25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGlobalKetua Pegawai Eksekutif TikTok A.S enggan menjawab sama ada PKC telah menganiaya...

Ketua Pegawai Eksekutif TikTok A.S enggan menjawab sama ada PKC telah menganiaya Uyghur

Ketua Pegawai Eksekutif aplikasi TikTok milik China pada 23 Mac enggan mengambil pendirian mengenai rekod hak asasi manusia China, dengan mengatakan bahawa platformnya membenarkan pengguna untuk “menyuarakan pandangan mereka secara bebas mengenai isu ini.”

“Ahli Kongres, jika anda menggunakan aplikasi kami, dan anda membukanya, anda akan menemui pengguna kami yang memberikan semua jenis kandungan pada platform,” kata CEO TikTok Amerika Syarikat, Shou Zi Chew kepada Rep. Debbie Lesko apabila ditanya sama ada beliau bersetuju bahawa “kerajaan China telah menganiaya populasi Uyghur.”

“Itu bukan soalan saya,” jawab Ahli Republikan Arizona itu. “Soalan saya, adakah anda bersetuju bahawa kerajaan China telah menganiaya populasi Uyghur?”

Rep. Debbie Lesko (R-AZ). (Gambar oleh Greg Nash-Pool/Getty Images)

“Sungguh membimbangkan untuk mendengar tentang semua akaun penyalahgunaan hak asasi manusia, peranan saya di sini adalah untuk menerangkan apa yang platform kami lakukan mengenai perkara ini,” jawab Chew.

Lesko memotong kenyataan Chew dan menuduhnya “agak pandai mengelak.”

“Ia soalan yang agak mudah,” katanya, mengulangi soalan itu untuk kali ketiga, yang Chew sekali lagi mengelak daripada memberikan jawapan langsung, dengan mengatakan “sebagai platform kami membenarkan pengguna untuk menyatakan pandangan mereka secara bebas mengenai isu ini dan sebarang isu lain di Amerika Syarikat.”

Pertukaran soal jawab itu berlaku pada pendengaran Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan Dewan Perwakilan, di mana ahli Kongres memalu bertubi-tubi eksekutif TikTok berhubung hubungan syarikat itu dengan China dan amalan privasi datanya.

Duduk di belakang Chew ialah naib presiden TikTok dan ketua dasar awam untuk TikTok Amerika Syarikat, Michael Beckerman yang dalam temu bual CNN pada Disember lalu berulang kali enggan menangani layanan Beijing terhadap etnik Uyghur di Xinjiang. Chew mengakui bahawa Beckerman adalah salah seorang ahli pasukan yang membantunya menyediakan keterangan.

CEO TikTok Shou Zi Chew berbincang bersama Naib Presiden TikTok Amerika Syarikat Michael Beckerman. (Gambar oleh Chip Somodevilla/Getty Images)

Shou Zi Chew, walaupun keberatan untuk mengenal pasti syarikat induk TikTok sebagai berpangkalan di China, mengakui pada perbicaraan bahawa syarikatnya masih mempunyai beberapa data yang perlu mereka padamkan daripada pelayan luar negara, sambil menambah beliau percaya “kami akan dapat menyelesaikannya pada tahun ini.”

TikTok juga telah menghadapi penyiasatan di negara lain. Pada hari Khamis, Parlimen United Kingdom mengumumkan keputusan untuk menyekat aplikasi itu daripada semua peranti parlimen, mengikut jejak langkah Belgium, Kanada, New Zealand dan cawangan eksekutif Kesatuan Eropah, Suruhanjaya Eropah.

Pada perbicaraan itu, Chew yang berasal dari Singapura nampaknya telah meyakinkan beberapa orang bahawa syarikatnya mampu berdiri bebas daripada pengaruh rejim.

“Anda benar-benar mengikat diri anda untuk mengelak daripada mengkritik layanan PKC terhadap populasi Uyghur,” kata Rep. Kelly Armstrong (R-N.D.), naib pengerusi jawatankuasa itu dalam perbicaraan kemudiannya.

“Jika PKC menuntut ByteDance menyerahkan semua data yang mereka ada pada pengguna A.S. dalam simpanan mereka dan ByteDance enggan, saya tertanya-tanya apa yang akan berlaku. Saya tertanya-tanya sama ada Jack Ma mungkin mempunyai pendapat mengenainya,” katanya merujuk kepada pengasas gergasi e-dagang China Alibaba. 

Ma hilang daripada pandangan umum selama berbulan-bulan pada 2020, tidak lama selepas beliau menyelar sistem kawal selia China. Ini akhirnya membawa kepada rejim menarik tawaran awam permulaan AS$37 bilion Ant Group, gergasi teknologi kewangan yang dikawal oleh Ma. Pegawai China juga melancarkan siasatan anti persaingan terhadap Alibaba, yang merupakan sebahagian daripada Ant Group, pada Disember tahun itu.

CEO TikTok Amerika Syarikat Shou Zi Chew. (Gambar oleh Tasos Katopodis/Getty Images)

Lesko kemudian memberitahu The Epoch Times beliau “terkejut” dengan jawapan CEO TikTok itu.

“Saya bertanya soalan mudah ya atau tidak—adakah beliau bersetuju bahawa kerajaan China telah menganiaya populasi Uyghur? Namun, beliau enggan menjawab soalan saya selepas ditanya beberapa kali,” katanya.

“Ini menunjukkan kepada saya bahawa Ketua Pegawai Eksekutif, dan dengan itu TikTok, dipengaruhi oleh kerajaan China, dan saya akan terus mempertanggungjawabkan TikTok untuk ancaman keselamatan yang ditimbulkan oleh aplikasi itu kepada anak-anak kita dan negara kita,” tegas Debbie Lesko.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI