30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaInspirasiTindakan sekumpulan remaja membersihkan longkang wajar dipuji, barulah laut dan sungai akan...

Tindakan sekumpulan remaja membersihkan longkang wajar dipuji, barulah laut dan sungai akan terhindar daripada pencemaran

Pengarah Pusat Penyelidikan Kejuruteraan Sungai dan Saliran Bandar Universiti Sains Malaysia (USM) Dr Nor Azazi Zakaria berkata pembersihan sungai sebenarnya adalah pembersihan laut manakala pembersihan longkang itu sebenarnya membersihkan sungai memandangkan air dari longkang akan mengalir ke sungai. Disebabkan itu, tindakan sekumpulan remaja yang membersihkan longkang ini wajar dipuji kerana bermula dari kebersihan longkanglah, sungai dan laut akan menjadi bersih dan terhindar daripada pencemaran.

Sekumpulan remaja dari negara seberang ini mengambil inisiatif sendiri untuk membersihkan longkang yang dipenuhi dengan sampah sarap. Memang rasa geli melihatkan longkang yang kotor itu. Tetapi ia perlu dibersihkan kerana jika dibiarkan pasti akan mengundang bencana lain pada masa hadapan.

Dengan menggunakan peralatan sendiri, mereka membersihkan longkang tersebut. Air kotoran yang terdapat dalam bekas minuman plastik dibuang terlebih dahulu sebelum bekas minuman plastik itu dimasukkan ke dalam plastik sampah hitam.

Mereka juga turut mengutamakan keselamatan diri ketika melakukan kerja-kerja pembersihan dengan memakai kasut keselamatan dan sarung tangan.

Mereka juga menggunakan jaring untuk mengaut sampah sarap. Dengan menggunakan jaring juga, sampah sarap tersebut lebih mudah dikumpulkan dan kerja-kerja pembersihan menjadi lebih cepat.

Menerusi video tersebut, kelihatan ada sampah sarap yang sukar ditarik keluar menunjukkan ia telah lama berada di dalam longkang tersebut. Sampah plastik terutamanya memang tidak akan terurai biarpun sudah bertahun-tahun terbenam di dalam sungai.

Beginilah hasil selepas mereka melakukan kerja-kerja pembersihan.

Mungkin tidaklah bersih sepenuhnya tetapi sekurang-kurangnya mereka telah mengurangkan jumlah sampah sarap di dalam longkang tersebut.

Pencemaran sungai berpunca daripada kotornya longkang dan kotornya longkang berpunca daripada sikap masyarakat yang membuang sampah di dalam sungai.

Tidak dinafikan memang terdapat masyarakat yang menjadikan longkang, sungai sebagai tapak pembuangan sampah. Mungkin mereka berasa ‘tidak apa’ jika membuang sampah di dalam sungai kerana berpendapat, air yang mengalir itu akan menghanyutkan sampah tersebut.

Namun, sedarkah anda longkang yang tersumbat boleh mengakibatkan banjir?

Apabila longkang tersumbat, air hujan tidak dapat mengalir. Jika hujan masih turun, air yang bertakung itu akan bertambah banyak dan akhirnya mengakibatkan banjir.

Oleh itu, janganlah buang sampah di dalam longkang.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI