34.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaBerita UtamaLapan mangsa nahas LRT 2021 saman Rapid Rail, Prasarana atas dakwaan kecuaian

Lapan mangsa nahas LRT 2021 saman Rapid Rail, Prasarana atas dakwaan kecuaian

Lapan individu telah memfailkan tuntutan saman terhadap Rapid Rail dan Prasarana kerana didakwa cuai berhubung nahas LRT Laluan Kelana Jaya yang berlaku pada Mei 2021.

Menurut New Straits Times, kesemua lapan individu terbabit menjadi penumpang di dalam LRT yang telah bertembung dengan sebuah tren kosong pada malam insiden 24 Mei 2021.

Nahas berlaku antara stesen KLCC dan Kampung Baru antara jam 8 malam dan 9 malam, yang telah mencederakan 213 penumpang.

Gambar Malay Mail

Menteri Pengangkutan ketika itu Datuk Seri Wee Ka Siong berkata kesilapan teknikal dan kehilangan komunikasi antara hos kereta api dan pusat kawalan operasi (OCC) adalah antara faktor yang membawa kepada kejadian berlaku.

Lapan plaintif mendakwa mereka mengalami kecederaan fizikal akibat kemalangan itu, yang telah menjejaskan mata pencarian masing-masing.

Berdasarkan pernyataan tuntutan yang difailkan menerusi Tetuan Vin Partnership di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 9 Mac, plaintif menamakan Rapid Rail dan Prasarana sebagai defendan pertama dan kedua.

Gambar Malay Mail

“Defendan gagal dan cuai dalam memastikan keselamatan plaintif dan penumpang lain di dalam tren.

“Kecuaian kedua-dua defendan telah mengakibatkan kecederaan fizikal dan kerugian lain terhadap semua plaintif,” kata pernyataan tuntutan.

“Kedua defendan gagal memastikan LRT yang digunakan beroperasi dengan selamat bergerak ke hadapan dan tiada sebarang halangan oleh tren lain.

“Mereka juga gagal melaksanakan prosedur operasi standard (SOP) sehingga menyumbang kepada insiden itu.

Gambar Malay Mail

“Kedua-dua defendan juga gagal mengambil sebarang tindakan untuk mengelak kemalangan dan gagal untuk memberhentikan, memperlahankan dan mengawal LRT supaya kemalangan dapat dielakkan,” tambah pernyataan tuntutan itu lagi.

The Vibes melaporkan bahawa mangsa mengalami kecederaan seperti luka di kepala, gigi patah, gegaran otak, kemurungan, dan lain-lain.

Menurut mereka, Pengerusi Bukan Eksekutif Prasarana Malaysia Bhd ketika itu, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman turut memperkecilkan kemalangan tidak serius dengan berjenaka bahawa kedua-dua kereta api ‘bercium’ antara satu sama lain dan dilihat ketawa ketika berucap dalam sidang media berhubung kejadian berkenaan.

Gambar New Straits Times

Justeru, semua plaintif menuntut ganti rugi am, faedah pada kadar lima peratus setahun dari tarikh pemfailan writ sehingga ke tarikh penghakiman.

Mereka turut menuntut ganti rugi khas dan faedah pada kadar sama dari tarikh kemalangan sehingga tarikh penghakiman dibuat di mahkamah.

Walau bagaimanapun, jumlah yang dituntut belum dapat ditentukan.

Saman itu difailkan oleh Tengku Amalie Tengku Alaudin Shah, 47; Marvena Jitol, 28; Riezariel Haeqal, 23; Rozita Che Rus, 28; Ng Siow Nee, 36; Siti Nuralliah Hashim, 26; Nurul Athirah Mohd K Jayabee, 36; dan Muhammad Firdaus Bin Mohd Saleh, 35.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI