26.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaInspirasiPengantin perempuan sembunyi air mata dan teruskan akad nikah selepas arwah bapa...

Pengantin perempuan sembunyi air mata dan teruskan akad nikah selepas arwah bapa meninggal dunia 5 jam terdahulu

Hari bahagia dalam perkahwinan tidak dinafikan merupakan salah satu acara kemuncak terbesar dalam hidup seseorang, dan kehadiran orang tersayang di sisi untuk menyaksikan detik indah itu sentiasa memberi makna. 

Malang buat seorang pengantin perempuan dari Johor baru-baru ini yang tidak mempunyai perasaan gembira sepatutnya selepas bapa tersayang meninggal dunia 5 jam sebelum pengantin perempuan itu secara rasmi mengikat tali perkahwinan.

TikTok

Menerusi satu perkongsian di TikTok yang tular dengan 1.9 juta tontonan, jurusolek pengantin perempuan bernama Intan Nurdiyana, memberitahu dia menerima mesej daripada pengantin perempuan di Johor yang menghebah berita sedih itu pada 2 September. 

Intan berada beberapa saat untuk bertolak dari rumahnya ke rumah pengantin perempuan untuk solekan dan dandanannya.

TikTok

Pengantin perempuan pada mulanya ingin menangguhkan perkahwinan tetapi atas nasihat keluarga, perkahwinan itu berjalan seperti yang dijadualkan.

“Semuanya telah disediakan. Makanan, jemputan, rumah tumpangan. Tiada siapa sangka ayahnya akan pergi pada hari yang penting itu,” kata Intan.

TikTok

Apabila Intan tiba di rumah pengantin, pengantin perempuan dilihat menahan kesedihan dan tidak menangis, tetap kuat dan bertenang supaya Intan dapat meneruskan tugas solekannya.

“Keseluruhan proses solekan sangat senyap. Semua orang sedang bersedih dan cuba sedaya upaya untuk menahan air mata,” katanya.

TikTok

Intan memberitahu bapa pengantin perempuan yang datang dari Singapura untuk ke majlis perkahwinan itu meninggal dunia akibat demam panas. Walaupun telah mendapatkan rawatan doktor dan membawa pulang beberapa ubat, namun ajal arwah telah ditakdirkan tiba pada detik itu.

Tambah Intan, ini bukan kematian pertama yang dialami pengantin perempuan. Pada bulan Mac lalu, abangnya menghembuskan nafas terakhir di rumah itu.

“Arwah bapa dan abangnya adalah orang tersayang yang paling rapat dengan pengantin perempuan. Malangnya, orang yang paling rapat dengan pengantin perempuan telah pergi terlebih dahulu menghadap Illahi.”

Berita kematian di rumah itu menyebabkan majlis akad nikah tertunda sehingga jam 9 malam, namun akhirnya pengantin perempuan secara rasmi selamat menjalankan upacara pernikahan dan bergelar seorang isteri.

Majlis tahlil dan doa kesyukuran segera diadakan untuk arwah ayahnya selepas majlis perkahwinan itu.

TikTok

Kematian itu pasti datang pada bila-bila masa dan tidak akan menunggu kita walau sesaat. Bayangkan perasaan pengantin perempuan pada hari itu untuk dia terus kekal kuat dan bertenang sambil tersenyum dalam majlis yang sepatutnya diraikan dengan gembira. 

Takziah buat pengantin perempuan dan keluarga atas pemergian arwah ayah, juga Selamat Pengantin Baru diucapkan ke atas pasangan ini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI