26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaBerita UtamaKerana mahu menyahut cabaran 'Malaikat Maut' di TikTok, remaja maut selepas dilangar...

Kerana mahu menyahut cabaran ‘Malaikat Maut’ di TikTok, remaja maut selepas dilangar lori

Hari ini ramai yang sanggup melakukan apa sahaja untuk menjadi popular. Menjadi terkenal di media sosial adalah antara hal yang dikejar-kejar oleh segelintir orang. Apa yang lebih membimbangkan ialah ada yang sanggup melakukan hal-hal yang tidak masuk akal dan berbahaya semata-mata demi kandungan media sosial sekaligus mendapat perhatian ramai.

Antara media sosial yang sering menjadi pilihan ramai kini ialah TikTok. Apa sahaja yang berlaku di dunia hari ini semuanya boleh ditonton dalam bentuk video di TikTok. Cakap sahaja insiden apa, semuanya boleh diakses dengan cepat dan mudah sekali di laman media sosial itu.

Memandangkan TikTok merupakan ‘trend’ hari ini, jadi ramai lah yang berlumba-lumba mencipta kandungan walaupun terpaksa berhadapan dengan bahaya. Baru-baru ini seorang remaja di Indonesia dilaporkan maut selepas melompat dihadapan sebuah lori. Demi menyahut cabaran ‘Malaikat Maut’ remaja tersebut sanggup membahayakan diri sehingga terkorban.

Mereka yang mahu melakukan cabaran tersebut perlu melompat di hadapan lori atau trak yang bergerak laju dengan tujuan untuk ‘menguji’ kecekapan pemandu. Mereka kemudian perlu mengelak daripada dirempuh kenderaan tersebut. Cabaran itu dianggap berjaya jika kenderaan itu sempat berhenti dengan menekan brek dalam keadaan mengejut.

Melalui sebuah ciapan yang dimuat naik di laman Twitter oleh About Tangerang telah mempamerkan video tiga orang remaja melakukan cabaran tersebut dan salah seorang daripada mereka dilanggar lori yang cuba dihentikan. Remaja tersebut dilaporkan meninggal dunia di tempat kejadian.

Menurut laporan CNN Indonesia, ini bukan kejadian pertama di mana orang awam meninggal dunia kerana melakukan cabaran tersebut. Tambahan lagi, ‘trend’ tersebut bukanlah sesuatu yang baru di Indonesia.

Dalam kejadian berasingan, seorang lagi ‘TikToker’ maut manakala rakannya pula megalami cedera parah selepas dilanggar lori ketika melakukan cabaran itu.

Sebelum kejadian itu, mangsa telah melakukan cabaran itu sekurang-kurangnya 7 kali dan rakan mendiang akui bahawa mangsa melakukannya untuk menjadi terkenal.

Pihak berkuasa Indonesia juga mengakui bahawa mereka yang melakukan cabaran ini adalah semata-mata untuk menjadi popular selepas video tersebut tular. Walau bagaimanapun ia adalah sebuah cabaran yang sangat berbahaya.

“Daripada penjelasan saksi, niatnya (mangsa) hanyalah untuk menjadi terkenal, kerana ia akan menjadi tular. Itu adalah sesuatu yang berbahaya,” kata pihak berkuasa Indonesia.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI