25.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, November 29, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaBerpuluh-puluh anjing mati diracun di tapak perindustrian selepas khidmat mereka tidak diperlukan...

Berpuluh-puluh anjing mati diracun di tapak perindustrian selepas khidmat mereka tidak diperlukan lagi

Dalam industri tertentu khidmat anjing adalah diperlukan. Anjing-anjing biasanya diperlukan di kilang-kilang, tapak pembinaa, kawasan industri dan perkebunan.

Namun begitu, apa yang menjadi masalah ialah anjing-anjing yang diambil ‘bekerja’ itu tidak dilakukan melalui saluran yang betul. Akibatnya, pihak industri akan sewenang-wenangnya membunuh anjing-anjing mereka selepas khidmat haiwan itu tidak diperlukan dan ia adalah sebuah tindakan yang kejam terhadap haiwan.

Baru-baru ini sebuah badan bukan kerajaan (NGO) mendedahkan sebuah kejadian di mana anjing-anjing diracun di sebuah tapak perindustrian.

Melalui laman Facebook Persatuan Haiwan Malaysia- Malaysia Animal Association mereka ada berkongsi bagaimana sekumpulan anjing diracun hingga mati selepas sebuah tapak perindustrian di Ipoh yang menjaga mereka memutuskan bahawa mereka tidak memerlukan khidmat anjing itu lagi.

Tidak pasti sama ada kakitangan tapak perindustrian meracuni anjing itu atau jika ada orang lain yang melakukan kerja-kerja itu.

Ekoran kejadian yang berlaku, NGO tersebut meminta pemilikan anjing industri mempunyai peraturan dan pelesenan yang lebih ketat bagi mengelakkan kejadian seperti itu berulang lagi pada masa hadapan.

“Kejadian tidak berperikemanusiaan pelaku yang meracun hingga mati puluhan anjing di Taman Cermin Ipoh Perak tidak harus dipandang ringan. Ia juga membuktikan keparahan masyarakat Malaysia yang semakin kejam dan hilang nilai maknusiawi,” tulis mereka.

“Sudah tiba masanya Undang-Undang Kecil Pelesenan Anjing & Rumah Pembiakkan Anjing dikaji semula dan diperketatkan oleh semua Pihak Berkuasa Tempatan di negara ini.”

Mereka juga mencadangkan supaya pemilikan anjing oleh kilang-kilang, tapak pembinaan, kawasan industri dan perkebunan perlu diperkenalkan. Hal ini supaya pembiakan anjing tidak terkawal dapat dielakkan sekali gus dapat menghentikan dendam pembenci anjing hingga sanggup membunuh spesies itu.

Selain itu, peraturan mewajibkan pemandulan anjing hendaklah dikuatkuasakan terhadap semua pemegang lesen anjing untuk mengawal pembiakan yang tidak diperlukan dan seterusnya menyebabkan lambakan anjing.

Hal ini sebagai langkah pengawalan populasi anjing yang menimbulkan konflik keselesaan, hukum hakam agama dan isu keselamatan masyarakat suatu tempat.

Adalah penting bagi haiwan-haiwan ini diletakkan di tempat perlidungan atau badan khidmat yang boleh menyediakan penjagaan untuk anjing-anjing itu. Setidaknya haiwan-haiwan itu tidak ditinggalkan atau dibunuh begitu sahaja.

“Ini kerana kebanyakan masalah berkaitan anjing adalah datang daripada anjing yang ditinggalkan industri selepas khidmat anjing-anjing tersebut tidak diperlukan.”

“Oleh itu satu pendekatan pencegahan perlu dilaksanakan segera untuk kebaikan masa hadapan sebagai negara yang berkebajikan haiwan.” tulis mereka pada akhir status tersebut. Badan NGO tersebut turut menyeru orang ramai yang membuat laporan jika berlaku sebarang kekejaman haiwan di sekitar mereka.

Pihak berkuasa diharapkan agar dapat mengambil langkah yang sepatutnya dalam mewujudkan peraturan yang lebih ketat di samping penguatkuasaan yang lebih tegas ke atas mereka yang terlibat.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI