26.5 C
Kuala Lumpur
Friday, April 19, 2024
UtamaBerita UtamaBazar Ramadan Kuala Lumpur dan Putrajaya menyumbang lebih 47,000kg sisa makanan sehari

Bazar Ramadan Kuala Lumpur dan Putrajaya menyumbang lebih 47,000kg sisa makanan sehari

Kuala Lumpur dan Putrajaya dilaporkan membuang jumlah terkumpul 47,610kg sisa makanan setiap hari akibat item atau makanan yang tidak terjual dari bazar Ramadan.

Bazar Ramadan bertanggungjawab terhadap jumlah pembaziran makanan yang banyak berlaku di Kuala Lumpur dan Putrajaya pada masa kini, lapor New Straits Times.

Pengarah Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) Wilayah Persekutuan Ummi Kalthum Shuib berkata kajian telah dijalankan dan keputusan menunjukkan purata 52,900kg sampah dihasilkan setiap hari, dengan 90 peratus daripadanya adalah sisa makanan.

Gambar NST Online / YouTube

Kajian itu juga menunjukkan sampah berkenaan dihasilkan oleh sejumlah 5,694 gerai makanan, dengan setiap gerai di Kuala Lumpur menjana purata 9.5kg sisa sehari, manakala di Putrajaya purata 7.3kg sisa sehari.

Jumlah sisa makanan yang dibuang dalam sehari di Wilayah Persekutuan sahaja sudah memadai untuk memberi makan kepada 39,675 orang.

“Jika kita mengira 90% daripada 52,900kg, ia adalah 47,610kg. Jika dibahagikan dengan penggunaan makanan per kapita sehari, iaitu 1.2kg, kita boleh memberi makan kepada 39,675 orang dengan jumlah sisa makanan itu,” kata Ummi kepada New Straits Times.

Ini juga bermakna menjelang akhir Ramadan, kedua-dua wilayah itu akan membazirkan anggaran 1.4 juta kilogram makanan, yang bersamaan dengan berat 1,428 Perodua Myvi.

Infografik NST

Beliau berkata 81% daripada peniaga mendakwa mereka mengitar semula baki makanan masing-masing. Bagaimanapun, tiada bukti untuk menyokong dakwaan mereka.

Ummi menambah, hanya 16% peniaga mendakwa mampu menjual bersih kesemua makanan mereka.

Ummi menyifatkan pembaziran makanan itu berpunca daripada kurangnya perancangan daripada para peniaga, lantas menggesa semua pemilik gerai menyediakan jumlah makanan yang bersesuaian dengan saiz pelanggan yang datang.

Gambar NST

“Pada masa awal, mereka perlu melihat trend (jumlah pelanggan setiap jam),” kata pengarah itu.

“Jika perniagaan agak perlahan pada hari bekerja, contohnya, mereka boleh mengurangkan jumlah makanan yang mereka jual.”

Ummi menyarankan tindakan membungkus terlebih dahulu jumlah makanan yang ditetapkan menyumbang kepada peningkatan pembaziran makanan, kerana ia memaksa pelanggan membeli lebih daripada apa yang mereka boleh makan.

Gambar Mashable.com

“Anda tidak boleh beli dua kuih, kena beli lima (satu jenis). Kita nak cuba dua jenis kuih, tapi tak boleh, jadi kalau beli dua jenis kuih, kita tak boleh habiskan,” jelasnya.

Ummi memberitahu beliau telah cuba meminta seorang peniaga untuk menjual separuh daripada bahagian yang mereka tawarkan, tetapi mereka tidak membenarkannya. Beliau percaya itu adalah salah satu sikap yang tidak baik dalam perniagaan.

Ummi juga menyarankan agar semua pelanggan membawa beg dan bekas makanan sendiri yang boleh diguna semula bagi membantu mengurangkan sisa plastik.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI