25.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 6, 2023
UtamaNasionalBagaimana pembangunan MySejahtera kini menjadi kebimbangan jaminan keselamatan data peribadi

Bagaimana pembangunan MySejahtera kini menjadi kebimbangan jaminan keselamatan data peribadi

Berita mengenai dakwaan rancangan kerajaan untuk menjual aplikasi penjejak COVID-19 kepada firma swasta menjadikan MySejahtera mendapat perhatian dan sejauh mana perlindungan diberikan kepada data peribadi berjuta-juta penggunanya di seluruh negara.

Susulan pendedahan itu, ramai yang mendesak kerajaan untuk menamatkan penggunaan mandatori aplikasi itu ketika negara kini beralih kepada fasa endemik.

Walaupun rakyat Malaysia memahami keperluan untuk penyimpanan maklumat kesihatan awam, ramai yang mahukan jaminan keselamatannya adalah mendapat lapisan besi.

Twitter

Dengan lebih 38 juta pengguna berdaftar termasuk majoriti keseluruhan penduduk Malaysia disebabkan oleh wajib daftar masuk awam oleh kerajaan, aplikasi itu mengumpulkan butiran peribadi seseorang seperti nama, nombor kad pengenalan, nombor telefon, alamat e-mel, jantina dan alamat.

Tetapi bagaimanakah aplikasi yang kini berada di mana-mana, mula-mula muncul dan bertukar menjadi isu undang-undang? Berikut ialah imbas kembali bagaimana ia bermula, berdasarkan dokumen mahkamah yang tersedia secara terbuka.

Jun 2005 ― KPISoft Malaysia Sdn Bhd diperbadankan.

Januari 2020 ― Malaysia mengesahkan kes pertama COVID-19.

Mac 2020 ― Kerajaan Malaysia memulakan langkah pembendungan, termasuk penutupan seluruh negara yang dikenali perintah kawalan pergerakan (PKP).

Sekitar April 2020 ― KPISoft mengemukakan cadangan penyelesaian berasaskan aplikasi mudah alih kepada krisis COVID-19 yang sedang berlaku, yang diterima oleh kerajaan Malaysia.

Melalui perisian yang dikenali sebagai KPISOFT Software, syarikat itu membangunkan MySejahtera sebagai sebahagian daripada tanggungjawab sosial korporatnya yang mana kerajaan Malaysia tidak perlu membuat sebarang bayaran untuk perkhidmatan yang diberikan untuk tempoh setahun.

Mei 2020 ― KPISoft Malaysia menukar namanya kepada Entomo Malaysia Sdn Bhd.

September 2020 ― Revolusi Asia Sdn Bhd dan MYSJ Sdn Bhd diperbadankan.

Revolusi memeterai perjanjian dengan Entomo Malaysia, di mana Revolusi memegang semua saham dalam MYSJ sebagai penama Entomo.

MYSJ menjadi kenderaan khas untuk pengkomersilan aplikasi, di mana Revolusi memiliki semua saham dalam MYSJ.

Oktober 2020 ― Entomo Malaysia dan MYSJ memeterai Perjanjian Lesen. Antara lain, perjanjian itu menyaksikan Entomo Malaysia memindahkan harta intelek aplikasi tersebut kepada MYSJ dan memberikan MYSJ lesen untuk perisian tersebut.

MYSJ juga bersetuju membayar Entomo Malaysia RM 338.6 juta, yang disifatkan sebagai yuran agregat untuk pemindahan harta intelek aplikasi dan yuran pelesenan untuk perisian.

Sekitar November hingga Disember 2020 ― Entomo Malaysia menyerahkan cadangan dan surat secara bertulis kepada kerajaan Malaysia untuk kegunaan komersil aplikasi itu.

Cadangan syarikat itu menggariskan sama ada melalui Perkongsian Awam Swasta (PPP) atau kontrak perkhidmatan antara kerajaan dan MYSJ.

Menurut cadangan, Entomo Malaysia membayangkan ekosistem perkhidmatan digital di MySejahtera, merangkumi kesihatan digital, pembayaran digital, dan “model ekonomi yang dikongsi untuk perniagaan, pemula teknologi dan ekonomi gig.”

Ketika itu, kerajaan Malaysia pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak setuju mahupun tidak bersetuju dengan cadangan Entomo.

Sekitar Mac hingga April 2021 ― Kabinet meluluskan penggunaan berterusan aplikasi itu melalui kontrak perkhidmatan dan menangguhkan pengkomersilan penuh.

Mei 2021 ― Kerajaan mengeluarkan surat persetujuan untuk menandatangani kontrak perkhidmatan dengan MYSJ bagi tujuan penggunaan berterusan aplikasi itu.

Disember 2021 ― Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) Parlimen berkata kerajaan tidak sepatutnya membayar untuk aplikasi telefon pintar MySejahtera.

Ini adalah selepas PAC mengakui jawapan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di Dewan Rakyat bahawa kerajaan akan mula membuat pembayaran untuk penggunaan aplikasi MySejahtera mulai April 2021.

Hari ini

24 Mac 2022 ― Rancangan kerajaan untuk menjual aplikasi penjejak COVID-19 kepada firma swasta didedahkan pada pendengaran PAC.

Seorang pegawai Kementerian Kesihatan, yang mengendalikan aplikasi telefon pintar, memberitahu panel pertanyaan PAC bahawa Kabinet meluluskan penjualan kepada MYSJ pada 26 November 2021, melalui tender terus.

27 Mac 2022 ― Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berusaha untuk meredakan kebimbangan orang ramai, dengan menjelaskan aplikasi MySejahtera yang digunakan untuk pengesanan kontak COVID-19 tidak pernah dijual kepada mana-mana syarikat swasta.

Pada hari yang sama, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim membangkitkan kebimbangan mengenai rancangan kerajaan untuk menjual aplikasi MySejahtera kepada firma swasta yang didakwanya dimiliki oleh kroni politik yang dikenali.

28 Mac 2022 ― Khairy mengulangi MySejahtera sebagai aplikasi mudah alih pengesanan kontrak COVID-19 dan datanya masih menjadi milik kerajaan, walaupun terdapat perjanjian sebelumnya mengenai harta intelek dan lesen perisiannya.

30 Mac 2022 ― Khairy berkata kerajaan sedang mempertimbangkan untuk membatalkan ciri daftar masuk daripada aplikasi penjejak MySejahtera COVID-19 tetapi menambah ia bergantung kepada kadar kebolehjangkitan selepas membuka sempadan antarabangsa negara pada 1 April.

Beliau berkata Kementerian Kesihatan akan memerhati corak pergerakan dan jangkitan selama beberapa minggu selepas 1 April sebelum membuat keputusan.

Pada hari yang sama, PAC mengumumkan akan memulakan siasatan berhubung pembangunan dan perolehan aplikasi MySejahtera pada pertengahan April.

31 Mac 2022 ― Khairy memberitahu Dewan Negara bahawa Perjanjian Tanpa Pendedahan (NDA) telah ditandatangani antara KPISoft dan Majlis Keselamatan Negara pada 1 April 2020.

Antara terma yang ditetapkan ialah pemilikan semua data dan maklumat yang diperoleh melalui penggunaan aplikasi kekal menjadi hak milik mutlak secara keseluruhan oleh kerajaan Malaysia yang mana kerahsiaan dan keselamatannya dijamin.

Beliau juga berkata penggunaan aplikasi MySejahtera adalah penting dan terbukti berkesan dalam pengurusan COVID-19 di Malaysia dan oleh itu perlu dikekalkan.

Beliau menambah Kementerian Kesihatan Malaysia melihat aplikasi melalui fungsi tindanan sedia ada sebagai satu keperluan, walaupun pada ketika negara beralih ke fasa endemik.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI