25 C
Kuala Lumpur
Friday, December 8, 2023
UtamaGaya HidupWang simpanan lesap dalam masa 60 saat melalui transaksi bank tanpa kebenaran,...

Wang simpanan lesap dalam masa 60 saat melalui transaksi bank tanpa kebenaran, wanita ini kerugian RM14,360

Ada banyak kes sejak kebelakangan ini apabila mangsa mendapat notifikasi pemberitahuan transaksi bank tanpa kebenaran dan kemudian wang mereka lesap dalam masa beberapa saat atau minit.

Seorang wanita berusia 29 tahun mendapat kejutan dalam hidupnya apabila wang simpanan berjumlah RM14,360 miliknya dipindahkan daripada akaunnya ke akaun seorang tidak dikenali dalam tempoh satu minit.

Di sebalik penggunaan sistem kebenaran TAC yang meluas, pengguna Facebook Mia Jia Xin dalam hantarannya berkongsi pengalaman sendiri berhadapan insiden ngeri yang berlaku pada 6 Jun 2022.

Gambar Hiasan / Unsplash

Wanita ini menceritakan bagaimana lebih RM14,000 wang simpanannya telah lesap dalam masa 60 saat.

Menerusi tangkap skrin, transaksi DuitNow pertama yang tidak dibenarkan berlaku pada jam 8:09 malam yang memindahkan wang Mia berjumlah RM9,000 kepada ‘NASRI BIN ALI’, dan pada jam 08:10 malam, RM5,360 lagi telah dipindahkan.

Mia segera menghubungi banknya, Public Bank dan talian terputus tiga kali sebelum akhirnya berjaya mendapatkan wakil pelanggan bank itu, yang memberitahu mereka akan menyerahkan kesnya kepada jabatan yang betul. 

Facebook

Syukurlah, Mia menerima panggilan daripada pengurus kes yang menyatakan situasi itu akan diambil tindakan segera dan keputusannya akan diketahui dalam masa dua minggu.

Mia turut menjelaskan yang dia tidak mengklik mana-mana pautan ‘phishing’ atau memuat turun sebarang aplikasi berbahaya ke dalam telefonnya.

“Satu-satunya perkara yang berlaku sebelum digodam, saya menggunakan Aplikasi Perbankan Dalam Talian PBe untuk membayar ansuran kad kredit saya,” tulisnya.

Facebook

Melihat kepada komen dalam hantaran itu, nampaknya masalah ini turut menimpa beberapa pemegang akaun Public Bank lain.

Sebelum ini, tular Maybank Berhad ada mengeluarkan satu amaran di media sosial mengenai aplikasi Android dan laman web Maybank2u yang palsu mengandungi Malware untuk mencuri data pengguna.

Aplikasi ini boleh mengakses sebarang SMS yang dihantar ke telefon pintar anda, yang mana tujuan utamanya adalah untuk mendapatkan nombor TAC anda bagi melakukan transaksi perbankan internet.

Facebook

Pasukan Tindak Balas Kecemasan Komputer Malaysia (MyCERT) memberi amaran mengenai penipuan ini yang dikenali sebagai SMSSpy yang menggunakan dua teknik untuk memperdaya mangsa dengan memuat turun aplikasi berbahaya menggunakan penyamaran Agensi Penguatkuasaan Undang-Undang seperti PDRM dan LHDN serta iklan laman web perkhidmatan palsu di Facebook untuk mencuri data pengguna.

Antara laman web palsu yang dikesan ialah Grabmaid, Maid4u, YourMaid, Maideasy, MaidACall, Maria’s Cleaning dan MyMaidKL.

Apa pun, semua kenalah berhati-hati ketika menggunakan perbankan atas talian, dan diharap Mia boleh mendapatkan kesemua wang yang dicuri ‘Nasri bin Ali’ itu kembali. 

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI