26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaGaya HidupBapa dua anak rayu diberi makanan di restoran, kesat air mata selepas...

Bapa dua anak rayu diberi makanan di restoran, kesat air mata selepas terima kemurahan hati pemilik dan pekerjanya

“Beza orang betul-betul susah dengan orang didalangi sindiket, orang sindiket minta wang, orang susah minta makanan dan mahu bayar bila ada wang,” demikian komen salah seorang netizen dalam video TikTok yang dimuat naik pemilik Restoran Ayam Gepuk Shafiq Razak yang tular.

Video TikTok berkenaan yang memaparkan seorang bapa di Kajang, Selangor meminta makanan untuk dua orang anaknya yang sedang berlapar di rumah, dari sebuah restoran yang menjual nasi ayam gepuk.

TikTok

Menurut kapsyen video itu, bapa berkenaan terpaksa berbuat demikian kerana anak-anaknya masih belum makan. Pemilik restoran, Muhammad Shafiq Razak yang ketika itu tidak berada di restorannya, tetapi telah dimaklumkan oleh pekerjanya mengenai kejadian berkenaan.

Shafiq kemudian memantau kamera CCTV yang disambungkan ke telefon pintarnya untuk lebih jelas mendapatkan cerita sebenar.

Menurut mStar, Shafiq kemudiannya mengarahkan pekerjanya menyediakan dua set penuh hidangan istimewa restorannya dengan nasi tambah untuk lelaki itu selepas mengetahui nasibnya yang kelihatan terdesak dan benar-benar susah.

TikTok

Selepas menerima makanan, lelaki itu menangis lantas mengesat air matanya kerana bersyukur dengan kurniaan rezekinya pada hari itu dan mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada pekerja restoran. 

Pekerja Shafiq kemudian dilihat memberinya sebotol air mineral sebelum dia pergi dan sekali lagi lelaki itu mengucapkan terima kasih dengan meletakkan tangan di hatinya.

“Pekerja saya tanya hendak minum air manis tak? Dia cakap anak dia tidak minum ais, sebab itu pekerja saya hulurkan air mineral kepadanya. Lepas itu, dia terus ambil makanannya dan pergi sambil lap air matanya,” jelas Shafiq kepada mStar.

Video berkenaan sehingga kini telah tular dengan mengumpul lebih 1.6 juta tontonan bersama pelbagai komen. 

TikTok

Difahamkan, Shafiq berkata lelaki itu telah memberitahu dia akan kembali ke restoran untuk membayar balik makanan yang diterimanya apabila dia mempunyai wang, tetapi tawarannya itu telah ditolak. 

Pekerja restoran sebaliknya hanya meminta lelaki itu berdoa agar operasi perniagaan mereka berjalan lancar dan maju.

Kejadian itu berlaku beberapa minit sebelum restoran ditutup yang operasinya bermula pada jam 11 pagi hingga 7.30 malam, jelas Shafiq.

Shafiq mendedahkan kepada mStar yang dia tidak berjumpa lelaki itu lagi selepas insiden dan katanya pihak mereka sudah biasa dengan pertemuan sebegitu sejak restorannya dibuka dua tahun lalu. 

TikTok

Syafiq menambah terdapat ramai gelandangan di kawasan itu dan ada yang tidur di belakang restorannya dan ia bukan pertemuan pertamanya dengan individu dalam kedudukan sama yang datang meminta makanan.

Pemilik restoran itu kemudian menyeru dan menasihatkan orang ramai yang berkemampuan untuk membantu meringankan beban mereka yang memerlukan ketika ramai sedang bergelut melalui masa sukar dalam kehidupan.

Asalkan bapa ini tidak mencuri dan meragut atau menyeleweng, itu sudah cukup baik. Apa yang penting, ada ramai insan sudi membantu di luar sana dengan keikhlasan hati mereka, memberi rezeki halal penuh keberkatan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI