26.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, December 5, 2023
UtamaKesihatanAnak pelakon disahkan hidap penyakit Kawasaki, ibu bapa perlu tahu tentang penyakit...

Anak pelakon disahkan hidap penyakit Kawasaki, ibu bapa perlu tahu tentang penyakit ini

Baru-baru ini pasangan pelakon, Amar Baharin dan Amyra Rosli diduga apabila anak kedua mereka, Ayra Aryssa mengalami demam panas dan dikejarkan ke sebuah pusat perubatan kira-kira pukul 1 pagi, Rabu lalu.

Amar dan Amyra yang bimbang suhu badan Ayra yang baru berusia dua tahun itu mula mencecah 41 darjah celsius itu terus membawa anak kecil mereka ke hospital Prince Court, Kuala Lumpur.

Terdahulu, pasangan selebriti itu memuat naik foto keadaan anak mereka yang terlantar sakit di sebuah hospital di laman Instagram masing-masing pada Rabu.

Keadaan kesihatan anak mereka dikatakan semakin merosot selepas disahkan dijangkiti virus Kawasaki iaitu keradangan saluran darah terutamanya membabitkan kanak-kanak bawah lima tahun.

Amyra yang sedang menjalani penggambaran drama terpaksa bergegas ke hospital selepas dimaklumkan tahap oksigen dalam badan anaknya tiba-tiba menurun.

Buat orang ramai yang masih tidak tahu penyakit Kawasaki adalah masalah kesihatan misteri kerana penyebab utama penyakit ini masih tidak diketahui tetapi ia tidak berjangkit secara langsung.

Penyakit ini berisiko terutama dalam kalangan kanak-kanak berumur hingga lima tahun, yang menyebabkan keradangan dinding arteri dan pesakit mengalami demam, kulit mengelupas serta sakit sendi. Berikut adalah hal-hal penting yang anda perlu tahu mengenai penyakit Kawasaki:

Sejarah penyakit

Penyakit Kawasaki pertama kali dilaporkan pada 1967 oleh pakar pediatrik Jepun, Dr Tomisaku Kawasaki. Lebih kurang 75% pesakit penyakit Kawasaki ialah kanak-kanak berumur bawah 5 tahun, kebanyakannya lelaki, dan ia penyebab paling biasa untuk penyakit jantung perolehan (acquired) dalam kanak-kanak. Jika dirawat awal, kebanyakan kanak-kanak pulih dalam beberapa hari.

Penyakit Kawasaki biasanya menyebabkan demam berpanjangan dengan nodus limfa (kelenjar) yang membesar, kemerahan di mulut, tangan dan kaki, serta kadangkala dengan ruam. Ia menyebabkan keradangan pada dinding salur darah, terutamanya arteri koronari yang membekalkan darah ke otot jantung.

Tanda dan simptom

Simptom paling kerap ialah demam panas, antara 38.3-39.4°C yang melebihi 4 hari dan tidak sembuh dengan ubatan demam biasa. Simptom lain yang turut muncul dalam masa 14 hari sejak demam bermula termasuklah:

Simptomnya muncul dalam tiga peringkat. Ia boleh menyebabkan masalah kepada jantung antara 10-14 hari selepas bermulanya simptom pertama. Sesetengah pesakit mungkin mengalami radang atau sakit sendi antara masa demam berakhir sehingga hari ke-25 penyakit tersebut. Penyakit Kawasaki boleh berterusan sehingga lapan minggu.

Diagnosis

Untuk membuat diagnosis penyakit Kawasaki, rasa syak yang tinggi perlu ada. Doktor anak anda akan menentukan berdasarkan kombinasi simptom dan tanda sekiranya anak anda mempunyai penyakit Kawasaki.

Rawatan

Anda boleh memberikan parasetamol untuk demam tetapi anak anda perlu diperiksa untuk mendiagnos penyakit Kawasaki. Oleh kerana risiko komplikasi tinggi, anak anda mungkin perlu ditahan di hospital sambil menerima rawatan awal. Ini termasuklah infusi IV (intravena) imunoglobulin serta ubatan lain. Pesakit memerlukan cecair yang banyak untuk mengelakkan dehidrasi. Dia juga mungkin diberikan aspirin untuk beberapa minggu.

Risiko komplikasi

Penyakit ini boleh menjejaskan jantung di kalangan 20% pesakit. Walaupun kebanyakan kanak-kanak pulih sepenuhnya, terdapat kes-kes terpencil di mana komplikasi berlaku akibat keradangan salur darah menyebabkan dinding arteri semakin lemah lalu menyebabkan aneurisme.

Bahagian lain pada jantung yang mungkin turut terkesan ialah membran yang menyelaputi jantung, injap dan otot jantung. Penyakit Kawasaki semasa zaman kanak-kanak juga dikaitkan dengan risiko penyakit jantung yang meningkat apabila dewasa. Bayi menghadapi risiko komplikasi serius yang lebih tinggi dan rawatan awal akan mengurangkan risiko kesan jangka panjang.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI