27.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaGaya HidupLelaki OKU terpaksa guna tangga ke stesen LRT ekoran lif rosak tidak...

Lelaki OKU terpaksa guna tangga ke stesen LRT ekoran lif rosak tidak dibaiki sejak tahun lalu

Seorang lelaki kelainan upaya dan bertongkat ketiak terpaksa menggunakan tangga di stesen LRT Ampang Park di Kuala Lumpur, di mana kemudahan lif termasuk eskalator di stesen itu telah rosak sejak tahun 2021.

Kepayahan dan pengalaman perit lelaki itu pada mulanya dikongsi oleh seorang pengguna Twitter @xXpearlyXx sebelum ia mendapat perhatian kumpulan pembela Orang Kelainan Upaya (OKU) iaitu SIUMAN.

“Eskalator dan lif di stesen Ampang Park rosak sejak tahun lepas. Kesian abang OKU sebab terpaksa panjat tangga..” ciapan pengguna Twitter itu pada 18 Mei.

Twitter

Gambar itu menunjukkan seorang lelaki sedang menaiki tangga dengan kepala menunduk sambil menampung dirinya dengan dua tongkat ketiak.

Difahamkan beberapa warganet telah membuat beberapa aduan mengenai eskalator dan lif rosak di stesen LRT itu pada tahun ini.

Twitter

Rapid KL memberi maklum balas pada setiap kali dan pihak mereka menjawab aduan terbaru warganet ini, dengan berkata lif di stesen LRT masih dalam penyelenggaraan.

“Pelanggan boleh meminta bantuan kakitangan di kaunter. Kakitangan boleh bantu,” jawapan segera telah diberi ketika menjawab ciapan yang tular itu.

SIUMAN kecewa dengan jawapan Rapid KL yang menyatakan OKU bukannya mahu memerlukan bantuan. Apa yang mereka perlukan adalah akses.

“Akses adalah hak. Sungguh rasa meluat bagaimana masyarakat kita terus berteriak ‘santuni OKU’ (belas kasihan kepada OKU), tetapi tidak melakukan apa-apa untuk mewajibkan akses sejagat,” kata kumpulan advokasi itu di laman Twitter mereka.

“Mungkin orang berupaya tidak memahami perkara ini, tetapi ia merendahkan keperluan orang kelainan upaya yang telah dialihkan apabila ketiadaan akses.”

Gambar Malay Mail

Kumpulan itu kemudian merujuk perhatian Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rina Harun dan Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong dalam ciapan itu.

“Bagaimana pula untuk Hari OKU Sedunia/Hari Batik Malaysia 2022 (terima kasih Datuk Seri Ismail Sabri), OKU membayar tambang penuh dan Rapid KL memastikan akses universal?” tanya SIUMAN.

Syarikat pengangkutan awam di bawah Kementerian Kewangan membenarkan OKU menaiki pengangkutan awam secara percuma selama dua minggu sempena Hari Orang Kurang Upaya Antarabangsa pada tahun lalu.

Ramai warganet yang bersetuju dengan SIUMAN dan turut mengecam Rapid KL kerana mengambil masa yang terlalu lama untuk membaiki kemudahan awam yang rosak di stesen LRT.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI