26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaBerita UtamaRayuan Timbalan PM Ukraine dijawab, Elon Musk aktifkan perkhidmatan internet satelit Starlink

Rayuan Timbalan PM Ukraine dijawab, Elon Musk aktifkan perkhidmatan internet satelit Starlink

Elon Musk membalas rayuan Timbalan Perdana Menteri Ukraine dengan nada positif, yang meminta taikun itu membantu negaranya mendapatkan akses internet satelit, walaupun setelah Rusia berjaya memusnahkan sistem telekomunikasi di Ukraine.

Pemilik syarikat gergasi angkasa lepas SpaceX itu berkata dengan jaminan, lebih banyak terminal perkhidmatan jalur lebar satelit Starlink akan dihantar ke Ukraine, dan ia disahkan menerusi satu kenyataan yang dimuat naik di Twitter

Ini susulan Timbalan Perdana Menteri Ukraine, Mykhailo Fedorov merungut perkhidmatan internet terganggu teruk selepas Rusia menceroboh dan menyerang Ukraine, menerusi ciapan di Twitter.

Timbalan Perdana Menteri Ukraine Mykhailo Fedorov (Gambar oleh Future Publishing/Getty Images)

“Semasa anda cuba menjajah Marikh — Rusia cuba menduduki Ukraine! Sementara roket anda berjaya mendarat dari angkasa lepas — roket Rusia menyerang orang awam Ukraine! Kami meminta anda untuk menyediakan stesen Starlink kepada Ukraine dan untuk memberitahu orang Rusia yang waras untuk berdiri,” rayu Fedorov kepada Musk.

Ciapan itu segera dibalas oleh Elon Musk dengan satu kenyataan ringkas yang cukup memberikan penyelesaian segera.

“Perkhidmatan Starlink kini aktif di Ukraine. Lebih banyak terminal dalam perjalanan,” jawab Musk.

Pengasas syarikat gergasi angkasa lepas SpaceX Elon Musk (Gambar oleh TNS)

Pemantau Internet NetBlocks berkata Ukraine menyaksikan beberapa gangguan ketara dalam perkhidmatan internet sejak Rusia melancarkan operasi ketenteraan di negara itu, terutama di bahagian selatan dan timur di mana pertempuran paling hebat berlaku.

Selain serangan udara dan darat yang hebat dengan kemaraan Rusia, Ukraine turut mengalami serangan siber.

Laman web Kementerian Luar, Kabinet Menteri dan Parlimen Ukraine semuanya berada di luar talian selama beberapa jam pada hari Rabu berikutan serangan siber yang turut menjejaskan beberapa bank di negara itu.

Starlink adalah sistem berasaskan ruang yang telah dibina oleh SpaceX selama bertahun-tahun untuk membawa akses internet ke kawasan yang kurang mendapat perkhidmatan liputan jalur lebar di dunia.

Gambar Hiasan / Unsplash

SpaceX yang berpangkalan di Hawthorne, California mempunyai hampir 2,000 satelit Starlink yang mengorbit Bumi pada ketinggian 547 kilometer.

Minggu lalu, satelit Elon Musk melancarkan perkhidmatan internet berkelajuan tinggi percuma untuk menghubungkan kampung terpencil di Tonga yang terputus hubungan sejak letusan gunung berapi dan tsunami yang dahsyat pada Januari, jadi perkara yang sama boleh dilakukan dengan segera untuk rakyat Ukraine.

Satelit membolehkan sejumlah besar maklumat dipancarkan dengan cepat ke mana-mana titik di Bumi tanpa memerlukan kabel gentian optik.

“Pada 2022 teknologi moden adalah salah satu tindak balas terbaik terhadap kereta kebal, roket dan peluru berpandu. Saya telah merujuk kepada gergasi teknologi terbesar untuk menyokong sekatan kepada Persekutuan Rusia. Kami meminta mereka membantu kami menghentikan pencerobohan keterlaluan ini ke atas rakyat kami!” Mykhailo Fedorov dalam satu lagi ciapan di Twitter pada Sabtu, 26 Februari.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI