26.7 C
Kuala Lumpur
Monday, February 26, 2024
UtamaGaya HidupAnak kecil mengalami luka teruk sepanjang 7cm di dahi dan kening selepas...

Anak kecil mengalami luka teruk sepanjang 7cm di dahi dan kening selepas jatuh tersembam ke botol air

Seorang kanak-kanak kecil dari Singapura mengalami luka teruk di mukanya apabila dia terjatuh tersembam ke atas botol air yang sedang dibawanya ketika itu.

Menurut Shin Min Daily News, kejadian itu dirakam kamera litar tertutup (CCTV) di rumah, di mana kanak-kanak itu boleh dilihat terjatuh dan pembantu rumah yang menjaga kanak-kanak itu cuba menangkapnya.

Bapa kanak-kanak itu yang bernama Wen, berkata kejadian berlaku “dalam sekelip mata”.

Facebook

“Anak lelaki saya berumur satu setengah tahun sedang minum dari botol airnya apabila dia secara tidak sengaja tergelincir dan jatuh. Botol air itu melekap ke mukanya, dan mengoyakkan sedikit kulit di bahagian dahi dan keningnya. Pembantu rumah saya berdiri betul-betul di sebelahnya ketika semua ini berlaku, dan ia berlaku dengan sangat pantas,” kata Wen.

Wen berkata, pembantu itu meminta bantuan jiran untuk membawa kanak-kanak itu mendapatkan rawatan kecemasan memandangkan Wen sedang bekerja menjalankan urusan perniagaan di Kanada ketika kejadian berlaku pada 14 Ogos lalu. Ketika kejadian, isteri Wen yang merupakan seorang jururawat juga tiada di rumah.

Wen melaporkan anak kecilnya mengalami pendarahan yang banyak dari tempat luka itu dan terpaksa dibawa ke wad kecemasan untuk menerima rawatan.

Luka itu diukur sepanjang 7cm dan kanak-kanak itu terpaksa menerima 16 jahitan di antara keningnya. Anak lelaki Wen juga terpaksa dimasukkan ke hospital semalaman untuk memantau keadaannya. Menurut laporan itu, kanak-kanak itu dirawat di Hospital Wanita dan Kanak-Kanak KK, Singapura.

Wen meluahkan rasa bimbang anaknya mungkin ‘cacat’ akibat kejadian ini. Stomp melaporkan anaknya mungkin berdepan diskriminasi dan buli daripada rakan sebayanya di sekolah kerana potensi parut luka yang mungkin ditinggalkan di mukanya.

Facebook

“Saya sangat mengambil berat tentang masa depannya, zaman kanak-kanaknya, potensi diusik, dibuli serta peluang kehidupan dan semua perkara buruk yang boleh berlaku daripada kecacatan itu,” keluhnya.

Wen mendakwa tahap kecederaan itu berlaku akibat cara botol air kanak-kanak itu direka bentuk.

Stomp juga memetik Wen tertanya-tanya mengapa botol air kanak-kanak yang diiktiraf sebagai “pemenang anugerah” boleh menyebabkan “kerosakan kekal” sedemikian kepada anaknya.

Wen telah membeli botol itu di laman e-dagang, dengan mengabaikan harga tertera kerana dia mengutamakan keselamatan anaknya berbanding kos botol itu.

“Botol itu dinilai untuk bayi yang berumur lebih enam bulan dalam senarai dan butirannya, malah mereka menyertakan gambar bayi yang menggunakannya pada penyenaraian iklan. Saya mahu syarikat itu menerangkan kepada saya, sebagai ibu bapa kepada kanak-kanak terbabit, bagaimana produk botol minuman anda cukup tajam untuk menghiris muka bayi sehingga ke tahap ini?” soal bapa ini.

Wakil jenama botol air itu yang pakar dalam penjagaan ibu dan produk bayi telah dihubungi Shin Min Daily News, dan beliau melahirkan kebimbangan terhadap insiden yang berlaku dan mendoakan agar anak kecil itu cepat sembuh.

“Semua produk kami, termasuk botol air yang dipersoalkan, telah menjalani kawalan kualiti dan ujian keselamatan yang ketat oleh makmal terkemuka untuk menunjukkan pematuhan kepada piawaian keselamatan antarabangsa yang tertinggi,” kata mereka.

Facebook

Wen dikatakan sedang mendapatkan nasihat undang-undang daripada peguam dan sedang mempertimbangkan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap syarikat botol air itu.

Apa pun yang bakal berlaku, ibu bapa dan penjaga sepatutnya mengambil kira terlebih dahulu persekitaran di rumah dan memastikan tahap keselamatan anak-anak kecil yang sedang bermain sentiasa tidak diabaikan.

Ketika anak-anak kecil sedang makan dan minum, mereka sepatutnya perlu dipastikan dan diajar sejak awal untuk duduk serta berada di satu tempat yang sesuai, dan bukannya sambil berjalan atau berlari.

Malang itu memang selalu tidak berbau, dan ibu bapa serta penjaga tidak sepatutnya menyalahkan orang lain, sekiranya tahap keselamatan anak-anak di rumah sendiri tidak dapat dipastikan terpelihara dengan baik.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI