32.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, August 18, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupSalang Sayang Resort maafkan calon SPM yang membanjiri Google beri ulasan buruk...

Salang Sayang Resort maafkan calon SPM yang membanjiri Google beri ulasan buruk selepas khilaf jawab soalan peperiksaan BM

Tidak tahu pula calon SPM boleh membawa rasa tidak puas hati mereka akibat kegagalan sendiri menjawab soalan peperiksaan, ke dalam media sosial sehingga mungkin boleh menjejaskan perniagaan orang lain yang tidak bersalah. Rasa hairanlah pula.

Inilah yang berlaku apabila sekumpulan calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), iaitu anak-anak kita yang tidak berpuas hati menghebohkan resort Pulau Tioman dengan ulasan buruk selepas ia dipaparkan dalam peperiksaan mereka.

Semasa ujian mendengar Bahasa Malaysia pada 21 Februari, nama resort, Salang Sayang Resort, disebut sebagai destinasi percutian.

Malangnya, nama itu sukar difahami dan ramai yang melayari media sosial selepas peperiksaan untuk mengadu mereka telah salah mendengar sebagai “salam sayang”, “salam layang”, dan juga “layang layang”, dan takut markah peperiksaan itu dipotong kerana kesilapan.

Beberapa pelajar kemudiannya mendapati kewujudan pusat peranginan itu dalam talian dan meninggalkan satu siri penarafan 1 bintang pada profil Google, sambil menyalahkan pusat peranginan itu atas masalah tidak berkenaan yang membabitkan mereka.

Google

Semuanya kerana atas satu perkara kecil yang diperbesarkan.

Google

Walaupun perbuatan itu mendapat kritikan daripada pengguna media sosial lain kerana sikap tidak matang calon-calon ini, Salang Sayang Resort telah mengambil keputusan untuk mengambil tindakan tegas yang lembut.

Pemilik resort itu, Nadiah Tuan Rozaimon Azam, memberitahu mStar apabila dihujani mesej dan komen pada petang Isnin, beliau pada mulanya bimbang akan beberapa pelanggan yang tidak berpuas hati dengan perkhidmatan hotelnya.

Instagram

Walau bagaimanapun, apabila beliau mula membaca mesej secara individu dan menyemak situasi dengan kakitangannya, rupanya baru mengetahui aduan itu bukan datang daripada pelanggan tetapi berkaitan dengan peperiksaan mendengar Bahasa Malaysia SPM.

“Menurut seorang pelajar, soalan itu berbunyi ‘Keluarga Iman pergi bercuti ke Pulau Tioman dan menginap di Salang Sayang Resort’, tetapi ada yang salah mendengar sebagai ‘Salam Dayang’, ‘Salam Layang, malah ‘Sembayang Resort’,” katanya.

Instagram

Berasa lucu dengan kekeliruan yang ditimbulkan oleh nama resortnya, Nadiah berkata beliau tidak terganggu dengan ulasan buruk itu dan memahami kekecewaan yang mungkin dirasai oleh para pelajar dalam menjawab peperiksaan.

“Melihat dari sisi terang, Alhamdulillah, kami melihat ini sebagai anugerah daripada Allah kerana sebelum ini tiada siapa yang tahu tentang kewujudan kami,” katanya kepada Malay Mail.

Instagram

Tambahnya, beliau juga mungkin akan menyediakan pakej promosi pelancongan untuk calon SPM kelahiran 2004.

“Kepada semua calon SPM ’04, terlalu banyak pesanan langsung dan komen yang masuk. Selamat berjaya kepada anda semua dan terima kasih kerana menyedari kewujudan resort kami,” tulisnya di Instagram Story.

Instagram

Menjawab komen yang bertanya sama ada beliau mempunyai perjanjian dengan kerajaan supaya nama resortnya muncul dalam peperiksaan di seluruh negara, Nadiah menambah dengan emoji ketawa, “Sila datang ke resort apabila SPM tamat. Salang Sayang tidak salah, orang yang menulis soalan itu mesti pernah datang ke sini.”

Instagram

Nasib baik pemilik resort ini serius baik hati.

Adik-adik ini semua belum lagi berada di alam nyata kehidupan, sudah berani menyalahkan orang lain sebab rasa tidak puas hati tak tentu pasal. Tetapi tidak mengapalah, boleh dimaafkan budak baru belajar.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI