26.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 21, 2024
UtamaNasionalRumah keluarga tidak bersalah ini musnah angkara peminjam haram tersalah alamat membaling...

Rumah keluarga tidak bersalah ini musnah angkara peminjam haram tersalah alamat membaling bom petrol

Penjenayah yang menjadi pemberi pinjaman tidak berlesen di Batu Pahat, Johor, didakwa telah membakar rumah yang salah menyebabkan seorang wanita berusia 38 tahun dan dua anak lelakinya yang masih remaja terpaksa mencari perlindungan sementara di rumah saudara mara.

Menurut China Press, semuanya bermula apabila bom petrol dilemparkan ke rumah wanita itu pada awal pagi ketika wanita itu berada di luar negara tetapi anak lelakinya berada di rumah dan sedang nyenyak tidur. 

Gambar China Press

Anak lelakinya yang berusia 15 tahun telah bangkit selepas terkejut mendengar bunyi yang kuat, dan apabila memeriksa, dia menyedari kebakaran sedang berlaku lantas segera berlari untuk membangunkan abangnya yang berusia 18 tahun.

Mereka kemudian cuba keluar melalui bahagian hadapan rumah tetapi pintu pagar elektrik telah rosak dan tidak dapat dibuka.

Gambar China Press

Mereka bernasib baik apabila berjaya keluar dari rumah itu melalui pintu belakang.

Seorang jiran telah melihat kebakaran itu dan segera menghubungi bomba, yang telah memadamkan api sebaik tiba di lokasi kejadian.

Penjenayah peminjam haram terbabit telah meninggalkan nota ugutan di luar rumah berkenaan dan kemudiannya didapati mereka sebenarnya menyasarkan rumah jiran keluarga itu. 

Gambar China Press

Nota itu juga mengandungi maklumat mengenai anak bongsu jiran mereka yang bekerja di Singapura.

Apabila jiran itu pergi membuat laporan polis, didapati anak bongsu mereka telah pun melunaskan hutangnya kepada pemberi pinjaman terbabit tetapi mereka tetap berterusan mengganggu mereka.

Gambar China Press

Rumah berkenaan dengan harta benda yang musnah telah ditutup untuk siasatan lanjut dan nilai kerosakan dianggarkan puluhan ribu ringgit.

ADUN Penggaram, Gan Peck Cheng, sejak itu meminta pihak berkuasa mengambil tindakan segera dan berkesan terhadap pelaku, sambil menambah terdapat kes yang sama tetapi kali ini, mereka telah bertindak dengan agak melampau dan keterlaluan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI