26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaBerita UtamaHalang ratu cantik Taiwan daripada mengambil bahagian di atas pentas, penganjur WCIT...

Halang ratu cantik Taiwan daripada mengambil bahagian di atas pentas, penganjur WCIT di Malaysia dikecam

Kongres Inovasi dan Teknologi Dunia (WCIT) 2022 baru-baru ini yang berlangsung di Pulau Pinang, Malaysia mendapat kecaman daripada pihak antarabangsa berikutan tindakan penganjur acara itu.

Semasa persidangan berkenaan, peserta Miss Universe telah dijemput untuk naik ke pentas dan berucap kepada para hadirin dalam bahasa ibunda mereka sambil dibenarkan mengibarkan bendera kebangsaan, semuanya kecuali seorang peserta, Kao Man-jung dari Taiwan.

Facebook

Ahli politik Taiwan, Karen Yu yang hadir, menerusi hantarannya di Facebook telah mengecam tindakan itu kerana ratu cantik Taiwan dilihat berasa sedih dan menangis kerana tidak dibenarkan menyertai acara itu.

Gambar Focus Taiwan

Karen Yu menulis, “Penindasan China terhadap Taiwan ada di mana-mana, walaupun dalam acara industri maklumat. Sebentar tadi, saya berada di Kongres Inovasi dan Teknologi Dunia (WCIT) 2022 di Pulau Pinang, Malaysia, dan menyaksikan dengan mata kepala saya sendiri Kao Man-jung, yang mewakili Taiwan dalam pertandingan Miss Universe, tertekan dan menangis kerana penindasan China dan tidak dapat naik ke pentas.”

Jelasnya, delegasi Taiwan yang hadir teruja melihat ratu cantik itu mewakili negara mereka tetapi apabila tiba gilirannya untuk naik ke pentas, beliau telah ditahan.

Facebook

“Sehingga semua wanita cantik naik ke atas pentas dan mengibarkan bendera negara masing-masing barulah beliau menyedari, pada saat terakhir, dan oleh kerana penindasan China, persidangan itu tidak boleh membiarkan ratu cantik Taiwan naik ke atas pentas,” kata Karen Yu.

“Saya merakam keseluruhan kejadian di telefon pintar saya dan pada akhirnya, Kao Man-jung tidak dapat menyembunyikan kesedihan dengan mengalirkan air matanya,” tambahnya dengan nada kecewa.

Facebook

Walau bagaimanapun, Karen Yu menjelaskan penganjur WCIT memohon maaf kepada ratu cantik itu dan menyatakan rasa bersalah mereka terhadap situasi yang berlaku. 

Tonton video di sini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI