25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGaya HidupSeekor tapir jadi tetamu tidak diundang apabila tersesat masuk ke sebuah hotel...

Seekor tapir jadi tetamu tidak diundang apabila tersesat masuk ke sebuah hotel di Melaka

Tidak dinafikan akibat penerokaan hutan yang semakin menjadi-jadi atas nama pembangunan, semakin banyak hidupan liar yang kehilangan habitat mereka secara tidak sedar telah memasuki ruang awam kita. 

Daripada monyet yang biasa-biasa kepada ular memasuki pasar basah sehinggalah penampakan buaya di jalan raya dan berhampiran rumah kita.

Baru-baru ini, seekor Tapir Malaya mencetuskan kekecohan apabila muncul sebagai tetamu tidak diundang di sebuah hotel di Melaka.

Facebook

Pengurus Besar Kumpulan Hatten Hotel Worldwide Datuk Chuck Kassim berkata haiwan itu berkeliaran di sekitar Hotel Estadia di Bandar Hilir dan disedari kehadirannya oleh tetamu dan kakitangan pada 1 Januari 2023.

“Ia benar-benar kejutan Tahun Baharu buat kami semua di Kumpulan Hatten,” katanya.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Melaka berkata, tapir itu telah dibius oleh renjer Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) pada waktu tengah hari dan turut hadir ialah pegawai dari Zoo Melaka.

Facebook

Jabatan Bomba dan Penyelamat berkata, tapir yang ditemui di tingkat 5 itu dipercayai masuk melalui ruang parkir kereta hotel berkenaan dan tersesat.

Tambah Perhilitan, pihaknya telah menerima laporan mengenai seekor tapir yang dilihat di sekitar kawasan itu, dan bersedia menangani situasi.

Twitter

“Perhilitan telah melakukan pemerhatian dan usaha mengesan sejak dua minggu lalu, yang dipercayai tersasar dari habitat asalnya iaitu kawasan hutan di utara Melaka bersempadan dengan Negeri Sembilan dan Johor,” kata jurucakap Perhilitan.

Tapir Malaya atau nama saintifik Tapirus indicus, juga dipanggil Tapir Asia, adalah spesies yang berasal dari Semenanjung Tanah Melayu dan Sumatera.

Tapir Malaya disenaraikan sebagai spesies terancam dalam Senarai Merah IUCN sejak 2008, dengan jumlah populasi kurang daripada 2,500 ekor di seluruh dunia.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI