29.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, May 21, 2024
UtamaBerita UtamaKren digunakan untuk menaikkan bendera kempen jatuh di laluan pasar awam

Kren digunakan untuk menaikkan bendera kempen jatuh di laluan pasar awam

Pengunjung pasar terkejut apabila mereka terserempak dengan kren yang tumbang berhampiran pasar awam Chai Leng Park di Butterworth, Pulau Pinang. 

Seorang pelanggan pasar yang hanya mahu dikenali sebagai Subra, menggelengkan kepalanya sambil melihat struktur yang tumbang itu.

“Saya seorang jurutera awam dan untuk pengetahuan, anda tidak sepatutnya menggunakan mesin seperti ini.

“Apabila ia dipanjangkan sepenuhnya dan dicondongkan pada satu sudut, benda ini tidak boleh dibiarkan tanpa pengawasan, terutamanya tidak dalam sekelip mata. Angin kencang dan permukaan meletak kenderaan tidak stabil mungkin menyebabkan ia hilang imbangan dan terbalik,” katanya.

Gambar oleh The Star

Subra menambah, apabila dibiarkan bengkok selama berjam-jam, lengan hidraulik kren juga boleh kehilangan kuasa secara beransur-ansur, menyebabkan sudut senget menjadi melampau sehingga pusat graviti lori akan beralih terlalu jauh.

Kren baldi itu yang digunakan untuk mengibarkan bendera Pakatan Harapan, tumbang dan terhumban ke jalan raya.

Kejadian itu dikatakan berlaku pada awal pagi kira-kira jam 2 pagi, 5 November lalu dan mujur tiada kerosakan harta benda serta kemalangan jiwa dilaporkan.

Pengunjung pasar yang tiba untuk menyaksikan apa yang sepatutnya menjadi paparan menakjubkan sebaliknya disambut oleh kren yang menghumban bumi, dengan bahagian belakang kenderaan itu yang terangkat dari atas jalan raya.

Untuk memasuki kawasan pasar, orang awam terpaksa berjalan di bawah lengan kren manakala peniaga terus mengendalikan gerai mereka di sepanjang struktur tumbang, melangkaui kira-kira 10 meter.

Calon parlimen MCA Batu Kawan Datuk Tan Lee Huat menerima panggilan awal pagi mengenai kejadian itu dan melawat tapak insiden tersebut.

“Parti tidak sepatutnya mula berkempen dengan logo mereka pada bendera sebelum hari penamaan calon,” katanya.

“Namun, kebimbangan lebih besar adalah keselamatan orang ramai semasa berkempen. Memasang kren mudah alih seperti ini amat berbahaya terutama ramai orang yang berjalan dan melalui di bawahnya,” tambahnya.

Gambar oleh Sin Chew Daily

“Walaupun tiada siapa yang tercedera, kami amat tidak menggalakkan mana-mana pihak berkempen dengan kaedah yang boleh membahayakan rakyat. Kami mahu berkhidmat kepada mereka yang mengundi kami, bukan meletakkan mereka dalam risiko,” kata Tan.

Ahli Majlis Bandaraya Seberang Prai P. David Marshel, yang merupakan pengarah kempen DAP Batu Kawan, menafikan sebarang penglibatan parti itu dalam insiden kren berkenaan.

“Ini tiada kaitan dengan kami. Penyokong kami membinanya atas inisiatif sendiri dan mereka bukan ahli DAP mahupun ahli mana-mana parti.

“Bahkan bendera yang digunakan bukan milik kami,” katanya.

Semasa Pilihan Raya Umum ke-14 pada 2018, penyokong parti telah mendirikan “kereta kebal mini” yang serupa di tempat yang sama.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI