25.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024
UtamaGaya Hidup60 Orang Asal Sarawak berpakaian ‘Sirat’, berkaki ayam menaiki penerbangan ke Sabah...

60 Orang Asal Sarawak berpakaian ‘Sirat’, berkaki ayam menaiki penerbangan ke Sabah mempromosi budaya Iban

Seramai 60 Orang Asal Sarawak mengadakan misi penerbangan ke Kota Kinabalu, Sabah dengan memakai pakaian tradisional etnik Iban dikenali sebagai Sirat.

Delegasi yang terdiri daripada 72 peserta itu menaiki pesawat Air Asia AK 6076 dari Miri ke Kota Kinabalu pada 30 April.

Ketua delegasi, Peter John Jaban berkata mereka kini berada di Kota Kinabalu yang sedang dalam misi mempromosikan adat, kesenian dan kebudayaan orang asal Sarawak.

Facebook

Penerbangan tersebut adalah yang julung kalinya menerima penumpang yang memakai Sirat, memperlihatkan seni tatu pada badan dan berkaki ayam.

“Kami merancang untuk mengembara lagi ke Semenanjung Malaysia dan pada tahun hadapan, dan kami juga merancang untuk ke New Zealand” katanya kepada Borneo Post.

Facebook

“Kami berharap untuk menerima lebih ramai lagi peserta yang terlibat menaiki pesawat dengan memakai Sirat pada masa akan datang. Mungkin 300 hingga 1,000 orang,” kata Peter.

Meskipun pelbagai cabaran perlu dilalui bagi merealisasikan misi itu, Peter bertekad untuk mempromosikan budaya orang asal Sarawak di luar Sarawak agar orang ramai dapat mempelajari dan menghayati seni kebudayaan etnik Sarawak.

Facebook

“Apabila tiba di Kota Kinabalu, kami akan mempersembahkan persembahan tarian tradisional ‘flash mob’ di Sabah Waterfront dengan pemuzik sape terkemuka,” jelasnya.

“Kami juga akan mengadakan pertunjukan memasak makanan tradisional Sarawak serta seni tatu tradisional semasa berada di Kota Kinabalu agar orang Sabah dapat mengenal budaya kita,” katanya.

Gambar Borneo Post

Para peserta adalah etnik Iban dari seluruh Sarawak dan gabungan badan bukan kerajaan (NGO) Dayak di Sarawak.

Selain Kota Kinabalu rombongan tersebut akan turut melawat beberapa daerah lain di Sabah seperti Tenom, Keningau dan Tambunan dan dijadual pulang ke Miri pada 4 Mei nanti.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI