25.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 27, 2023
UtamaGaya HidupAkar pokok dibiarkan hampir rentung akibat seseorang teruja berkelah di Port Dickson...

Akar pokok dibiarkan hampir rentung akibat seseorang teruja berkelah di Port Dickson membakarnya sambil turut membuat sepah di tempat itu

Segelintir rakyat Malaysia atau orang asing yang suka duduk di Malaysia enggan pulang, tidak dinafikan suka merosakkan harta benda awam dalam pelbagai jenis dan cara, daripada merosakkan papan tanda jalanan sehingga memijak tumbuhan. 

Jika ada anda yang terasa, mahu marah kerana merasakan ia tidak benar, tetapi perhatikan sahaja bukti yang terbentang terang-terangan. Satu perkara kecil yang kita anggap remeh, yang menggambarkan sikap buruk kita secara keseluruhan tidak cintakan negara.

Kejadian ini mungkin adalah sesuatu yang tidak pernah kita lihat sebelum ini.

Facebook

Laman Facebook Negeri Sembilan kini baru-baru ini berkongsi video yang diambil di sebuah tempat rekreasi di Port Dickson, Negeri Sembilan. Video itu memaparkan bagaimana lokasi itu dibiarkan bersepah dengan plastik dan pembungkus makanan. 

Facebook

Apa yang memburukkan keadaan ialah terdapat seseorang yang bukan sahaja mengotorkan tempat itu, kerana dengki takut tukang kutip sampah tiada kerja, tetapi turut membakar pokok tempat mereka tumpang berteduh dan seronok bersantai menikmati udara pantai.

Negeri Sembilan kini dalam hantaran itu:

“Orang nak berkelah, kau pun nak juga. Tetapi tengoklah, dah buat sampah satu hal. Yang kau pergi barbeku pokok tu kenapa??”

Facebook

Dalam video itu, sampah plastik boleh dilihat berserakan di atas tanah di sebelah set meja dan kerusi batu. Betul-betul bersebelahan dengan ruang tempat duduk, kelihatan sebatang pokok yang akarnya hampir rentung dan masih berasap selepas api yang marak telah dipadamkan.

Netizen yang merakam video tersebut yang juga individu prihatin yang telah memadamkan api mendakwa telah mengambil masa lebih 3 hari untuk memadamkan pokok yang terbakar itu.

Facebook

Ketika pokok yang tinggi itu masih berdiri, lelaki itu turut berkongsi kebimbangannya yang ia mungkin tumbang tidak lama lagi dan membawa risiko serta bahaya kepada orang awam, berikutan akar yang menjadi tonggak pokok itu telah hampir rentung dan habis mati akibat kebakaran.

“Tolonglah!!” katanya dalam video itu.

Tonton video di sini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI