30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaBerita UtamaDunia hanya tinggal '10 minggu' sebelum simpanan gandum global habis- penganalisis

Dunia hanya tinggal ’10 minggu’ sebelum simpanan gandum global habis- penganalisis

Dunia kini dikatakan hanya mempunyai kira-kira 10 minggu sebelum bekalan gandum yang tinggal dalam simpanan habis. Hal ini berlaku ekoran konflik di Ukraine ditambah lagi dengan India yang telah bertindak menghentikan eksport gandum dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kata seorang pakar keselamatan makanan.

Sara Menker, Ketua Pegawai Eksekutif firma analisis pertanian Gro Intelligence, memberitahu Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 19 Mei lalu bahawa perang Rusia-Ukraine “telah menambah minyak kepada kebakaran” yang sedang berlaku kini. Ukraine dan Rusia kedua-duanya menghasilkan hampir satu pertiga daripada gandum dunia.

“Saya mahu mengatakan bahawa perang Rusia-Ukraine bukanlah permulaan kepada krisis keselamatan makanan. Ia hanya menambah buruk keadaan yang sedia ada. Krisis yang kami kesan telah berlaku sebelum pandemik Covid-19 yang mendedahkan ‘kerapuhan’ rantaian bekalan,” kata Menker.

“Saya berkongsi perkara ini kerana kami percaya ia adalah penting untuk anda semua memahami bahawa walaupun perang akan berakhir esok, masalah keselamatan makanan tidak akan hilang dalam masa terdekat tanpa tindakan bersepadu.”

Dalam menyediakan data, Menker berkata disebabkan kenaikan harga dalam tanaman utama tahun ini, ia menjadikan 400 juta di seluruh dunia “tidak mendapat jaminan makanan,” sambil menambah bahawa gandum dunia “pada masa ini hanya (mempunyai) 10 minggu bagi penggunaan global melalui simpanan dalam inventori di seluruh dunia.

“Keadaan hari ini lebih teruk daripada yang dialami pada 2007 dan 2008,” katanya.

“Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa tahap inventori bijirin terendah yang pernah dilihat dunia kini berlaku manakala akses kepada baja sangat terhad, dan kemarau di kawasan penanaman gandum di seluruh dunia adalah yang paling melampau sejak lebih 20 tahun. Kebimbangan inventori yang serupa juga berlaku untuk jagung dan bijirin lain. Anggaran kerajaan tidak bertambah.”

Ukraine menggabungkan hasil tuaian

Minggu lalu, Setiausaha Negara A.S. Antony Blinken menuduh Rusia menghalang Ukraine daripada mengeksport gandum, yang telah dinafikan secara mutlak oleh Rusia. Blinken mendakwa Moscow menggunakan gandum sebagai senjata perang.

Menurutnya, dengan menggunakan makanan sebagai senjata akan membantu kerajaan Rusia untuk mematahkan semangat rakyat Ukraine.

Bagaimanapun, Menker menyatakan bahawa kemarau di seluruh dunia menyumbang kepada kekurangan gandum, manakala kekurangan baja dan isu cuaca lain telah menyebabkan situasi bertambah teruk.

Komen Menker mengikuti pendapat David Beasley, pengarah eksekutif Program Makanan Sedunia, yang berkata dunia kini menghadapi “krisis yang belum pernah terjadi sebelumnya,” dengan menyatakan bahawa 49 juta orang di 43 negara akan mengalami kebuluran. Tambahnya lagi, keadaan seperti itu (kelaparan) bakal menyebabkan berlakunya ketidakstabilan politik.

“Kami sudah melihat rusuhan dan bantahan berlaku semasa kami bercakap di Sri Lanka, Indonesia, Pakistan, Peru,” katanya.

“Kami telah melihat dinamik yang tidak stabil di Sahel dari Burkina Faso, Mali, Chad. Ini adalah tanda-tanda bahawa masalah kebuluran akan terjadi.”

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI