29.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, March 21, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaPasangan doktor terus berbakti walaupun turut mengalami kerugian besar di Taman Sri...

Pasangan doktor terus berbakti walaupun turut mengalami kerugian besar di Taman Sri Muda

Klinik mereka mengalami kerugian besar selepas banjir besar melanda Taman Sri Muda, Shah Alam dengan air bah memusnahkan mesin X-ray yang mahal dan semua ubat-ubatan.

Beberapa bekas pesakit yang mendapat tahu telah menawarkan bantuan ribuan ringgit kepada Dr. Shalini Devi Ramachandran, yang mengendalikan klinik bersama suaminya, Dr. Yuveneswara Murti, bagi membantu memulihkan premis berkenaan supaya boleh beroperasi semula.

Sebaliknya, pasangan doktor ini tidak membelanjakan wang itu untuk klinik mereka, tetapi membina ruang sementara di Taman Sri Muda yang menyediakan rawatan perubatan percuma kepada kejiranan di mana kawasan paling teruk terjejas banjir di Lembah Klang pada pertengahan Disember tahun lalu.

Gambar oleh The Star

Pernah menjadi mangsa banjir pada tahun 1995 di kawasan yang sama, Dr. Shalini berkata beliau memahami perasaan berada dalam kedudukan yang sukar dan rumit sedemikian.

Jadi pasangan ini mengetepikan kebimbangan mengenai klinik sendiri yang rosak dan memulakan bantuan di kem perubatan sementara pada 25 Disember.

Dr. Shalini dan Dr. Yuven dibantu oleh 13 sukarelawan bukan perubatan dari syarikat mereka, Dr S dan Dr Y Fitness, serta tiga hingga empat sukarelawan perubatan.

“Memang penat. Kami merawat hampir 200 pesakit sehari ketika ia mula-mula dibuka tetapi semuanya berbaloi,” kata Dr. Shalini dalam temu bual untuk The Star.

Beliau dan suaminya telah merancang pengurusan bantuan rawatan perubatan di ruang sementara itu, yang dibuka bermula jam 10 pagi hingga 7 malam setiap hari, selama 20 hari, sehingga 13 Januari.

“Pesakit masih datang walaupun pada hari terakhir,” katanya.

TikTok

Dr Shalini, 34 tahun berkata, sejurus selepas banjir melanda dan beliau memuat naik berita tentang nasib mangsa banjir di TikTok, bantuan datang bukan sahaja dari dalam Malaysia tetapi juga dari negara jiran Singapura malahan turut sampai dari Dubai.

“Mereka membantu dengan menyediakan dana untuk ubat-ubatan yang diperlukan bagi rawatan di kem tersebut. Itulah cara kami dapat mengekalkan tempat itu selama 20 hari.”

Kem itu kini ditukar menjadi tempat kutipan derma di mana orang ramai boleh menderma peralatan elektrik dan perabot untuk mangsa banjir, katanya.

Mengenai klinik mereka, Dr. Shalini berkata, “Klinik kami mengalami kerugian total. Ia telah ditenggelami air sepenuhnya dan tiada apa-apa yang dapat diselamatkan, termasuk mesin X-ray bernilai lebih RM160,000 dan ubat-ubatan bernilai RM400,000.”

Beliau berharap syarikat farmaseutikal akan mempertimbangkan untuk menggantikan ubat-ubatan yang rosak bagi meringankan beban mereka kerana ia tidak dilindungi oleh insurans perniagaan.

TikTok

“Kami menyelamatkan ubat-ubatan dengan harapan dapat menggantikannya. Malangnya, hanya dua dari 13 syarikat yang membekalkan ubat-ubatan kepada kami telah bersetuju untuk berbuat demikian,” katanya.

“Yang lain tidak akan memberikan kami bayaran balik. Ia amat bermakna kepada kami sekiranya mereka dapat berbuat demikian sekurang-kurangnya,” kata Dr. Shalini.

Jumlah kerugian klinik itu dianggarkan kira-kira RM850,000.

Namun begitu, Dr. Shalini berterima kasih kepada semua orang awam baik hati yang terus menyediakan pembiayaan dan dana bagi membolehkannya membeli bekalan ubat-ubatan dan peralatan perubatan lain untuk kem perubatan sementara itu.

Dr. Shalini berkata mereka hanya akan dapat membaiki beberapa bahagian di tingkat satu klinik dan bukannya keseluruhan premis berikutan kekangan kewangan.

Walaupun terpaksa merawat ratusan pesakit setiap hari semasa banjir, Dr Shalini berkata beliau tersentuh dan terharu dengan pengalaman itu.

TikTok

Katanya, seorang pesakit datang menemuinya dengan mengatakan usahanya menaikkan semangat pesakit pada masa yang sukar ini, yang telah memberinya keyakinan untuk terus bertahan.

“Saya tidak menyesal. Secara peribadi, bencana banjir ini adalah lengkung pembelajaran untuk saya dan suami,” kata Dr. Shalini.

“Melalui banjir dan mencetus usaha masyarakat untuk memberi bantuan, saya dapat bertemu dengan golongan prihatin yang sangat baik hati di luar sana, yang sentiasa bersedia untuk membantu,” kata Dr Shalini sambil menambah insiden banjir boleh dielakkan dengan pengurusan infrastruktur yang lebih baik di kawasan itu.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI