33.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, March 30, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaKerajaan Malaysia setuju mansuh hukuman mati mandatori

Kerajaan Malaysia setuju mansuh hukuman mati mandatori

Kerajaan Malaysia bersetuju memansuhkan hukuman mati mandatori, dengan hukuman gantian tertakluk kepada budi bicara mahkamah.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Wan Junaidi Tuanku Jaafar, berkata keputusan itu dicapai susulan pembentangan Laporan Kajian Hukuman Gantian Terhadap Hukuman Mati Mandatori pada 8 Jun lalu.

Twitter

Katanya, Jemaah Menteri juga bersetuju cadangan hukuman gantian diteliti dan dikaji dengan lanjut, ke atas 11 kesalahan yang membawa hukuman mati mandatori, satu kesalahan bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya, dan 22 kesalahan yang membawa hukuman mati tetapi dengan budi bicara mahkamah.

“Kajian lanjut itu akan dilaksanakan dengan kerjasama Jabatan Peguam Negara, Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang, Jabatan Perdana Menteri serta lain-lain kementerian dan jabatan berkepentingan,” katanya dalam kenyataan media.

Kerajaan juga akan mengkaji kebolehlaksanaan berkaitan hala tuju sistem keadilan jenayah, antaranya seperti pewujudan prosedur pra-penghukuman, penubuhan Majlis Penghukuman, dan pembangunan garis panduan penghukuman.

Turut akan dikaji ialah penubuhan Suruhanjaya Pembaharuan Undang-Undang, pembaharuan institusi kepenjaraan, dan pelaksanaan hukuman berdasarkan keadilan restoratif.

Jawatankuasa Khas Hukuman Gantian Terhadap Hukuman Mati Mandatori dianggotai pakar bidang perundangan seperti bekas hakim besar Malaya, bekas peguam cara negara, pengamal undang-undang, pensyarah undang-undang daripada institusi pengajian tinggi awam dan pakar kajian jenayah.

Jawatankuasa itu diketuai bekas Ketua Hakim Negara, Richard Malanjum.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI