26.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaGaya HidupKajian OECD: Kerap membaca buku sebenar memahirkan kebolehan membaca dua setengah tahun...

Kajian OECD: Kerap membaca buku sebenar memahirkan kebolehan membaca dua setengah tahun ke hadapan

Era digital masa kini memudahkan kanak-kanak membaca melalui internet dan peranti elektronik. Namun, kajian OECD (Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi) di 30 negara mendapati keupayaan membaca yang dibangunkan oleh bacaan elektronik tidak sebaik cara membaca bahan bacaan tradisional menggunakan buku berkertas. 

Mereka mencari cara untuk mengimbangi dua mod membaca dan mengumpul kemahiran membaca dalam kanak-kanak yang berpencapaian tinggi.

Kajian menunjukkan pembacaan elektronik atau e-reading tidak boleh menjadi lebih baik berbanding bacaan tradisional.

Gambar Hiasan/ Pixabay

Bacaan digital mempunyai banyak faedah. E-buku adalah ringan, ringkas, mudah dibawa, bergaya dan nampak lebih hebat, juga membaca dari internet melepasi halangan keupayaan sosial dan ekonomi. Walaupun anda tidak mempunyai wang untuk membeli buku atau mempunyai akses kepada buku kertas, anda masih boleh menyerap banyak ilmu.

Walau bagaimanapun, The Hechinger Report, saluran media pendidikan bebas bukan berasas keuntungan di Amerika Syarikat, melaporkan apabila kami menutup jurang peluang membaca dengan alatan digital, ia membuka satu lagi jurang.

Kerana, menurut analisis laporan OECD, kanak-kanak yang bergantung kepada pembacaan digital tidak pandai membaca seperti cara membaca buku fizikal yang lama.

Sejauh manakah tabiat membaca mempengaruhi pencapaian akademik?

Setiap tiga tahun, OECD menjalankan Penilaian Keupayaan Pelajar Antarabangsa (PISA) untuk lebih 600,000 pelajar di lebih 100 negara di seluruh dunia, dan menjalankan tinjauan tentang tingkah laku pembelajaran dan corak kehidupan sesetengah guru, pelajar dan ibu bapa. Jadi OECD menganalisis kesan elemen ini terhadap pelajar dan juga kesan terhadap pencapaian akademik mereka.

OECD menjalankan penyelidikan mendalam di 30 negara dan membandingkan kanak-kanak berumur 15 tahun yang membaca buku kertas lebih kerap pada ujian bacaan PISA 2018 berbanding kanak-kanak yang jarang membaca atau tidak pernah membaca. 

Malah dalam keluarga yang mempunyai status sosioekonomi yang sama, membaca buku kertas membawa kepada kemahiran membaca yang lebih baik, memperoleh 49 mata lebih tinggi daripada kanak-kanak yang kurang kerap membaca, jurang yang sama dengan kira-kira 2 setengah tahun kemajuan pembelajaran.

Tetapi pelajar yang membaca e-buku lebih kerap daripada buku kertas hanya mendapat 15 mata lebih daripada pelajar yang tidak kerap membaca, jurang yang sama dengan kurang daripada satu tahun kemajuan pembelajaran.

Gambar Hiasan / Pixabay

Remaja yang suka membaca di atas kertas: Internet kebanyakannya untuk mencari maklumat

Walau bagaimanapun, sukar untuk membuat kesimpulan sebab dan akibat seperti ini. Sebagai contoh, jika kanak-kanak yang pandai membaca kebetulan membaca lebih banyak buku kertas, mungkin mereka akan melakukannya dengan baik jika mereka membaca lebih banyak e-buku. Tetapi banyak kajian mendapati terdapat pelbagai faedah membaca lebih banyak buku sebenar setiap hari.

Sebagai contoh, pelajar dibahagikan kepada kumpulan, dan selepas membaca buku berkertas dan versi elektronik, mereka mengambil ujian serta-merta, dan kanak-kanak yang membaca buku sebenar mendapat markah yang lebih tinggi. Di samping itu, kanak-kanak yang biasanya membaca lebih banyak buku kertas tidak akan terjejas gred mereka kerana sama ada mereka sudah biasa dengan e-bacaan dan e-jawapan ketika mengambil peperiksaan yang dikendalikan oleh komputer.

The Hechinger Report juga memetik kajian, serta tingkah laku pelajar yang diuji oleh PISA, untuk meneroka lebih lanjut mengapa. Kanak-kanak yang membaca buku kertas tidak semestinya tidak boleh membaca pada bahan bacaan elektronik, tetapi mempunyai tingkah laku membaca dan konotasi yang berbeza.

Contohnya, bagi kanak-kanak yang gemar membaca buku sebenar, e-bacaan mereka kebanyakannya mencari, bertanya tentang bahan, artikel pendek, berita berkaitan membaca untuk kerja sekolah atau sekadar melayari laman web. Dan apabila mereka ingin membaca, mereka memilih buku kertas.

Ini juga membolehkan mereka membaca secara mendalam dan berterusan tentang sesuatu perkara, melibatkan pemikiran yang lebih mendalam, penumpuan dan kebolehan lain, dan lebih mudah untuk mengingat dan mengesahkan kandungan berulang kali untuk meningkatkan pemahaman.

Gambar oleh Micheal Loccisano/Getty Images

Penemuan PISA juga merentasi sempadan. The Hechinger Report secara khusus menyebut di Asia, di mana kemahiran membaca sudah baik dan pembacaan secara digital adalah perkara biasa, dengan lebih daripada 40% anak-anak di Taiwan, Hong Kong, Malaysia, Thailand, dan Indonesia bergantung pada e-bacaan.

Walau bagaimanapun, di Hong Kong dan Taiwan, jika mereka membaca lebih atau kurang daripada bahan elektronik, prestasi membaca mereka masih lebih baik daripada kanak-kanak yang lebih gemar membaca secara digital, walaupun selepas tidak termasuk faktor latar belakang seperti keluarga pelajar dan status sosioekonomi. 

Hanya kanak-kanak di Indonesia dan Thailand yang terkecuali. Kanak-kanak yang gemar membaca secara digital adalah lebih mahir membaca. Sebabnya tidak diketahui.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI