31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGlobalCalifornia bakal membanteras TikTok, lancar siasatan krisis kesihatan mental kanak-kanak

California bakal membanteras TikTok, lancar siasatan krisis kesihatan mental kanak-kanak

Peguam Negeri California Rob Bonta telah mula melancarkan penyiasatan, bersama-sama dengan beberapa negeri lain terhadap TikTok yang berpangkalan di China, berhubung potensi penglibatan platform media sosial itu dalam krisis kesihatan mental Amerika Syarikat yang semakin memburuk dalam kalangan kanak-kanak.

Pejabat peguam negara mengumumkan penyiasatan pada bulan ini mengenai apa yang dikatakannya sebagai kesan negatif platform itu terhadap kanak-kanak dan remaja dan “apa yang TikTok ketahui tentang bahaya tersebut,” menurut kenyataan media pada 2 Mac.

“Anak-anak kita membesar dalam zaman media sosial dan ramai yang merasakan mereka perlu mengukur kepada versi realiti yang ditapis yang mereka lihat pada skrin masing-masing,” kata Bonta dalam kenyataan itu.

“Kami tahu ini membawa kesan buruk kepada kesihatan mental dan kesejahteraan kanak-kanak. Tetapi kami tidak tahu apa yang syarikat media sosial tahu tentang bahaya ini dan bila. Siasatan di seluruh negara akan membolehkan kami mendapatkan jawapan yang sangat diperlukan dalam menentukan sama ada TikTok melanggar undang-undang dalam mempromosikan platformnya kepada anak muda California,” katanya.

Peguam Negara California, Rob Bonta. (Gambar oleh Justin Sullivan/Getty Images)

Menurut Bonta, California akan mengetuai siasatan bersama negeri Florida, Kentucky, Massachusetts, Nebraska, New Jersey, Tennessee, dan Vermont.

Dan pada 5 Mac, Bonta memfailkan taklimat amicus untuk menyokong negeri Tennessee dalam kesnya sendiri untuk mendapatkan perintah mahkamah yang menghendaki TikTok menghasilkan bahan bersepina dan bukti yang mungkin menunjukkan pemilik TikTok ByteDance dari China menyedari kesan negatifnya terhadap kesihatan mental kanak-kanak.

Ringkasan amicus itu mendakwa TikTok tidak menyimpan bukti, iaitu mesej sembang pekerja dalaman, dan menghalang penyiasatan Tennessee dan negeri lain, termasuk California.

“Kami tahu bahawa media sosial membawa kesan buruk kepada kesihatan mental dan kesejahteraan golongan muda, dan melalui siasatan, kami mendapat gambaran yang lebih jelas tentang peranan TikTok,” kata Bonta dalam satu kenyataan pada 5 Mac. “TikTok tidak boleh mengelak kebertanggungjawaban… dan kami memohon mahkamah memerintahkan TikTok untuk bekerjasama dalam siasatan kami.

“Anak-anak kami sedang disakiti dan kami tidak mempunyai masa untuk membazirkan usaha kami untuk menentukan sama ada TikTok melanggar undang-undang dalam mempromosikan platformnya kepada anak muda California,” tambahnya.

Penyiasat negeri telah menunjukkan media sosial, terutamanya TikTok, mungkin menjadi punca utama masalah kesihatan mental di kalangan kanak-kanak dan remaja Amerika, dan platform itu mengetahui tentang risiko ini pada tahap tertentu kerana ia telah meletakkan peraturan di negara lain, seperti China, untuk mengehadkan berapa lama anak muda boleh menggunakan aplikasi itu.

TikTok menggegarkan negara itu bermula 2016. Sejak itu, ia telah menjadi pilihan nombor satu sebanyak 40 peratus pengguna Gen Z untuk mencari maklumat, bahkan telah mengatasi Google, menurut kajian TechCrunch pada tahun lalu.

Gambar oleh John Fredricks/The Epoch Times

Menurut guru sivik sekolah tinggi Los Angeles, William Reusch—seorang hos podcast dan penyokong pemikiran kritis dalam pendidikan moden—beliau mendapati platform itu memberi kesan ketara kepada gadis muda. Ia bukan sesuatu yang luar biasa, katanya, untuk berjalan di lorong sekolah atau melalui bilik darjah dan melihat pelajar merakam diri mereka menari untuk video TikTok yang sedang trend.

“Mereka ketagih dan mereka memberi tumpuan kepada cara itu lebih daripada perkara yang mungkin lebih produktif,” kata Reusch kepada The Epoch Times.

Tarian yang menjadi trend terkini sering menjadi tular di aplikasi itu, sekali gus menggalakkan orang lain mencipta versi mereka sendiri.

Trend lain ada yang menjadi berbahaya, seperti pada tahun lalu cabaran dipanggil “Cabaran Blackout” di mana kanak-kanak menggunakan barangan rumah untuk mencekik diri mereka sehingga tidak sedarkan diri.

Pengasas kumpulan Facebook Informed Parents of California dan ibu kepada tiga orang anak, Stephanie Yates memberitahu The Epoch Times kandungan di TikTok tidak boleh dinafikan telah mempengaruhi kanak-kanak dan kini menimbulkan kegelisahan akibat tekanan rakan sebaya.

“Kegelisahan mereka akan datang ekoran sentiasa menatal, melihat video berulang kali,” kata Yates. “Mereka berkomunikasi dengan orang yang mempunyai agenda tersendiri.”

Anak-anaknya, berumur enam, sembilan, dan 18 tahun, tidak dibenarkan menggunakan TikTok, katanya.

“Ia menarik anak-anak kita ke dalam sesuatu yang kita tidak sedar kerana anak-anak mungkin tidak terbuka untuk datang bercakap dengan ibu bapa mereka, kerana ada individu dalam talian yang mempengaruhi dan melatih mereka terhadap apa yang ibu bapa mereka sedang melindungi,” katanya.

Aplikasi TikTok. (Gambar oleh Drew Angerer/Getty Images)

Menurut kaji selidik yang dijalankan pada musim luruh 2021 oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat yang dikeluarkan bulan lalu, terdapat peningkatan ketara dalam cabaran kesihatan mental, insiden keganasan, dan pemikiran serta tingkah laku membunuh diri dalam kalangan remaja.

Tinjauan tersebut yang merupakan sebahagian daripada gambaran keseluruhan selama sedekad mengenai trend tingkah laku remaja, juga mendedahkan kanak-kanak perempuan lebih terjejas berbanding kanak-kanak lelaki, dengan 57 peratus remaja perempuan sekolah tinggi yang ditinjau mengatakan bahawa mereka mengalami “perasaan sedih atau berputus asa yang berterusan” dalam tahun sebelumnya, di mana dua kali ganda kadar berbanding lelaki.

Selain itu, hampir satu pertiga daripada gadis yang dikaji telah serius mempertimbangkan untuk membunuh diri yang hampir 60 peratus lebih tinggi daripada kadar sedekad sebelumnya.

Kajian itu mendapati lebih daripada satu daripada 10 kanak-kanak perempuan telah cuba membunuh diri, menunjukkan peningkatan 30 peratus berbanding sedekad lalu.

The Epoch Times menghubungi wakil TikTok dan ByteDance untuk mendapatkan komen tetapi tidak mendapat maklum balas sebelum tarikh akhir akhbar.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI