32.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaGaya HidupPelanggan beli motosikal Honda dengan bayaran duit syiling, jurujual senang hati ambil...

Pelanggan beli motosikal Honda dengan bayaran duit syiling, jurujual senang hati ambil masa 20 minit untuk mengira

Sebelum ini beberapa tahun lalu di Indonesia ada seorang peniaga yang membeli kereta dengan duit syiling, dan kali ini sebuah kedai motosikal di Thailand telah menjadi tular atas sebab yang hampir sama, menjadikan ramai netizen yang rasa macam tidak percaya!

Akhom Charoen Honda Motorcycles, sebuah kedai motosikal yang terletak di wilayah Chon Buri di Timur Thailand, memuat naik satu gambar di Facebook pada 25 September memaparkan pekerja mereka sedang duduk bersila sambil mengira duit syiling.

“Cuba teka berapa banyak syiling yang ada?” permulaan kapsyen gambar itu. “Pelanggan memberitahu saya dia menyimpan duit syiling setiap hari untuk membeli Honda PCX160 secara tunai! Cemerlang! Kami seronok mengira.”

Facebook

Ya, anda meneka dengan betul. Seorang pelanggan membayar keseluruhan motosikal baharu untuk dirinya dengan bayaran tunai menggunakan syiling.

Mereka mendedahkan kakitangan Akhom Charoen mengira 102,500 Baht (kira-kira RM12,703) dalam syiling.

Dalam perbualan dengan platform media digital Thailand, Sanook, wakil jualan kedai motosikal, Suwanna Chunram, berkata pelanggan telah menghubungi mereka lebih awal untuk bertanya sama ada dia boleh membayar Honda PCX160 menggunakan duit syiling, yang dia menjawab boleh.

Gambar oleh Sanook

Pelanggan itu kemudiannya datang pada petang 25 September dengan membawa dua kotak syiling untuk dikira oleh kakitangan. Chunram telah memanggil lebih ramai kakitangan untuk bekerja pada hari itu bagi membantu mengira semua duit syiling.

Selain itu, dilaporkan bahawa pekerja hanya mengambil masa 20 minit untuk mengira semua 102,500 Baht (RM12,703) dan yuran pendaftaran berasingan.

Gambar oleh Sanook

Bagaimanapun, mereka juga menyatakan pembeli telah memudahkan urusan dengan mengasingkan wang syilingnya kepada beg kecil THB100 (kira-kira RM12) di dalam kotak itu.

Menurut Chunram, tiada pelanggan pernah membuat keseluruhan pembelian sebesar itu dalam sejarah kedai. Yang paling hampir dengan mereka ialah wang pendahuluan yang dibuat untuk sebuah motosikal yang berjumlah THB1,500 (kira-kira RM186) dalam bentuk syiling, yang walau bagaimanapun selebihnya tidak.

Tanpa mengira kaedah pembayaran, Chunram turut menyatakan semua pelanggan dialu-alukan untuk mengemukakan wang mereka untuk dikira oleh kakitangan, tanpa sebarang potongan atau caj tambahan untuk usaha berkenaan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI