31.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 15, 2024
UtamaGaya HidupLelaki ini terlihat seekor katak tinggal dalam pagar rumahnya dan mula membina...

Lelaki ini terlihat seekor katak tinggal dalam pagar rumahnya dan mula membina ‘mahligai’, siap dilengkapi kolam mewah

Kebanyakan kita mungkin biasa menyedari haiwan seperti anjing dan kucing jalanan, burung dan katak sering menziarah rumah kita. Namun, pernahkah anda terfikir untuk membinakan rumah untuk mereka? Seorang lelaki dikenali Dazza @unknowndazza berkongsi di TikTok apabila dia melihat seekor katak menjadikan pagar rumahnya sebagai tempat berteduh, lalu mendapat idea untuk membina mahligai untuknya.

Dazza melakukan banyak eksperimen dan kesilapan sebelum memuktamadkan rumah yang sesuai untuk si katak, yang dinamakan Frodrick. 

Facebook

Apabila Dazza mula-mula melihat seekor katak di pagarnya, dia bimbang tentang kebajikan katak itu dan terdorong mahu membantu. 

Jadi dia mula bergerak ke hadapan untuk membina sebuah rumah kecil untuk si katak Frodrick.

Facebook

“Ia kelihatan seperti idea yang menyeronokkan dan satu cabaran untuk membina rumah yang berpotensi menukar kehidupan katak liar menjadi lebih baik,” katanya kepada The Dodo.

Dazza bermula dengan mencipta rumah menggunakan pencetak 3D yang sesuai dan terletak sempurna di atas pagar tempat berteduh Frodrick.

Facebook

Setelah selesai, dia meletakkannya di sana tetapi katak itu kelihatan tidak teruja, jauh sekali berbanding dengan terujanya si pembuat rumah.

Dazza berkata Frodrick mungkin membencinya. “Selepas memasangnya, kami memeriksanya beberapa jam kemudian, dan dia telah berpindah ke tempat lain. Mulanya, luluh hati saya,” katanya.

Facebook

Walau bagaimanapun, Dazza memutuskan untuk memberi Frodrick sedikit masa untuk menyesuaikan diri dengan rumah baharunya. Dan akhirnya, seminggu kemudian, pada hari hujan, Dazza menemui katak itu duduk di dalam rumahnya.

“Kami pulang dari makan malam dan hujan turun, dan kami perasan dia kelihatan gembira berada di dalam rumahnya,” kata Dazza.

Facebook

Selepas memerhati Frodrick selama beberapa hari, Dazza memutuskan untuk membuat beberapa perubahan ke atas rumah Frodrick.

Rumah seterusnya yang dia cipta mempunyai pemandangan dan akses 360 darjah dan patio yang telah dinaik taraf kepada kolam mini dan siling yang mempunyai pantulan bunyi.

Facebook

Tidak selesai di situ, Dazza menaik taraf kolam kepada gelaran mewah dan menambah beberapa tumbuhan ke dalam rumah Frodrick untuk menarik serangga.

Sementara itu, Frodrick menjemput masuk rakan-rakannya bertandang ke rumah, dan bukannya seekor, tetapi terdapat tiga ekor katak kelihatan bersantai di dalam kolam. 

Facebook

Tidak lama kemudian, terdapat telur ditemui berhampiran rumah dan kemudian berudu. Jadi, Dazza telah mencipta persekitaran yang baik dan bahagia untuk kehidupan katak-katak itu.

Lelaki ini menanam beberapa lagi tumbuhan untuk katak, dan mereka kelihatan seronok berada di atas tumbuhan seminggu kemudian. Dazza terus berasa seronok dengan tugasnya mencipta beberapa lagi rumah katak berhampiran rumah Frodrick.

Facebook

Selain itu, Dazza juga melihat seekor possum pernah datang melawat kolam Frodrick untuk mendapatkan air dan kemudiannya turut merakam seekor lagi possum, yang dinamakan oleh warganet sebagai Raja dan Ratu Julian. ‘Kerabat diraja’ itu mempunyai seekor anak bernama Mort.

Facebook

Dazza telah memuat naik video TikTok dengan ubah suai lengkap rumah katak itu dan memberi kapsyen kepadanya, “Kisah penuh Frod! Ia adalah satu perjalanan gila bermula 0 hingga 60,000 pengikut Frodrick! Hargai idea dan sokongan anda” Video itu menjadi tular dengan lebih 28 juta tontonan dan 5.5 juta suka dengan ramai yang meninggalkan komen tentang betapa comelnya mahligai katak ini.

Facebook

“Ada seekor katak di luar sana yang kehidupannya lebih baik daripada saya..” 

“Anda membina keseluruhan ekosistem untuk mereka.”

“Ia adalah idea gila bagaimana kita semua telah melaburkan untuknya.” 

“Ini benar-benar cerita terbaik yang saya pernah tonton dan ia terus menjadi lebih baik.” 

Bertuahlah sungguh hidup Frodrick apabila bertemu Dazza.

Tonton video di sini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI