26.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024
UtamaBerita UtamaEjen kosmetik mangsa culik yang berjaya diselamatkan cerita detik-detik bersama penculik

Ejen kosmetik mangsa culik yang berjaya diselamatkan cerita detik-detik bersama penculik

Kini semua sudah maklum ejen jualan kosmetik yang diculik dari rumahnya di Kelantan telah berjaya diselamatkan oleh PDRM dan dibawa pulang ke Malaysia dari Thailand. Tetapi, ramai yang ingin mengetahui apa yang sebenarnya berlaku kepadanya ketika diculik.

“Setiap hari, ketika dalam tahanan, saya berdoa agar segera dikembalikan kepada keluarga dan Alhamdulillah, doa saya dimakbulkan,” kata Rosnazirah Mohd Naim, 36 tahun yang diculik sekumpulan lelaki pada 13 September lalu.

Katanya, dia tidak ingat dengan jelas kronologi penculikannya, tetapi tahu ditempatkan di sebuah rumah yang kelihatan seperti inap desa yang terletak di sebuah kampung di Laos, selepas menempuh perjalanan jauh dari Sungai Golok, Pengkalan Kubor, Kelantan, Harian Metro melaporkan.

Gambar Bernama

“Ketika kami tiba di tebing Sungai Golok, pada hari kejadian (ketika diculik) untuk menaiki bot, ada beberapa saksi di sekeliling tetapi mungkin mereka tidak tahu apa yang sebenarnya berlaku atau tidak mahu masuk campur kerana takut,” katanya.

“Selepas menyeberangi Sungai Golok, saya dibawa menaiki kereta dan terus ke destinasi yang tidak diketahui, tetapi menempuh perjalanan yang jauh sehingga tiba di sebuah rumah di Laos,” tambahnya.

“Sepanjang tempoh pahit itu, saya menangis setiap hari dan bertanya bila akan dikembalikan ke Malaysia kerana difahamkan mereka tidak meminta wang tebusan, malah saya tidak tahu apa motifnya,” katanya lagi.

Jelas Rosnazirah, sepanjang perjalanan dari Thailand ke Laos, mereka melepasi banyak sekatan jalan raya dan hatinya berdoa supaya dapat ditahan di mana-mana, namun perkara itu tidak berlaku sehingga tiba di destinasi. 

Gambar Bernama

Ejen jualan kosmetik ini berkata dia menerima layanan baik daripada penculiknya, yang memastikan makanan dan minuman sentiasa terjaga. Walaupun begitu, hatinya tetap bimbang sekiranya akan diapa-apakan.

“Dalam hati, saya ada juga ingin menjerit meminta tolong tetapi teringat mungkin sia-sia kerana kawasan sekitar adalah sawah padi dan tiada siapa yang faham, jadi saya hanya mampu berdoa,” katanya.

Setiap kali menanyakan bila dia akan dihantar pulang, salah seorang penculik memberi jaminan mereka akan berbuat demikian sambil memintanya bersabar. Mereka memintanya memberi tempoh 3 minggu hingga sebulan kerana keadaan masih ‘panas’ berikutan berita penculikannya yang tersebar luas.

Sehingga suatu hari, mereka memberitahunya “you back home” dan Rosnazirah bertanya “when?” dan mereka menjawab “today” oleh lelaki berkenaan.

“Kami menaiki kereta menuju ke Bangkok dan ditahan oleh pihak imigresen Thailand sebelum salah seorang anggota mereka mengecam wajah saya yang tersebar luas berhubung kes penculikan menyebabkan kami semua ditahan dan saya dibawa ke depoh tahanan imigresen,” katanya.

“Tidak lama kemudian, saya dibawa ke Kedutaan Malaysia di Thailand dan saya dapat menghubungi keluarga dan proses membawa saya pulang ke Malaysia telah segera dilakukan,” katanya.

Gambar Bernama

Ibu kepada seorang cahaya mata ini mengaku masih trauma dan meminta diberi masa yang secukupnya untuk bertenang sebelum dapat memberi penjelasan penuh mengenai kejadian pahit yang terpaksa dialaminya.

“Kami masih belum bersedia untuk menerima sebarang temu bual daripada media atau sesiapa sahaja. Keluarga kami cukup tertekan sejak beberapa minggu lalu dan kami berharap pihak media tidak keterlaluan dan beri kami ruang untuk tidak diganggu,” kata adik Rosnazirah, Mohammad Mohd Naim.

“Saya berharap selepas ini kejadian seperti ini tidak lagi berulang,” kata Mohammad kepada Astro Awani.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI