31.2 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 9, 2023
UtamaGaya HidupArkitek Hong Kong ubah suai paip air konkrit jadi rumah tiub, penyelesaian...

Arkitek Hong Kong ubah suai paip air konkrit jadi rumah tiub, penyelesaian masalah perumahan dengan harga RM70,000

Tidak kira di negara mana, ramai yang merungut harga rumah terlalu mahal untuk dibeli, tetapi ianya tiada apa-apa jika dibandingkan dengan harga hartanah dan rumah di Hong Kong! 

Menurut statistik Demographia, firma perunding dari Amerika Syarikat, Hong Kong terus menduduki tangga teratas “10 Tempat Paling Sukar untuk Membeli Rumah di Dunia” selama tujuh tahun berturut-turut. 

Arkitek tempatan James Law menyedari masalah perumahan di Hong Kong adalah perkara serius dan memutuskan untuk berbincang dengan firma seni binanya sendiri James Law Cybertecture, dan akhirnya menemui idea penyelesaian yang baik..

Gambar James Law Cybertecture

Ini adalah cara yang baik untuk menggunakan paip air konkrit yang besar untuk berubah sepenuhnya menjadi rekaan rumah unik iaitu Perumahan Tiub OPod. 

Saiz rumah tiub OPod ini ialah 100 kaki persegi dengan ukuran panjang 5 meter dan berdiameter 2.5 meter yang boleh memuatkan 1 hingga 2 orang.

Gambar James Law Cybertecture

OPod mempunyai fungsi kalis api, kalis angin, penebat haba dan penebat bunyi yang baik, termasuk boleh menahan tekanan yang besar. Di samping itu, terdapat perabot dan peralatan asas di dalamnya, termasuk sofa yang boleh dijadikan katil, peti sejuk mini dan lain-lain.

Gambar James Law Cybertecture

Bukan itu sahaja, malah terdapat juga kemudahan dapur dan bilik air seperti rumah keluarga biasa, malah terdapat banyak ruang kecil untuk penyimpanan.

Gambar James Law Cybertecture

Selain itu, bagi memudahkan penghuni melihat pemandangan di luar, pintu utama rumah tiub mempunyai bahagian kaca yang lebih besar, manakala pintu belakang mempunyai bahagian kaca yang lebih kecil kerana ia disambungkan dengan bilik air.

Gambar James Law Cybertecture

Rumah tiub boleh melalui tangga logam mudah, Anda boleh dengan mudah sampai ke rumah tiub lain yang anda ingin pergi. Dan akses struktur itu boleh dikawal telefon pintar.

Gambar James Law Cybertecture

Memandangkan rumah tiub mempunyai berat 22 tan, ia tidak boleh dialihkan dengan mudah, tetapi kerana ia mudah untuk diperbaiki antara satu sama lain, kos pemasangannya juga rendah.

Gambar James Law Cybertecture

Harga cadangan rumah tiub ini adalah kira-kira HK$120,000 (RM69,307), dan ia masih dalam peringkat prototaip dan diperkenalkan dalam pameran Designinspire, tanpa rancangan pengeluaran segera. 

Gambar James Law Cybertecture

“Saya terfikir, bukankah menjadi idea hebat menggunakan tiub air konkrit terbuang untuk menghasilkan seni bina mikro, luas dan boleh dimiliki pada kos yang rendah selain agak menarik untuk golongan muda di Hong Kong,” kata James Law.

Melihat kepada harganya yang dikira rendah dan hiasan dalamannya yang mewah, pasti ramai warga Hong Kong yang tertunggu-tunggu rumah tiub ini siap dengan sepenuhnya.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI