26 C
Kuala Lumpur
Friday, April 19, 2024
UtamaGlobalSerpihan angkasa lepas ditemui secara misteri di tiga kampung di India, disyaki...

Serpihan angkasa lepas ditemui secara misteri di tiga kampung di India, disyaki berasal roket China

Walaupun di negara kita jarang terkena serpihan angkasa lepas, nampaknya ia menjadi perkara biasa di beberapa bahagian lain di dunia.

Pada 12 Mei, salah satu kawasan luar bandar di India Barat telah dilanda hentaman disyaki serpihan angkasa lepas yang mana pelanggaran memasuki atmosfera bumi berlaku di negeri Gujerat.

Menurut The Indian Express, serpihan itu terhempas ke perkampungan Bhalej, Khambholaj, dan Rampura, di mana penduduk kampung dilaporkan mendengar bunyi dentuman kuat dan mereka bergegas ke luar untuk mencari bola logam hitam besar seberat kira-kira 5 kilogram.

@NewSpaceEconomy/Twitter

Tiada kecederaan dilaporkan di tiga kampung itu, yang kesemuanya terletak dalam jarak kira-kira 15 kilometer antara satu sama lain.

Walaupun pihak berkuasa tempatan mahupun Pertubuhan Penyelidikan Angkasa Lepas India (ISRO) tidak mengenal pasti objek tersebut secara positif, sesetengah pakar percaya ia mungkin disebabkan oleh satu lagi roket China yang memasuki semula atmosfera bumi.

Menurut ahli astrofizik Jonathan McDowell dari Pusat Astrofizik Harvard-Smithsonian, peringkat ketiga dari roket Long March 3B China memasuki semula atmosfera Bumi pada hari yang sama serpihan itu jatuh dari langit.

Roket yang dilancarkan pada bulan September membawa satelit komunikasi ZX-9B China.

Menerusi laman Twitter, McDowell berkata, “Kami tahu CZ-3B Y86 memasuki semula pada pagi itu. Kami tidak tahu dan tidak pasti di mana, tetapi laluan yang diunjurkan melintasi Gujerat pada masa yang sesuai, jadi ia adalah calon yang baik, dan tiada objek besar lain yang memasuki semula bumi pada pagi itu.”

“Oleh itu, saya membuat kesimpulan identifikasi serpihan ini dengan CZ-3B Y86 adalah sangat kuat, berkeyakinan tinggi, walaupun tidak 100% konklusif.”

China sekali lagi?

Gambar oleh SpaceNews

Jika serpihan yang disyaki disahkan sebagai sebahagian daripada roket China, ini akan menjadi kali kedua dalam masa kurang 2 bulan serpihan pelancar dari China telah terhempas di wilayah India.

Pada 2 April, beberapa objek, termasuk cincin logam besar, telah jatuh ke dalam sebuah lagi kampung di kawasan luar bandar Barat India. Para saintis ISRO yang menjalankan penyiasatan di tapak melabelkan objek itu sebagai sebahagian daripada roket Long March China.

Sementara itu, China masih berdiam diri mengenai insiden itu.

@NewSpaceEconomy/Twitter

Terdapat juga beberapa kes lain dalam beberapa tahun kebelakangan ini di mana roket China telah membuat kemasukan semula ke atmosfera bumi yang membimbangkan.

Pada Mei 2021, saki-baki dari pentas teras berukuran kira-kira 30 meter panjang, dan 5 meter lebar roket Long March 5B China telah jatuh ke Lautan Hindi selepas beberapa hari spekulasi.

NASA sebelum ini telah mengkritik China kerana “gagal memenuhi standard yang bertanggungjawab berkenaan pengurusan serpihan angkasa lepas mereka.”

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI