31.5 C
Kuala Lumpur
Monday, March 4, 2024
UtamaGlobalDunia berhadapan 'berjuta lagi' jangkitan ketika China membuka semula sempadan di tengah...

Dunia berhadapan ‘berjuta lagi’ jangkitan ketika China membuka semula sempadan di tengah lonjakan COVID-19: Mike Pompeo

Bekas Setiausaha Negara Amerika Syarikat Mike Pompeo mendakwa rejim China “secara sedar menjangkiti penduduk di seluruh dunia” ketika negara itu bersedia untuk membuka semula sempadannya di tengah-tengah peningkatan rekod jangkitan COVID-19.

China sedang bergelut dengan wabak COVID-19 yang meletus tetapi masih belum memuncak. Kira-kira 248 juta orang, atau 18 peratus daripada penduduk negara, dianggarkan telah dijangkiti virus itu antara 1 hingga 20 Disember, menurut memo daripada mesyuarat dalaman pengawal selia kesihatan tertinggi negara itu yang bocor dalam talian.

Ketika virus melanda negara berpenduduk 1.4 bilion itu, rejim mengumumkan pada minggu lalu akan membuka semula sempadannya pada 8 Januari, menghapuskan salah satu sekatan terakhir yang masih ada daripada dasar ketat sifar-COVID yang menjejaskan kehidupan seharian ratusan juta dan menggugat ekonomi China.

Bekas Setiausaha Negara Amerika Syarikat Mike Pompeo (Gambar oleh Amir Levy/Getty Images)

Semasa temu bual pada 1 Januari bersama usahawan dan hos rancangan bual bicara John Catsimatidis dalam The Cats Roundtable, Mike Pompeo memberi amaran tentang kemunculan semula adegan huru-hara seperti yang berlaku di Itali pada permulaan wabak itu.

“Data menunjukkan tidak baik. Tetapi kedengarannya seperti kita mungkin mempunyai seramai sejuta—sejuta, John, sejuta—rakyat China yang dijangkiti,” sambungnya.

“Lima puluh peratus daripada populasi mereka pergi melancong, tidak ada sebab kita harus membenarkan warga China melakukan ini, sekali lagi, menghantar orang yang dijangkiti dari China ke seluruh dunia, dengan sengaja menjangkiti orang lain di seluruh dunia.”

Keprihatinan antarabangsa

Sejak bermulanya pandemik, rejim komunis telah mendapat kritikan yang meningkat kerana menutup maklumat berkaitan COVID-19. Di tengah-tengah letusan wabak semasa, kekurangan data yang telus telah menimbulkan kebimbangan antarabangsa, terutamanya mengenai kemungkinan varian baharu yang lebih kuat muncul dari China.

Itali, negara Eropah pertama yang dilanda COVID-19 dengan teruk selepas virus itu muncul di China pada akhir 2019, telah bergerak pantas untuk mewajibkan ujian COVID-19 untuk semua pelancong yang datang dari China, termasuk mereka yang melalui Itali ke destinasi lain. “Langkah itu penting untuk memastikan pengawasan dan pengesanan kemungkinan varian virus untuk melindungi penduduk Itali,” kata Menteri Kesihatan Itali Orazio Schillaci kepada parlimen pada 28 Disember.

Lapangan terbang utama di Milan sudah mula menapis ketibaan dari Beijing dan Shanghai pada 26 Disember. Pada penerbangan pertama dari China yang akan diuji selanjutnya, 35 daripada 62 penumpang diuji positif COVID-19, kata seorang pegawai kesihatan Itali.

Pengembara dari China memasuki pusat ujian COVID-19 di Lapangan Terbang Antarabangsa Paris-Charles-de-Gaulle di Roissy, Perancis pada 1 Januari 2023. (Gambar oleh Julien De Rosa/AFP/Getty Images)

Amerika Syarikat pada minggu lalu mengumumkan akan mewajibkan penumpang mengemukakan keputusan negatif COVID-19 atau bukti pulih sepenuhnya sebelum menaiki penerbangan ke Amerika Syarikat dari China.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat berkata langkah itu bertujuan untuk memperlahankan penyebaran COVID-19 di Amerika Syarikat di tengah letusan wabak besar-besaran di China, memandangkan apa yang dipanggil “kekurangan data jujukan epidemiologi dan virus yang mencukupi dan telus dilaporkan” dari China. Agensi itu sedang mempertimbangkan langkah-langkah seperti pensampelan air sisa dari penerbangan antarabangsa untuk mengesan varian baharu yang berpotensi.

Dalam temu bual pada Ahad, 1 Januari, Pompeo mengecam pemimpin Parti Komunis China Xi Jinping, dengan memberi amaran virus yang dilepaskan oleh pembukaan semula rejim secara tiba-tiba boleh menjangkiti “berjuta-juta lagi.”

“Xi terlepas dengan ini sekali lagi. Saya kesal kerana dia tidak bertanggungjawab,” kata bekas ahli dewan itu. “Dia tidak dipertanggungjawabkan. Tetapi kita masih perlu berbuat demikian untuk 6 juta orang yang meninggal dunia antara musim bunga 2020 dan hari ini, tetapi dia yang melakukannya sekali lagi.”

“Sama seperti pada musim bunga 2020 dia menghantar orang ke seluruh dunia yang dia tahu telah dijangkiti. Dia melakukan perkara yang sama sekali lagi. Dia akan menjangkiti berjuta-juta orang lagi, kita tidak sepatutnya membiarkan itu berlaku.”

Keraguan terhadap data rasmi

Pemandangan hospital yang menyedihkan, ramai dengan suntikan intravena di tepi jalan, dan barisan van jenazah di luar rumah pembakaran mayat telah mencetuskan ketidakpercayaan yang meluas terhadap maklumat rasmi COVID-19 rejim.

Data serantau dari wilayah dan bandar China baru-baru ini menganggarkan kadar jangkitan mungkin melebihi 50 peratus di beberapa kawasan, menggambarkan gambaran yang lebih menggerunkan daripada apa yang didedahkan oleh pihak berkuasa pusat negara itu. Kadar jangkitan di wilayah barat daya Sichuan, yang mempunyai populasi lebih 84 juta, melebihi 63 peratus, menurut kenyataan 26 Disember oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Sichuan.

Di sebalik lonjakan jangkitan yang semakin meningkat, China hanya mengiktiraf satu kematian baharu COVID-19 pada 2 Januari, menurut Reuters, menjadikan jumlah kematian kepada 12 orang sejak rejim PKC tiba-tiba berbalik arah pada 7 Disember.

Pesakit Covid-19 menunggu di ruang legar Hospital Tangshan Gongren di China pada 30 Disember 2022. (Gambar oleh Noel CELIS /AFP/Getty Images)

Pegawai kesihatan China baru-baru ini menjelaskan mereka mentakrifkan kematian COVID-19 sebagai individu yang meninggal dunia akibat radang paru-paru atau kegagalan pernafasan yang disebabkan oleh COVID-19. Itu tidak termasuk kematian daripada punca berkaitan COVID yang lain, serta kematian individu yang mempunyai penyakit asas.

Michael Ryan, ketua kecemasan kesihatan di Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), berkata kriteria sempit itu akan “sangat memandang rendah jumlah kematian sebenar,” lapor New York Times pada 23 Disember.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia pada 30 Disember sekali lagi menggesa pegawai kesihatan China untuk sentiasa berkongsi maklumat khusus dan masa sebenar tentang situasi COVID-19 di negara itu, sambil berterusan menilai lonjakan jangkitan terkini.

Risiko Tahun Baru Cina

Jangkaan untuk perjalanan percutian telah meningkat apabila China mengalih sekatan perjalanan dan keperluan keras lain buat pertama kali dalam hampir tiga tahun.

Sempena Tahun Baru Cina yang bermula pada 22 Januari tahun ini, menjangkakan rangkaian kereta api negara itu membawa 5.5 juta penumpang, kata penyiar negara CCTV.

Pihak berkuasa di Istana Potala yang menakjubkan di Tibet berkata ia akan dibuka untuk pelawat pada 3 Januari, selepas ditutup pada Ogos lalu akibat wabak COVID-19. Beberapa hotel di resort pelancongan selatan Sanya telah ditempah sepenuhnya untuk Tahun Baru Cina, lapor media tempatan.

Pengembara dari China menunggu penerbangan di Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong pada 30 Disember 2022. (Gambar oleh Anthony Kwan/Getty Images)

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, media kerajaan telah berusaha untuk meyakinkan orang ramai bahawa wabak COVID-19 terkawal dan menghampiri kemuncaknya.

Bagaimanapun, penyelidik luar meramalkan senario yang membimbangkan untuk perayaan Tahun Baru Cina pertama selepas pembukaan semula China. Menjelang 23 Januari, hari kedua Tahun Baru Cina, negara mungkin menyaksikan seramai 25,000 orang mati akibat COVID-19 setiap hari, menurut anggaran terkini oleh Airfinity, firma analisis kesihatan yang berpangkalan di London. Jangkitan dijangka mencapai kemuncak pertama pada 13 Januari, dengan 3.7 juta kes sehari.

Pada masa ini, virus itu menjangkiti 1.8 juta orang di China setiap hari, dengan kes kumulatif berjumlah 20.4 juta sejak 1 Disember, kata Airfinity dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada 29 Disember dan dikemas kini dengan nombor yang lebih menggerunkan pada 30 Disember. Itu menunjukkan bahawa China berkemungkinan besar melihat 11,000 kematian berkaitan virus sehari, lebih daripada dua kali ganda anggarannya dari seminggu lalu, kata Airfinity.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI