30.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaGaya HidupIbu ini hanya mampu beri anak-anaknya makan nasi kosong gaul minyak masak...

Ibu ini hanya mampu beri anak-anaknya makan nasi kosong gaul minyak masak dan garam sebelum mereka pergi sekolah

Hari ini semakin ramai golongan berpendapatan sederhana yang merungut harga barangan semakin meningkat dan banyak barangan keperluan tidak dapat dibeli seperti dahulu lagi. Dan semakin ramai juga orang yang mengadu hidup susah sehingga terpaksa berjimat cermat.

Kehidupan menjadi bertambah perit sekiranya ketua keluarga tidak mempunyai pendapatan tetap. Hidup berjimat cermat itu memang sudah terbiasa, dan rasa kesusahan itu semakin menghimpit.

Jika kita yang berasa susah masih boleh makan nasi dengan berlauk pauk, ada keluarga yang tidak mampu pun untuk berbuat demikian seperti keluarga ini.

TikTok

Kisah sedih keluarga ini yang tinggal di Sabah membuatkan ramai yang berasa sebak. Seorang pengguna TikTok Salwa Naidin berkongsi video yang tular di media sosial memaparkan keadaan sebuah keluarga yang hanya mampu makan nasi kosong berlaukkan minyak masak dan garam sebagai alas perut.

TikTok

Bayangkan hati seorang ibu pasti sangat sedih dan pedih apabila memandang anak-anak yang masih kecil, tengah cukup berselera untuk makan dan bersekolah pula, tetapi hanya mampu dihidangkan nasi kosong berlaukkan minyak masak dan garam sahaja. 

Itulah rutin santapan anak-anak ini setiap hari sebelum pergi ke sekolah. Tetapi apakan daya, hanya itu yang mereka mampu.

TikTok

Salwa Naidin yang sebelum ini pernah mengunjungi rumah keluarga tersebut tidak menyangka keadaan mereka seteruk itu. Setiap pagi, anak-anak yang masih bersekolah rendah itu akan makan nasi kosong dengan bergaulkan minyak masak dan garam sahaja.

TikTok

“Hari tu, datang semula ke rumah kakak ni. Tidak sangka sampai macam tu sekali nasib mereka sekeluarga. Yang ada rezeki lebih, sama-sama berkongsi buat mereka yang memerlukan. Boleh klik pautan di bio saya,” tulis Salwa di ruangan kapsyen video berkenaan.

TikTok

Video itu telah mencetuskan pelbagai reaksi dan komen yang ditinggalkan netizen. Selain berasa sebak melihat mereka sekeluarga, ramai juga yang bertanya di mana lokasi mereka tinggal.

Difahamkan keluarga ini tinggal di Sabah. Walaupun mereka hidup susah, tetapi kebersihan dan adab sopan tetap dijaga.

TikTok

Sambil tidak kurang yang mendoakan keluarga ini agar dimurahkan rezeki dan tabah mengharungi dugaan dalam menempuh hari-hari yang mendatang.

TikTok

Semoga ada pihak yang prihatin tampil bagi memberikan bantuan yang sewajarnya dan berterusan kepada keluarga ini. 

TikTok

Juga didoakan semoga anak-anak ini membesar menjadi insan yang berjaya satu hari nanti, supaya dapat membantu ibu mereka yang telah banyak berkorban dan bertabah mengharungi liku-liku kehidupan.

Tonton video di sini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI