26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaBerita Utama'Tiada seorang pun yang patut beli produk China'- PKC diminta bertanggungjawab atas...

‘Tiada seorang pun yang patut beli produk China’- PKC diminta bertanggungjawab atas kekejaman mereka

Terus bergelut dengan isu pelanggaran hak asasi manusia di China ditambah lagi dengan kegagalan Beijing untuk mematuhi perjanjian mereka sendiri seharusnya membawa kepada tindakan tegas di peringkat antarabangsa. Menurut Senator Rick Scott antara tindakan yang boleh diambil ke atas rejim itu ialah dari segi ekonomi, diplomatik, perundangan dan anti-pengintipan.

“China telah memutuskan untuk menjadi musuh kita. Dan kita berada dalam Perang Dingin baharu yang mereka mulakan,” kata Scott kepada program ‘China Insider’ EpochTV pada Persidangan Conservative Political Action Conference di Orlando, Florida, pada 26 Februari.

“Kerajaan Parti Komunis China telah memutuskan untuk mencuri teknologi kita, mencuri pekerjaan kita, memenjarakan orang ramai kerana agama, mengambil hak asasi warga Hong Kong, meletakkan tentera di Laut China Selatan, (dan) melanggar setiap perjanjian yang pernah mereka tandatangani.”

Scott meminta perhatian yang lebih luas diberikan kepada krisis hak asasi manusia yang berterusan di China dan pelbagai bentuk penyelewengan, penipuan dan penindasan yang diamalkan oleh Parti Komunis China (PKC).

Beliau menekankan keperluan “untuk bercakap tentang kekejaman di China,” seperti kecurian PKC terhadap harta intelek AS, penganiayaan terhadap kumpulan agama, tindakan keras di Hong Kong, dan intimidasinya terhadap demokrasi di Taiwan.

Walaupun kebanyakan isu yang dibangkitkan mungkin kelihatan seperti masalah geopolitik yang besar dan menakutkan, Scott berkata, beliau menekankan tindakan yang boleh diambil oleh masyarakat antarabangsa bagi memberi tekanan ke atas PKC.

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah dengan memboikot barangan dari China untuk menghantar mesej mengenai isu buruh paksa di wilayah Xinjiang dan kezaliman lain, kata senator itu.

“Tiada seorang pun daripada kita yang patut membeli produk yang dibuat di China komunis. Tiada, kosong, tiada produk. Kita harus membeli produk buatan Amerika dan produk buatan sekutu kita,” kata Scott.

“Setiap kali anda memberi wang kepada syarikat China, anggap wang itu pergi kepada kerajaan China, yang mengawal keseluruhan ekonomi.”

Tugas kedua ialah dengan menesak PKC bertanggungjawab ke atas kekejaman mereka dalam pelanggaran perjanjian antarabangsanya, terutamanya kegagalan rejim itu untuk mematuhi komitmen yang dibuatnya semasa memasuki Pertubuhan Perdagangan Dunia pada 2001, kata Scott.

“Lihat [angka] terkini mengenai perjanjian perdagangan. Mereka tidak mematuhi perjanjian itu, dan kita perlu mula meminta mereka bertanggungjawab atas semua pembohongan mereka. Oleh itu, kerajaan kita perlu melakukan tugasnya, dan setiap ahli perniagaan perlu melakukan tugasnya. Tetapi ia bermula dengan anda supaya tidak membeli sebarang produk buatan China komunis,” katanya.

Scott telah menjadi pengkritik lantang terhadap kegagalan Beijing untuk meneruskan komitmen yang dibuat di bawah perjanjian perdagangan “fasa satu” yang ditandatangani pada Januari 2020, iaitu perjanjian untuk membeli sekurang-kurangnya $200 bilion lebih barangan AS pada 2020–21 daripada yang diimport China pada 2017.

Pada bulan Disember, senator itu menghantar surat kepada Wakil Perdagangan AS, Katherine Tsai, yang menuntut untuk mengetahui bagaimana pentadbiran Biden merancang untuk menangani kegagalan ini.

Selain meneruskan kebanyakan dasar perdagangan pentadbiran Trump berhubung dengan China, pentadbiran Biden masih belum menyatakan sepenuhnya pendekatan yang koheren untuk menangani penyalahgunaan perdagangan yang dilakukan Beijing.

Sebahagian daripada strategi PKC dalam Perang Dingin menentang Amerika Syarikat ialah dengan ‘masuk’ ke dalam masyarakat Amerika secara rahsia, kata senator itu.

“China Komunis telah melakukan segala cara untuk cuba menyusup masuk ke negara kita dengan mengupah pelobi dan dengan meminta pengintip bekerja di universiti kita,” kata Scott.

Senator itu juga membuat perbezaan kritikal antara PKC dan rakyat China, yang disifatkannya sebagai “hebat.” Pertengkarannya bukan dengan orang Cina tetapi dengan rejim yang “berbohong, menipu, dan mencuri,” tegas Scott.

Beliau berkata beliau bersetuju dengan undang-undang yang diperkenalkan baru-baru ini yang akan mengenakan sekatan secara langsung ke atas pegawai PKC dan keluarga mereka serta menghalang mereka daripada belajar di universiti di Amerika Syarikat.

“Saya mahu melakukan segala yang saya boleh untuk mendedahkan dengan tepat apa itu komunisme, apa itu sosialisme, dan apa kekejaman yang berlaku setiap hari,” katanya.

“Tiada syarikat, tiada individu di Amerika, yang boleh melakukan perniagaan dengan komunis China,” tambahnya lagi.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI