25 C
Kuala Lumpur
Friday, December 8, 2023
UtamaBerita UtamaBas mini yang diubah suai jadi surau bergerak kini diberikan lesen dan...

Bas mini yang diubah suai jadi surau bergerak kini diberikan lesen dan diiktiraf JPJ

Suatu ketika dahulu, idea untuk melakukan transformasi sebuah bas sekolah untuk dijadikan sebagai surau bergerak pernah tular ketika musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan kerajaan.

Walau bagaimanapun, baru-baru ini pemiliknya begitu teruja apabila hasratnya mewakafkan sebuah bas sekolah mini untuk dijadikan surau bergerak tercapai dengan bantuan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Terengganu yang memberi khidmat pelesenan dan undang-undang.

Menerusi laporan Bernama, Yusuf Hadi Al Hafidz Sapai, 41, yang juga Pengerusi Terengganu Food Truck berkata, beliau membeli kenderaan terpakai itu pada harga RM8,000 daripada seorang kawan untuk diubah suai menjadi kendera saji namun pelaksanaan PKP pada Mac 2020 menyebabkan aktiviti perniagaannya terhenti.

“Selepas berbincang bersama rakan peniaga lain, akhirnya saya memutuskan mahu mengubah suai bas sekolah mini itu menjadi surau bergerak.

“Hasil sumbangan orang ramai, proses ubah suai dengan kos hampir RM40,000 ini berjaya direalisasikan dan saya berterima kasih kepada JPJ Terengganu kerana berjaya mendaftarkannya secara sah di bawah kod badan Bas Perkhidmatan Bergerak mengikut peraturan,” katanya.

Dilengkapi pelbagai kemudahan untuk beribadah, bas bergerak ini mampu menampung 19 orang jemaah dalam satu-satu masa.

Surau bergerak berkenaan turut dilengkapi pendingin hawa, tempat mengambil wuduk, ruang imam, lampu, jam waktu solat serta bumbung bagi ruangan solat di bahagian luar kenderaan.

Sementara itu, Ketua Pengarah JPJ Datuk Zailani Hashim berkata, pihaknya sedia membantu mana-mana pihak atau individu untuk mengubah suai kenderaan ke surau bergerak seperti mana yang dilakukan Bahagian Kejuruteraan Automotif JPJ Terengganu sebagai tanggungjawab sosial mereka.

“Tidak semestinya umat Islam sahaja, apa-apa bangsa dan agama yang berhasrat melakukan ubah suai kenderaan untuk sesuatu yang bermanfaat kepada orang ramai pun akan dibantu agar mematuhi syarat dan peraturan yang ditetapkan JPJ.

“Surau bergerak ini yang diletakkan di dataran jambatan angkat diharap mampu melonjakkan lagi sektor pelancongan di Terengganu kerana kewujudannya dapat memberi kemudahan solat yang selesa kepada umat Islam yang berkunjung ke kawasan tersebut,” katanya lagi.

Lokasi surau bergerak ini adalah di tapak perniagaan kendera saji atau food truck di parkir kenderaan jambatan angkat (drawbridge), Kuala Terengganu.

Selain itu, surau bergerak ini juga menyediakan kemudahan untuk pekerja atau pengunjung untuk mendirikan solat dengan lebih mudah.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI