26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaInspirasiSanggup jalan selama 3 jam untuk masuk sekolah menengah, guru kongsi keazaman...

Sanggup jalan selama 3 jam untuk masuk sekolah menengah, guru kongsi keazaman pelajarnya

Tidak semua orang bertuah untuk memiliki segala-galanya dalam hidup. Ada yang perlu bekerja keras untuk mendapatkan sesuatu. Kadangkala untuk mendapatkan keperluan sehari-harian juga sukar. Apa yang lebih mencabar ada yang perlu bersusah payah untuk mendapatkan pendidikan yang merupakan hak setiap orang.

Kemiskinan dan kepayahan hidup walau bagaiamanpun tidak menjadi penghalang untuk terus berusaha. Ianya sukar tetapi tidak bermakna impian yang ada perlu dikuburkan selamanya. Jadi, untuk merealisasikan impian itu, seorang murid di Sabah ini sanggup berjalan kaki selama tiga jam untuk ke sekolahnya.

Kisah penuh pengajaran dan insipirasi ini diceritakan oleh seorang guru di laman Facebooknya. Menurut guru tersebut bekas anak muridnya yang berumur 13 tahun itu sanggup berjalan bersendirian di antara bukit selama tiga jam hanya untuk dia ke sekolah menengahnya di kampung jiran.

Dalam catatan Facebook yang tular, guru Sekolah Kebangsaan St Theresa Inobong, Fera Erna Bonis berkongsi bekas pelajarnya, Ayon Manson, yang pernah mengajarnya di sekolah rendah, sanggup menempuh perjalanan sejauh 14km dengan berjalan kaki.

Menurut Fera Ayon berjalan kaki dari rumahnya di Terian yang terletak jauh di daerah Penampang untuk pergi ke sekolahnya di Sugud.

“Dikala ramai yang mengeluh beg sekolah berat.. Demi sebuah impian, adik Ayon ex student sya dulu d sk terian sanggup berjalan kaki 3jam seorang diri, dengan mengalas beg yg berisi buku teks dan beberapa keperluan lain dari terian ke sugud, untuk urusan persekolahan pada esok hari.. semoga segala urusan kita dipermudahkan..”

Guru itu kemudian menjelaskan bahawa Ayon hampir memutuskan untuk berhenti belajar di peringkat menengah kerana keluarganya menghadapi masalah kewangan ditambah lagi dengan keadaan geografi untuk ke sekolah setiap hari.

Berasal daripada keluarga miskin, Fera berkata Ayon terpaksa memilih antara tinggal di rumah untuk membantu ibu bapanya atau bersekolah seperti kanak-kanak berusia 13 tahun yang lain, yang akan memakan belanja yang banyak untuk menampung kos pengangkutan dan makanan.

Menurut Fera lagi dia sebenarnya kenal dengan keluarga Ayon dan pada suatu hari, dia bertanya Ayon tentang rancangannya selepas itu dan sekolah menengah mana dia akan masuk.

“Apabila saya mendapat tahu bahawa dia mungkin tidak dapat pergi ke sekolah menengah atas sebab kewangan, saya bertanya kepadanya satu soalan iaitu ‘adakah kamu mahu terus ke sekolah?’ dan dia berkata ‘ya’,” kata Fera kepada The Star dalam satu temu bual.

Kemudian, Fera memberitahu Ayon bahawa jika dia serius, dia akan membantunya tetapi dia perlu mencari jalan untuk keluar dari kampung, dan membawa apa yang diperlukan seperti pakaian.

Perkara yang lain pula akan diuruskan oleh guru itu.

“Ibu saya yang tinggal berhampiran kediaman keluarga Ayon menelefon tidak lama selepas itu dan memberitahu bahawa Ayon telah meninggalkan rumahnya dan sedang berjalan keluar dari kampung, kira-kira 14km dari jalan utama,” kata Fera.

Menurutnya, anak keempat daripada enam beradik itu terpaksa meredah jalan tanah yang berlumpur dan licin akibat musim hujan. Dia juga terpaksa mendaki bukit semata-mata untuk ke jalan besar.

“Saya segera mengambil kereta saya, dan mula memandu ke kampung dari tempat saya berada, yang agak jauh,” kata Fera sambil menambah dia terserempak dengan budak lelaki itu ketika dia sudah separuh jalan mendaki bukit selepas mendaki selama tiga jam.

Dia mengambil gambar Ayon di telefon bimbitnya dan memuat naik ke laman Facebooknya, dengan kapsyen ringkas menjelaskan keazaman Ayon bagi mencapai impiannya untuk masuk ke sekolah menengah.

Mengetahui jarak yang perlu ditempuhi Ayon, guru itu berkata dia terkejut kerana pelajar itu sanggup berjalan bersendirian selama berjam-jam semata-mata untuk masuk ke sekolah.

Foto Ayon yang dimuat naiknya menjadi ‘viral’ dalam masa beberapa hari dan turut menarik perhatian pelakon tempatan, Adrian Edy, yang pergi ke Terian untuk bertemu pelajar itu.

Adrian berkongsi di Facebook bahawa dia membawa Ayon untuk membeli peralatan sekolah seperti pakaian sekolah, pakaian sukan, kasut sekolah, alat tulis, dan buku kerja.

“Saya suruh dia ambil apa sahaja yang dia mahu, tetapi dia anak yang baik, dia pemalu dan sopan, dan memberitahu saya bahawa saya sudah cukup berbelanja untuknya dan dia hanya akan mengambil apa yang dia perlukan,” kata pelakon asal Sabah itu.

Adrian juga mendapat tahu Ayon adalah anak keempat daripada tujuh beradik dan ibunya seorang suri rumah dan bapanya seorang petani yang baru menjadi pengawal keselamatan.

“Mereka benar-benar menjalani kehidupan yang kurang bernasib baik,” dia memerhati dan terharu dengan sikap Ayon untuk tidak mengambil lebih daripada yang diperlukan.

Dia juga membelikan Ayon sebuah basikal, sesuatu yang selalu diinginkan olehnya tetapi tidak mampu dibelikan oleh orang tuanya. Adrian juga sempat memberikan kata-kta semangat dan galakkan supaya Ayon terus belajar bersungguh-sungguh bagi mencapai impiannya menjadi seorang bomba.

Sementara itu, menurut Fera ramai lagi yang telah menghubunginya untuk menderma semua jenis keperluan kepada Ayon, dan mereka telah menerima bantuan yang mencukupi setakat ini.

Fera berkata, dia dan suaminya sudah mengatur kemasukan Ayon ke Sekolah Menengah Kebangsaan Datuk Peter Mojuntin di Penampang, dan juga telah mendapat tempat di asrama sekolah itu, jadi dia tidak perlu berjalan jauh atau risau tentang makanan.

“Jutaan Terima kasih kepada SMK Datuk Peter Mojuntin dan kerjasama daripada PPD Penampang kerana prihatin dan menerima dengan baik rayuan permohonan daripada adik Ayon untuk tinggal di asrama…”

“Ribuan terima kasih juga kepada puan Nora Arin kerana telah menguruskan pembayaran yuran sekolah untuk adik Ayon.. dan Mr Adrian Edy untuk segala urusan pembelian kelengkapan persekolahan dan kelengkapan asrama adik Ayon…”

“Terima kasih juga kepada my husband, JG Mini Farm dan uncle saya Boybuayan Boybuayan sanggup dorang kasi tinggal kerja untuk tolong saya jalan ke sana ke mari mengurus. Terima kasih juga atas semua yg mendoakan urusan ini berjalan dengan lancar.. Anda semua hebat… Semoga adik Ayon terus maju jaya..”

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI