28.8 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaPM umum perjalanan percuma MRT Laluan Putrajaya sehingga 31 Mac 

PM umum perjalanan percuma MRT Laluan Putrajaya sehingga 31 Mac 

Laluan MRT Putrajaya Fasa Dua telah dibuka secara rasmi mulai jam 3 petang 16 Mac 2023.

Transit Aliran Massa (MRT) Laluan Putrajaya melibatkan laluan sepanjang 57.7km dari Kwasa Damansara sehingga ke Putrajaya Sentral, dengan mempunyai 36 stesen secara keseluruhan. Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim merasmikan pembukaan laluan Putrajaya, dan beliau membuat kejutan untuk semua pengguna MRT dan orang awam.

Perdana Menteri mengumumkan pemberian perjalanan dengan tambang percuma untuk Laluan Putrajaya sehingga 31 Mac 2023, yang mula berkuat kuasa pada 16 Mac jam 3:00 petang. Bas pengantara ke MRT juga akan disediakan secara percuma sepanjang tempoh ini.

@MRTMalaysia / Twitter

Menteri Pengangkutan Anthony Loke bersama Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail; Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming; Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing dan Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari mengiringi Perdana Menteri ketika Majlis Pelancaran MRT Laluan Putrajaya Fasa Dua di Depoh Serdang pada 16 Mac, dan mereka mencuba sendiri pengalaman menaiki tren baharu.

“Ia dijaga dengan baik dalam semua aspek. Kebersihan, keselesaan dan kemudahan,” katanya semasa ucapan pelancaran.

PM Anwar turut menyatakan hasratnya untuk melihat orang ramai merasai pengalaman menaiki tren di laluan Putrajaya. Beliau menggalakkan rakyat untuk mencubanya semasa tempoh tambang percuma.

@MRTMalaysia / Twitter

“Saya menjemput orang ramai untuk mencubanya. Semoga rakyat dapat menjadikan pengangkutan awam sebagai pengangkutan utama,” katanya.

Semasa majlis perasmian, Perdana Menteri berkata pengangkutan awam akan diberi keutamaan dalam bajet tahunan persekutuan akan datang kerana ramai yang terjejas dari segi produktiviti berikutan masalah trafik yang tidak berkesudahan. Jelasnya, Bajet 2023 lebih tertumpu kepada kesihatan dan pendidikan.

“Tahun hadapan akan menjadi keutamaan peruntukan untuk pengangkutan kerana ramai orang kehilangan produktiviti, akibat kesesakan lalu lintas,” katanya.

Inilah yang anda boleh jangkakan daripada laluan MRT Putrajaya.

Menurut MRT Corp, 9 daripada 36 stesen di laluan Putrajaya akan berada di bawah tanah. Terdapat 10 stesen pertukaran dan stesen penghubung, yang akan memudahkan penumpang untuk menukar stesen dari Laluan Putrajaya ke laluan sedia ada dan laluan akan datang.

16 daripada stesen itu akan mempunyai kemudahan Park N’ Ride di mana penumpang boleh meletakkan kereta mereka di ruang parkir yang disediakan.

Ia juga dijangka memberi perkhidmatan kepada kira-kira 104,000 penumpang sehari, dengan kekerapan 4 minit pada waktu puncak dan 6 minit pada waktu bukan puncak.

Jom ramai-ramai naik MRT!

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI