28.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024
UtamaNasionalAir parit di Sungai Petani bertukar hijau dek kerana pembuangan sisa toksik...

Air parit di Sungai Petani bertukar hijau dek kerana pembuangan sisa toksik ke sungai

Masalah pembuangan sampah dan sisa pepejal merupakan antara isu yang masih lagi membelenggu negara daripada dahulu hinggalah ke hari ini.

Malah pembuangan sampah yang tidak betul juga menjadi penyumbang kepada punca utama kejadian banjir yang melanda baru-baru ini.

Di Kampung Bakar Kapur, Penghulu Him yang terletak di Sungai Petani, Kedah, penduduknya terkejut apabila mendapati bahawa air parit di sana bertukar menjadi hijau.

Para penduduk percaya bahawa ianya berlaku disebabkan oleh tindakan tidak bertanggungjawab oleh segelintir pihak.

Dalam kes ini, ia merukuk kepada pihak kontraktor pembinaan perumahan berhampiran yang bertindak membuang bahan kimia tertentu ke dalam air yang mengalir terus ke Sungai Muda.

Penduduk juga berasa bimbang parit yang tercemar itu bakal menjejaskan aliran air yang lain kerana sungai tersebut menjadi sumber pendapatan utama penduduk.

Parit yang tercemar itu juga menyebabkan ikan mati dan menghasilkan bauan yang kurang menyenangkan, sekaligus mengganggu penduduk sejak 26 Januari lalu.

Pemilik kedai makan, Ramizan Marzukir berkata kejadian air parit bertukar menjadi warna sebegitu hanya disedarinya setelah pelanggannya menghidu bau busuk.

“Pelanggan terbabit terkejut melihat air parit berdekatan kedai saya berwarna hijau sebelum memaklumkan kejadian kepada saya dan saya terus menghubungi ketua kampung”.

“Seorang penduduk cuba mencari puncanya sebelum menemui kira-kira 16 tong besar dipercayai mengandungi bahan kimia di tapak pembinaan sebuah rumah di Penghulu Him”, katanya.

Bersama dengan ketua kampung, Ramizan kemudian mengunjungi tapak pembinaan rumah itu dan menemui sendiri kontraktor yang menjalankan projek.

Namun mereka memaklumkan bahawa air hijau tersebut adalah pencuci yang digunakan untuk mencuci rumah.

“Kami ragu-ragu dengan jawapan itu dan menghubungi Jabatan Alam Sekitar (JAS) Kedah untuk pemeriksaan lanjut”, ujar Ramizan.

“Kami bimbang jika ia mengandungi bahan kimia kerana ada penduduk mendakwa tidak tahan dengan bau yang mencucuk hidung selain ada ikan mati di parit berkenaan”.

Perkara tersebut turut mendapat perhatian daripada Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man yang berkongsi masalah itu di akaun media sosialnya.

Pegawai JAS negeri dalam pada itu sudah mengambil sampel air parit tersebut dan menyita lokasi pembinaan rumah buat sementara waktu sehingga keputusan siasatan diperoleh.

Manakala wakil kontraktor dan pemilik tanah juga telah dipanggil untuk siasatan lanjut di bawah Seksyen 34B AKAS 1974.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI