27.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 9, 2023
UtamaBerita UtamaSeperti berada dalam Titanic, ombak ganas pecahkan tingkap feri buatkan penumpang cemas...

Seperti berada dalam Titanic, ombak ganas pecahkan tingkap feri buatkan penumpang cemas selamatkan diri

Sejak kebelakangan ini cuaca dunia seolah-olah dilihat tidak menentu. Ada sahaja tempat-tempat yang mengalami bencana alam dan perubahan iklim yang melampau. United Kingdom masih ‘berperang’ dengan ribut taufan Eunice, Taiwan pula berdepan dengan cuaca sejuk melampau dan di Brazil keadaan banjir terus memburuk sehingga mengorbankan ratusan nyawa.

Pada Februari lalu, beberapa penumpang sebuah feri berhadapan dengan ‘kejutan’ apabila sebuah ombak besar datang secara tiba-tiba. Kejadian yang berlaku di di Sungai Elbe, Hamburg, utara Jerman itu dikatakan telah menyebabkan tiga orang penumpang mengalami kecederaan selepas tingkap feri tersebut pecah diadai ombak ganas manakala penumpang yang lain sempat melarikan diri bersama barangan peribadi ke bahagian belakang feri.

Ketika itu mereka dikatakan seolah-olah merasai pengalaman menjadi penumpang seperi dalam filem Titanic arahan James Cameron. Ribut taufan yang melanda seluruh Eropah kini telah menyebabkan beberapa gangguan berlaku termasuk gangguan perjalanan. Tidak hanya itu, orang ramai juga berhadapan dengan gangguan emosi sehingga ada yang mengalami panik yang keterlaluan.

Ribut taufan Ylenia (atau Dudley di United Kingdom) telah menyebabkan banyak penerbangan komersial membatalkan perjalanan. Selain itu, perkhidmatan kereta api merentasi bahagian Jerman Utara turut mengalami gangguan akibat dilanda ribut. Di Hamburg, Ylenia membawa angin kencang serta ribut setinggi 6.5 kaki.

Insiden ini berlaku di dalam feri HADAG yang ketika itu dalam perjalanan dari terminal feri Teufelsbrück ke jeti feri kilang Airbus.

Walaupun perjalanan agak singkat, seorang penumpang berhasil merakam detik yang mencemaskan itu. Jika dilihat pada video yang dimuat naik ke Twitter, jelas kelihatan menunjukkan feri dipukul ombak tinggi yang kuat sehingga memecahkan tingkap di bahagian hadapan kabin.

Rakaman video sama juga menunjukkan terdapat beberapa serpihan kaca daripada tingkap mula ‘berterbangan’ ke arah penumpang saat tingkap feri pecah. Mereka yang duduk di bahagian hadapan mula terkena air dan pantas mengemas barang dan beredar ke bahagian belakang kabin untuk menyelamatkan diri.

Kesemua penumpang berjaya diselamatkan termasuk mereka yang mengalami kecederaan akibat terkena serpihan kaca.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI