25.8 C
Kuala Lumpur
Monday, February 26, 2024
UtamaBerita UtamaBantu cari mangsa hanyut, keadaan anjing pengesan dalam kesejukan raih perhatian ramai

Bantu cari mangsa hanyut, keadaan anjing pengesan dalam kesejukan raih perhatian ramai

Minggu lalu kita digemparkan dengan kejadian yang menimpa dua orang pendaki yang hilang dipercayai dihanyutkan kepala air ketika aktiviti pendakian Gunung Suku di Jalan Simpang Pulai-Cameron Highlands.

Pihak bomba dikatakan telah menerima panggilan mengenai kejadian tersebut pada jam 6.55 pagi dengan mangsa bersama ahli kumpulannya dipercayai meredah hutan untuk menghala ke puncak gunung.

Sejak kejadian itu berlaku, pihak bomba dan penyelamat bersama dengan Unit Anjing Pengesan K9 telah bertungkus lumut untuk mencari mangsa. Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa untuk mencari mangsa yang dihanyutkan air deras bukanlah tugas yang mudah lebih-lebih lagi apabila mangsa hanyut ekoran kejadian kepala air.

Jadi, untuk tujuan itu pencarian kali ini memerlukan bantuan anjing pengesan untuk mengesan keberadaan mangsa. Antara anjing pengesan yang terlibat untuk misi kali ini ialah anjing bernama Blake. Ramai yang tidak tahu bahawa Blake bukan sahaja berani malah terus kuat untuk mencari mangsa dalam keadaan kesejukan.

Sebuah video yang tular baru-baru ini di laman TikTok telah menarik perhatian ramai tentang kecekalan anjing tersebut. Dalam video tersebut Blake kelihatan dalam keadaan kesejukan. Jika diperhatikan betul-betul dia juga sepertinya dalam keadaan menggigil menahan sejuk. Walaupun dia diberikan jaket bomba pada tubuhnya, dia tetap kelihatan kesejukan.

Rata-rata netizen memuji apa yang dilakukan oleh anjing itu dan ada juga yang meluahkan rasa kasihan mereka kepada Blake kerana terpaksa berada dalam keadaan seperti itu.

Sehingga kini video tersebut telah ditonton lebih daripada 300 ribu kali dan menerima lebih 25 ribu ‘like’ oleh netizen di laman sosial itu.

Melihat keadaan Blake dalam video itu ada segelintir netizen yang menyarankan agar pihak bertanggungjawab tetap menjaga keselamatan dan kesihatan anjing tersebut. Menurut mereka anjing tersebut juga perlu diberi perhatian kerana dia juga ‘bekerja’.

Selain itu, ada yang menitipkan akata-kata semangat supaya Blake terus kuat. Tidak hanya itu, ada yang menganggap Blake sebagai ‘hero’ dalam misi pencarian tersebut. Tanpa bantuan Blake misi pencarian mangsa pastinya akan menjadi lebih rumit dan memakan masa yang lebih panjang. Terima kasih Blake!

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI