29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaKesihatanUsus Bocor: Salah satu penyakit paling misteri, bolehkah ia dicegah?

Usus Bocor: Salah satu penyakit paling misteri, bolehkah ia dicegah?

Topik “usus bocor” telah mendapat perhatian yang semakin meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Sesetengah individu mempercayai ia adalah punca kepada pelbagai penyakit, sementara yang lain tidak pernah terfikir bahawa penyakit itu wujud.

‘Usus Bocor’ bukan istilah perubatan, tetapi ia wujud

“Usus bocor” adalah panggilan orang biasa dan bukan istilah perubatan, dan ia tidak sepadan dengan diagnosis perubatan; dari segi perubatan, ia merujuk kepada peningkatan kebolehtelapan usus atau kehilangan penghalang usus.

Penghalang usus adalah penghalang imun utama di dalam tubuh badan manusia, yang terdiri daripada lapisan sel epitelium usus dan lapisan lendir. Epitelium usus manusia meliputi kawasan permukaan sehingga 400 meter persegi. Sel epitelium usus dihubungkan bersama oleh protein junction ketat. Mereka menyimpan bahan dalam lumen usus, termasuk patogen (virus dan bakteria) dan sisa makanan, daripada memasuki aliran darah.

Jika pengedap antara sel epitelium saluran usus berkurangan, seperti pintu yang tidak ditutup rapat dan mempunyai ruang, bakteria dan toksin dalam lumen usus akan “bocor.” Ini boleh mencetuskan pelbagai reaksi buruk, seperti keradangan dan beberapa penyakit kronik.

Di samping itu, terdapat sejenis lagi usus bocor. Berbanding melalui ruang antara sel epitelium usus, beberapa bahan toksik memusnahkan dan menembusi sel epitelium usus, dan memasuki tubuh manusia secara langsung.

Gambar The Epoch Times

Kebolehtelapan usus adalah objektif dan boleh diukur.

Ujian laktulosa:manitol adalah salah satu kaedah yang lebih biasa digunakan, di mana subjek akan meminum reagen yang mengandungi laktulosa dan manitol. Laktulosa tidak boleh diserap secara langsung oleh sel; satu-satunya cara ia boleh diserap oleh tubuh manusia adalah melalui jurang antara sel epitelium usus dan ke dalam aliran darah, dan akhirnya dikumuhkan dalam air kencing, manakala manitol boleh diserap terus oleh sel. Kebolehtelapan usus boleh dihitung sedikit sebanyak dengan mengukur tahap dan nisbah kedua-dua bahan ini dalam air kencing.

Sel epitelium usus bersambung rapat, tetapi tidak boleh ditembusi sepenuhnya.

Malah, saluran usus mesti mengekalkan tahap kebolehtelapan tertentu, kerana ia penting untuk kesihatan kita. Sebagai contoh, natrium dan air kena boleh melepasi halangan usus. Uji kaji telah menunjukkan kehilangan kebolehtelapan terpilih ini, atau kebocoran, untuk natrium dan air mengakibatkan kekurangan zat makanan dan kematian dalam kajian tikus, jelas Jerrold Turner, seorang profesor patologi dan perubatan dari Sekolah Perubatan Harvard dan Hospital Wanita Brigham kepada The Epoch Times.

Kebanyakan penyakit kronik disertai masalah usus bocor

Telah didapati secara eksperimen dan klinikal bahawa pesakit dengan penyakit berikut cenderung mempunyai peningkatan kebolehtelapan usus:

  • Penyakit radang usus (IBD)
  • Sindrom usus meragam (IBS)
  • Diabetes jenis 1 dan jenis 2
  • Kemurungan
  • Penyakit hati akibat alkohol
  • Steatohepatitis bukan alkohol (NASH)
  • Sirosis hati
  • Pankreatitis akut yang teruk (SAP)
  • Kolangitis helempedu primer (PBC)

Terdapat juga beberapa penyakit dan sindrom lain yang dianggap dikaitkan dengan disfungsi penghalang usus, seperti autisme, ekzema, psoriasis, penyakit Parkinson, fibromyalgia, sindrom keletihan kronik, asma, multiple sclerosis, dan sebagainya.

Walaupun begitu, sukar untuk menentukan sama ada peningkatan kebolehtelapan usus akan menyebabkan penyakit di atas, penyakit yang menyebabkan peningkatan kebolehtelapan usus, atau kedua-duanya adalah peristiwa bebas. Sebahagiannya, ini kerana data manusia yang tersedia terhad kepada korelasi, yang tidak boleh digunakan untuk mewujudkan sebab akibat, kata Turner.

Usus bocor dan radang usus, sudut pandangan lebih dekat

Turner memberitahu The Epoch Times bukti terbaik yang menghubungkan peningkatan kebolehtelapan, atau kehilangan halangan, kepada penyakit adalah dalam konteks penyakit Crohn, satu bentuk penyakit radang usus (IBD).

Hampir 40 tahun yang lalu, doktor di University of California, Los Angeles, dan University of California, Irvine, mengkaji saudara-mara pesakit penyakit Crohn. Walaupun orang-orang ini sihat, sebilangan kecil daripada mereka telah meningkatkan kebolehtelapan.

Pada tahun 2020, doktor di Hospital Mount Sinai di Toronto, Kanada, menerbitkan satu lagi kajian. Mereka mengikuti perkembangan saudara-mara pesakit penyakit Crohn yang sihat sehingga 7.8 tahun selepas ujian kebolehtelapan tunggal. Mereka membandingkan keputusan ujian saudara-mara ini dengan peningkatan kebolehtelapan kepada mereka yang mempunyai kebolehtelapan biasa dan mendapati peningkatan kebolehtelapan dikaitkan dengan risiko yang lebih besar untuk membangunkan IBD.

Turner menyatakan, walaupun ini hasil kajian dalam kalangan saudara-mara pesakit, termasuk mereka yang mempunyai kebolehtelapan yang meningkat, mereka tidak mengalami IBD. Ini menunjukkan peningkatan kebolehtelapan usus hanya menyebabkan penyakit apabila digabungkan dengan kecacatan lain, seperti pengaktifan imun.

Kumpulan penyelidik lain telah mengkaji pesakit dengan penyakit Crohn semasa peredaan klinikal. Mereka mendapati peningkatan kebolehtelapan adalah ramalan untuk jatuh sakit lagi. (1, 2, 3)

Kajian terhadap tikus yang mendapat kebolehtelapan usus meningkat telah menyokong idea ini. Tikus-tikus itu sihat dan membesar secara normal. Walau bagaimanapun, apabila dicabar dengan rangsangan yang mendorong penyakit, tikus dengan kebolehtelapan usus meningkat mengembangkan penyakit yang lebih teruk daripada kebolehtelapan biasa kalangan tikus lain. (1, 2, 3)

Walaupun tanpa tekanan ini, tikus dengan peningkatan kebolehtelapan usus mempunyai pengaktifan imun mukosa yang ringan, mungkin untuk mengimbangi peningkatan kebolehtelapan usus. (1, 2)

Gambar Hello Doktor

Data menunjukkan sebab akibat ‘mula muncul’

Baru-baru ini, kumpulan Turner mendapati tikus ini juga menunjukkan tingkah laku seperti jenis kegelisahan. Dalam model ini, pengaktifan imun dan perubahan tingkah laku disebabkan oleh peningkatan kebolehtelapan.

Oleh itu, walaupun lebih banyak kajian diperlukan, “data yang menunjukkan bahawa kehilangan halangan boleh menyebabkan keabnormalan mula muncul,” kata Turner.

Bolehkah usus bocor dirawat?

“Mungkin terdapat pendekatan untuk merawat kehilangan halangan pada masa hadapan,” kata Turner. Walau bagaimanapun, “buat masa ini, tiada terapi yang boleh memulihkan halangan usus secara langsung.”

Sama ada merawat kebolehtelapan usus boleh memperbaiki penyakit yang berkaitan, saintis masih belum dapat membuat kesimpulan.

Rawatan yang berkesan untuk memulihkan halangan usus diperlukan sebelum ujian klinikal boleh dilakukan, kata Turner. Tanpa rawatan yang berkesan, saintis tidak boleh melakukan ujian klinikal ke atas pesakit untuk melihat sama ada memulihkan halangan usus boleh memberi manfaat kepada pesakit yang mempunyai penyakit kronik, termasuk IBD, penyakit graft-versus-host, diabetes, penyakit hati dan lain-lain. (1, 2, 3)

Namun Turner melakukan kajian tikus dan mendapati bahawa mencegah peningkatan kebolehtelapan usus boleh mengehadkan eksperimental IBD dan penyakit graft-versus-host, iaitu komplikasi pemindahan sumsum tulang.

Turner juga telah membangunkan molekul dalam bentuk ubat yang boleh memulihkan halangan dan mencegah eksperimental IBD.

Molekul ini tidak selamat untuk manusia, tetapi ia digunakan sebagai alat untuk membangunkan agen serupa yang boleh digunakan untuk merawat atau mencegah penyakit kepada pesakit dan individu yang berisiko mendapat penyakit, katanya.

Penting juga untuk diingatkan bahawa terdapat pelbagai sebab untuk halangan usus rosak. Di samping menjalani rawatan, adalah penting untuk dapat menentukan proses yang telah menyebabkan peningkatan kebolehtelapan usus dalam mana-mana pesakit, kata Turner.

Pendek kata, untuk memahami misteri usus kita, ia masih jauh lagi.

Gambar Shutterstock

4 cara untuk meningkatkan kesihatan lapisan usus

Para saintis terus menyiasat faedah pelbagai terapeutik untuk meningkatkan kesihatan dan integriti lapisan usus.

Terapi ini mungkin tidak dapat mengurangkan penyakit patologi, tetapi ia boleh membantu mengurangkan kesan faktor harian seperti diet, stres dan pertumbuhan berlebihan bakteria yang boleh menghauskan lapisan usus anda. Ia juga boleh membantu mengurangkan gejala gastrousus umum anda.

1. Elakkan makanan yang mencetuskan alahan

Kajian telah menunjukkan bahawa orang yang mempunyai alahan makanan biasanya mengalami gangguan fungsi penghalang usus. Dalam ujian laktulosa:mannitol, individu yang mempunyai alahan makanan menunjukkan nilai tiga kali ganda daripada individu yang tidak mempunyai alahan, menunjukkan bahawa kebolehtelapan usus mereka adalah lebih tinggi.

Sesetengah individu mempunyai sikap tidak boleh bertoleransi terhadap makanan tertentu, tetapi tidak seperti alahan semula jadi, ia bukan seumur hidup. Dr Michael Chang, pengasas dan doktor yang merawat di Klinik Healed and Whole, berkata dalam temu bual bersama The Epoch Times, ketidak toleransi terhadap makanan tertentu boleh diterbalikkan. Beliau akan menasihati pesakit untuk mengelakkan makanan yang mereka tidak boleh bertolak ansur selama sekurang-kurangnya setengah tahun supaya usus mempunyai peluang untuk membaiki dan menyembuhkan diri mereka sendiri; kemudian cuba memasukkan semula makanan itu secara beransur-ansur ke dalam diet.

2. Makan flavonoid dan diet seimbang

Flavonoid telah terbukti membantu meningkatkan fungsi penghalang epitelium usus. Flavonoid bertindak pada protein junction ketat untuk melindungi integriti penghalang dan juga mengawal mikrobiota usus. Flavonoid terdapat dalam kebanyakan sayur-sayuran, buah-buahan, teh hijau dan hitam, wain merah, coklat, dan kopi. Pengambilan ekstrak kranberi sehingga sembilan minggu meningkatkan kelimpahan bakteria bermanfaat dalam usus sebanyak 30 peratus, yang penting untuk melindungi integriti usus.

Pengambilan diet seimbang yang lengkap dengan semua makronutrien dan mikronutrien (vitamin dan mineral) yang diperlukan boleh membantu menguatkan usus anda.

Vitamin D dan asid amino yang dipanggil L-glutamin secara khusus boleh membantu memperbaiki lapisan usus. Lebih-lebih lagi, prebiotik dan probiotik boleh memulihkan fungsi penghalang usus dengan menghalang pembiakan bakteria salah dan membantu bakteria baik dalam usus anda.

3. Elakkan makanan diproses dan gula berlebihan

Penggunaan meluas bahan tambahan makanan di kalangan masyarakat moden juga dikaitkan dengan disfungsi penghalang usus dan peningkatan kejadian penyakit autoimun. Carboxymethylcellulose (CMC) dan polysorbate adalah dua daripada bahan tambahan yang paling biasa digunakan dalam industri makanan. Kajian yang dilakukan ke atas haiwan  menunjukkan ia membawa kepada penurunan ketebalan lendir usus, yang meningkatkan sentuhan bakteria dengan sel epitelium usus dan menyebabkan keradangan.

Selain itu, diet tinggi lemak dan tinggi gula juga memudaratkan pembaikan kebolehtelapan usus. Diet tinggi lemak dan tinggi gula boleh mendorong perubahan dalam komposisi mikrobiota usus, mengurangkan ketebalan dan kualiti lapisan mukus usus, dan meningkatkan kebolehtelapan usus, sekali gus meningkatkan kejadian keradangan.

4. Elakkan senaman berat berpanjangan

Stres adalah faktor gaya hidup yang memburukkan fungsi penghalang usus melalui interaksi paksi usus-otak. Para saintis di Belgium menjalankan kajian di mana sukarelawan yang sihat telah diuji untuk tahap kortisol dalam air liur mereka selepas pengucapan awam, dan keputusan menunjukkan bahawa tekanan psikologi akut meningkatkan kebolehtelapan usus.

Senaman dengan intensiti sederhana boleh mengurangkan tekanan, tetapi tekanan yang disebabkan oleh senaman yang berat dan berpanjangan perlu diperkatakan. 

Sesetengah atlet sering mengalami ketidakselesaan perut; ini disebabkan oleh pembebasan hormon tekanan semasa senaman berat. Darah akan mengalir dari usus dan diagihkan semula ke seluruh badan semasa aktiviti fizikal yang sengit atau berpanjangan; suhu badan yang tinggi dan perubahan dalam mikrobiota usus akan menyebabkan longgarnya protein junction ketat dan tindak balas keradangan. Satu kajian mendapati bahawa latihan pertempuran yang berpanjangan meningkatkan kebolehtelapan usus di kalangan tentera.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI