32.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, May 21, 2024
UtamaGaya Hidup'Kantoi' dengan penjaga zoo, cubaan untuk larikan diri tidak berjaya dilakukan anak...

‘Kantoi’ dengan penjaga zoo, cubaan untuk larikan diri tidak berjaya dilakukan anak panda comel ini

Jika ditanya pasti yang bersetuju bahawa panda adalah antara haiwan yang sangat comel dan lucu. Telatah selamba mereka pasti boleh buatkan sesiapa yang melihatnya akan tergelak besar. Kadangkala mereka tidak perlu melakukan apa pun, melihat mereka duduk diam sahaja sudah boleh ramai yang geram. Mana tidaknya, sudahlah comel, ditambah dengan bentuk tubuh yang gempal, rasa ingin dipeluk sahaja!

Walaupun mereka kelihatan comel, bersahaja dan terkadang ‘innocent’, tetapi spesies comel ini adakalanya nakal juga ya. Ada sahaja tindakan mereka yang boleh membuatkan orang di sekeliling mereka pening kepala dibuatnya.

Misalnya seperti yang dilakukan oleh seekor panda di Zoo Negara ini. Cuba teka apa yang dilakukannya? Jika sebelum ini kita pernah melihat ada antara mereka yang sempat ‘bergaduh’ dengan penjaga zoo untuk berebutkan tong sampah dan kali ini lain pula yang dilakukan oleh salah seekor daripada mereka.

Apa yang berlaku ialah seekor anak panda dirakam sedang berada dalam misi untuk melarikan diri dari kandangnya. Aksi comelnya itu telah dirakam dan dimuat naik oleh Zoo Negara Malaysia di laman TikTok milik mereka.

Apa yang dilakukan oleh anak panda ini ialah dia secara senyap-senyap telah memanjat dinding kandangnya untuk melarikan diri. Tanpa diketahui sesiapa, dia terus memanjat dengan tujuan yang satu, iaitu untuk cuba lari dari situ. Sekali lihat gayanya sama seperti bayi kecil yang cuba keluar senyap-senyap daripada katil atau ‘baby coat’ mereka kerana tidak mahu tidur.

Walaupun dengan badan yang gempal, si comel itu nampaknya tidak berputus asa untuk melarikan diri. Tanpa berputus asa dia terus memanjat walaupun kelihatannya agak sukar memandangkan dia terpaksa memanjat dinding yang tinggi. Namun begitu, dia juga nampaknya sangat bijak untuk menyeimbangkan badannya supaya tidak terjatuh.

Walau bagaimanapun, nasibnya kurang bernasib baik apabila aksinya sempat dipatahkan oleh seorang penjaga zoo yang bertugas. Lelaki tersebut terus menuju ke arahnya dengan membawa sebuah tangga.

Penjaga zoo tersebut kemudian pantas memintannya untuk masuk semula ke kandangnya. Dengan berhati-hati lelaki itu menolak si comel itu untuk turun semula dari dinding tersebut tetapi anak panda itu sepertinya tetap tidak mahu berputus asa. Dengan menggunakan cakarnya, dia terus berpaut pada dinding itu sehingga memaksa penjaga zoo itu menolaknya ke bawah sekali lagi. Akhirnya suka atau tidak, dia terpaksa masuk semula ke kandangnya.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI