26 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 17, 2024
UtamaBerita UtamaPernah menyumbang mempertahankan negara, lelaki 91 tahun dari Sarawak terus dinafikan kewarganegaraan...

Pernah menyumbang mempertahankan negara, lelaki 91 tahun dari Sarawak terus dinafikan kewarganegaraan Malaysia

Isu mengenai kewarganegaraan Malaysia telah lama diperkatakan. Untuk menentukan siapa patut diberikan kerakyatan secara automatik atau siapa yang benar-benar layak, adalah dua perkara berbeza menurut undang-undang.

Sementara itu, terdapat mereka yang telah memberikan sumbangan kepada Malaysia tanpa mengetahui status sebenar kerakyatan, mereka tidak dapat dikaitkan dengan negara dan dinafikan haknya sebagai warganegara. 

Namun, terdapat pula mereka yang berada dalam situasi sebaliknya, tetapi mendapat hak kewarganegaraan tanpa perlu memberikan apa-apa sumbangan kepada negara, yang kadang-kadang tidak boleh bertutur dalam bahasa kebangsaan pun. Di mana silapnya?

Gambar Hiasan

Baru-baru ini dilaporkan seorang lelaki berusia 91 tahun dari Sarawak yang dinafikan kerakyatan walaupun telah berkhidmat untuk negara selama bertahun-tahun lamanya.

Basar Paru yang bermastautin di Sarawak adalah pesara pengakap sempadan yang berkhidmat semasa konfrontasi Malaysia-Indonesia dan pemberontakan Parti Komunis Malaya yang berlaku antara 1960-an dan akhir 1980-an. Beliau menghabiskan masa 10 tahun dalam hidupnya dengan meronda di sempadan Long Semado di Lawas.

Walaupun Basar Paru dilahirkan di Kalimantan, Indonesia tetapi beliau telah berhijrah merentasi sempadan dan membina rumah serta membesarkan keluarganya di Sarawak sejak akhir 1950-an.

Anak perempuan Basar, Orpah berkongsi bapanya telah melakukan beberapa kali percubaan selama berdekad-dekad lamanya untuk mendapatkan kewarganegaraan Malaysia tetapi tidak pernah berjaya.

Jelasnya, bapanya tertekan dan hanya mengimpikan untuk diiktiraf sebagai warganegara Malaysia bukan hanya kerana sumbangannya kepada negara tetapi kerana anak dan cucunya kesemuanya adalah rakyat Malaysia.

Twitter

“Dia mahukan MyKad berwarna biru dan kami sebagai anak-anaknya perlu menghiburkannya pada setiap kali dia merajuk apabila kami memberitahu permohonannya masih dalam proses,” kata Orpah.

“Dia pernah memohon banyak kali sebelum ini dengan melakukan banyak lawatan ke Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Lawas dan JPN Miri. Hanya pada tahun 2013, dia diberi status pemastautin tetap atau MyPR,” jelasnya.

Orpah menjelaskan tanpa kerakyatan Malaysia, Basar tidak dapat menerima faedah yang dinikmati warganegara seperti pencen, penjagaan kesihatan dan bantuan kebajikan percuma.

“Seperti mana kita semua mahu impiannya menjadi kenyataan, dia sudah terlalu tua untuk pergi berulang-alik ke JPN. Malah, sampai dia berkata mungkin mereka hanya akan meluluskan permohonannya apabila dia sudah tiada lagi. Berapa lama lagi dia perlu menunggu untuk mendapatkan kewarganegaraannya?” kata Orpah yang sedih.

Semoga pihak berwajib mengambil perhatian segera dengan permohonan warga emas ini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI