28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaGaya HidupPemuda disangka tidak waras ini rupanya terlebih ingat dan mengenang budi kaunselornya,...

Pemuda disangka tidak waras ini rupanya terlebih ingat dan mengenang budi kaunselornya, buat hati jadi sebak

Perkongsian Nadia Hazmi yang secara kebetulan bertemu dengan kliennya buat pertama kali selepas 9 tahun berlalu telah membuat hati warganet menjadi sebak.

Sebelum itu, kisah seorang pemuda istimewa yang menjadi bekas penagih akibat dianiaya rakannya yang tidak bertanggungjawab telah menjadi tular. Ekoran itu, kisahnya yang dikongsi semula oleh Nadia telah mendapat perhatian dan ramai yang mengetahui pemuda istimewa itu tinggal di Bandar Baru Samariang di Kuching, Sarawak.

Nadia Hazmi yang menceritakan detik pertemuan itu menerusi Facebook merupakan seorang Kaunselor di Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (Puspen) di Kuching.

Facebook

Walaupun sudah 9 tahun lamanya tidak bertemu, namun pemuda itu yang bernama Azlan masih mengingati dengan jelas wajah kaunselornya.

“Bukan orang gila.. Dia mungkin ahli syurga,” Nadia memulakan hantarannya.

Nadia menceritakan kisahnya bertemu dengan Azlan di hadapan sebuah kedai serbaneka di Bandar Baru Samariang, yang membuat ramai kalangan warganet menjadi sayu.

Nadia berkata, ketika ingin membeli kudap-kudapan di sebuah kedai serbaneka untuk anaknya, dirinya tiba-tiba disapa oleh seorang lelaki yang kelihatan tidak waras duduk di hadapan kedai tersebut sambil memegang mainan.

“Puan Nadia! Puan ingat saya tak? Kurus la puan sekarang, dulu puan mengandung masa jaga saya..” tegur lelaki itu.

Rasa terkejut apabila namanya dikenali, Nadia lalu menghampiri lelaki tersebut dan menanyakan bagaimana dia boleh mengenalinya. Apabila menghampirinya, terdapat beberapa orang sedang duduk di kedai makan berhampiran yang menegur Nadia “jangan hampiri lelaki itu dia gila”.

Facebook

Langsung tidak mempedulikan teguran mereka, Nadia kemudiannya bertanya kepada lelaki itu lalu dia mula memperkenalkan dirinya kepada Nadia, “Norazlan puan.. Puan jaga saya dulu masa saya dalam pengawasan..”

Mengimbau kembali, Nadia teringat itu adalah Azlan, klien istimewa yang dibawah jagaannya sembilan tahun yang lalu!

Wanita ini kemudiannya bertanya kepada Azlan mengapa dia duduk di hadapan kedai, di mana keluarganya dan kerja apa sekarang?

Azlan menjawab dengan wajah polos dan hati tulus ikhlas, kedua orang tuanya sudah meninggal dunia, rumahnya pula sudah tiada lagi dan kini dirinya tinggal di bawah tangga kedai. Dalam masa sama, Azlan menegaskan yang dia tidak lagi mengambil bahan larangan itu dan dia tidak akan mengganggu orang disekelilingnya.

Nadia meneruskan lagi pertanyaannya kepada Azlan, “Awak dah mandi dan gosok gigi tak? Dah makan? Macam mana nak dapat duit kalau tak kerja?” Sambil memeriksa kukunya memastikan dirinya terurus.

Azlan menjawab, “Baru lepas mandi puan, duduk-duduk je dekat sini, nanti ada rezeki adalah orang tolong bagi makan.”

Azlan kemudiannya mengajak untuk bergambar menggunakan telefon pintar Nadia agar tidak melupakannya, sambil Nadia bertanya lagi, “Ni apa yang awak genggam?”

Facebook

Azlan menjawab benda yang digenggam itu adalah mainan yang dibuatnya sendiri dan ia hiburan menemani dirinya tidak kira di mana dia berada.

Nadia yang mula berasa sebak berpesan kepada Azlan agar sentiasa berbuat baik, jangan mencuri, jangan mengganggu orang lain dan cuba mencari kerja apa yang termampu.

Meninggalkan Azlan dengan sedikit bekalan serta senyuman, Nadia tidak menyangka bertemu semula dengan klien istimewanya.

“Mungkin ahli syurga.. Kadang-kadang insan sebegini lebih mengenang budi dan jasa daripada yang lebih sempurna. Kita memang tidak selalu bertemu orang yang baik. Tetapi tetaplah jadi baik untuk setiap orang yang kita temui..” nasihat Nadia mengakhiri hantaran itu.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI