29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, August 19, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupRisau anak ketagih dengan gajet? Lelaki ini kongsi cara kawal 'screen time'...

Risau anak ketagih dengan gajet? Lelaki ini kongsi cara kawal ‘screen time’ anak kecil

Hari ini hampir semua urusan melibatkan internet dan urusan dalam talian. Cakap sahaja bil apa semuanya boleh dibayar dengan mudah secara hujung jari sahaja, seminit dua semuanya sudah selesai. Perkembangan teknologi hari ini membuatkan kerja menjadi mudah.

Namun begitu sama ada kita sedar atau tidak teknologi juga sebenarnya boleh mendapatkan keburukan jika tidak dikawal dan dipantau dengan baik. Jangan kata yang dewasa, anak kecil juga sebenarnya boleh terkena impak buruk terhadap penggunaan teknologi hari ini.

Mana tidaknya, mereka kecil-kecil lagi sudah didedahkan dengan telefon bimbit dan TV contohnya, tidak hanya itu memandangkan kita masih berada dalam era pandemik, anak-anak juga banyak belajar menggunakan komputer dan internet. Ada juga ibu bapa yang sengaja memberika gajet kepada anak-anak supaya mereka tidak merengek atau menangis. Masalah mula timbul apabila mereka mula taksub dan ketagih dengan gajet.

Jadi, sebagai ibu bapa kita perlu memainkan peranan yang sangat penting bagi memastikan anak-anak tidak taksub dengan gajet serta dapat mengurangkan ‘screen time’.

Berikut adalah perkongsian seorang pengguna Facebook, Ameen Misran, mengenai caranya mendidik anak-anaknya tentang penggunaan gajet. Ikuti perkongsian tersebut:

Saya Buang “Youtube Kids” dan “Youtube”

Setelah seminggu saya buang Youtube dan Youtube for Kids dalam peranti Android Box untuk anak-anak, saya dapati anak-anak berubah.

Mereka kurang marah, kurang merengek, kurang ‘attached’ dengan TV, bila waktu tutup tidak marah, tidak meminta-minta cerita apa hendak tonton, nampak lebih bertenang mereka ni. Seronok saya.

Saya pun membaca sedikit tentang keadaan ini. Rupanya anak ini, bila mereka sudah pandai pegang ‘remote’, mereka akan rasa ‘anxious’ untuk tukar-tukar cerita atau cari ‘keywords’ di Youtube/Youtube For Kids sehingga mereka puas hati.

Sama juga macam kita yang sudah besar panjang. Kita ada ‘anxiety’ tak bila tengok Youtube? Bila semakin banyak cerita yang kita gemar keluar di ‘suggestion’ Youtube, makin seronoklah kita sebab banyak cerita yang kita suka tengok. Agaknya apa kesan pada anak?

Sebagai alternatif kepada anak-anak, mereka masih boleh tonton Netflix Kids, Disney+Hotstar dan saya baru tambah UnifiPlayTV. Terpaksa berbelanja lebih untuk dapat siaran langsung UnifiPlayTV kerana siaran IPTV kan haram kalau beli di Shopee? Saya pun tak nak rasa bersalah.

Bagus siaran TV yang ‘live’ ni tuan-tuan puan puan, anak-anak tidak boleh pilih nak tengok cerita apa, seterusnya mereka lebih “bertenang” dan “bersabar” berbanding Youtube yang bersifat ‘user-centered’. Tukar-tukar antara Nickelodeon atau Cartoon Network. Kemudian saya boleh buka ‘documentary channels’ untuk beri mereka tengok cerita selain ‘cartoon’ seperti ‘wildlife’ atau ‘sealife’.

Kemudian ada iklan, yang bagi anak-anak bertenang. Dulu saya kecil, masa iklan lah bergegas pergi ke tandas supaya tak terlepas sambungan cerita. Anak-anak sekarang nak pergi tandas je, tekan ‘pause’, baru pergi. Takda rasa ‘sense of urgency’ pun haha

Point’ disini, mari kita kawal ‘screen time’ anak-anak.

Sumber: Facebook

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI