25.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024
UtamaGaya HidupWanita ini beli sebungkus 500 putik kapas, kira satu persatu dan menyedari...

Wanita ini beli sebungkus 500 putik kapas, kira satu persatu dan menyedari diberikan 88 kurang

Pada zaman ini, ramai orang semakin mudah membeli barangan dalam talian kerana ia membantu mempercepatkan kehidupan seharian.

Namun pembeli tidak boleh memilih atau meneliti dengan cara pembelian itu, dan mungkin berisiko terdedah kepada penipuan penjual yang tidak jujur dalam perniagaan mereka.

Seorang wanita dari China baru-baru ini telah berkongsi pengalamannya selepas membeli putik kapas secara dalam talian.

Tangkap Skrin Weibo

Dalam hantarannya di Weibo, dia mendedahkan telah membeli satu peket putik kapas dan mendakwa sepatutnya ia mempunyai 500 batang di dalamnya.

Apabila wanita ini menerima pesanan putik kapas itu, dia memutuskan untuk mengiranya satu demi satu dan amat terkejut apabila mendapati kiraannya adalah sebanyak 88 batang yang kurang daripada apa yang dipesan. 

Tangkap Skrin Weibo

Dalam hantaran video yang dimuat naik di Weibo, dapat dilihat wanita ini telah menulis nombor pada setiap putik kapas yang telah dikiranya sambil meletakkannya semula ke dalam bekas yang disertakan, dengan penuh ketelitian.

Setelah mengiranya, wanita ini menyedari hanya terdapat 409 batang putik kapas yang tinggal dan bersama-sama dengan 3 yang telah dia gunakan sebelum mengira, ini bermakna jumlahnya hanya 412.

Tangkap Skrin Weibo

Wanita ini kemudian telah menghubungi penjual dan memberitahu dia telah mengira putik kapas dalam bekas bungkusan dan menerima kurang daripada apa yang dipesannya. Penjual itu memohon maaf dan membuat pembayaran balik RMB2 (RM1.20) kepadanya untuk kerugian 88 putik kapas yang kurang.

Satu tindakan yang baik untuk menyemak semula apa yang anda telah beli dalam talian dalam memastikan anda mendapat barangan berbaloi dengan pesanan. Mungkin ia kelihatan agak cerewet, tetapi ia adalah hak anda sebagai pengguna yang telah mengeluarkan wang untuk barangan yang telah dibeli.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI