26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 23, 2024
UtamaGaya HidupDihadiahkan kereta pacuan 4 roda, ibu bapa Abang Viva menangis kesyukuran terima...

Dihadiahkan kereta pacuan 4 roda, ibu bapa Abang Viva menangis kesyukuran terima kejutan istimewa itu

Kejadian banjir besar yang berlaku di beberapa buah negeri baru-baru ini banyak menyedarkan kita bahawa sebenarnya ramai antara kita yang sangat baik hatinya. Tidak kira di mana, ramai yang datang menghulurkan segala bentuk bantuan tanpa syarat. Ada yang meminjamkan kenderaan, ada yang bergotong-royong menyediakan makanan untuk mangsa banjir, ada yang sanggup menderma sehingga badan-badan NGO boleh bergerak memberikan bantuan dan ada juga yang sanggup meredah banjir untuk kerja-kerja menyelamat.

Antara individu yang telah memberi inspirasi kepada kita ialah ‘Abang Viva’. Lelaki bernama Azwan Omar mula menjadi bualan orang apabila kisahnya yag cukup luar biasa tular di media.

Bagi yang tidak tahu, Abang Viva telah datang ke Shah Alam dan membawa bot untuk membantu mangsa banjir. Dengan memandu kereta Viva dari Melaka, dia sanggup bersusah payah semata-mata untuk memberikan bantuan kepada mangsa banjir walaupun ketika itu dia cuma hanya ada RM50 sahaja!

Apa yang lebih menyentuh hati dia yang bekerja sebagai operator mesin sanggup meminta cuti daripada majikannya semata-mata untuk menjadi sukarelawan banjir. Dengan wang yang ada dia memperuntukkan RM20 untuk minyak bot dan selebihnya untuk makanan bagi mengalas perut. Sepanjang lima hari pertama dia menjadi sukarelawan dia hanya makan roti dan air serta tidur di dalam botnya sahaja. Bukan sahaja di Shah Alam, malah Abang Viva juga juga telah bergerak memberi bantuan banjir di Pahang.

Selepas kisahnya tular, ramai yang tampil untuk memberikan sumbangan kepadanya namun dia dengan rendah hati menolak semua itu. Katannya dia ikhlas membantu dan tidak mahu menjadi ‘viral’. Jadi, wang sumbangan yang diperolehi diserahkan kepada NGO untuk membantu mangsa banjir.

Ekoran pelbagai cerita tentang kebaikan yang dilakukan oleh Abang Viva, seorang usahawan kosmetik, Sha Hassan telah menghadiahkan sebuah kereta pacuan empat roda kepadanya.

Berita tersebut diberitahu melalui laman Instagram milik usahawan ini apabila dia memuat naik gambarnya bersama suaminya yang memegang replika kunci kereta. Usahawan itu turut berkongsi klip video yang menunjukkan dia sedang menandatangani dokumen jual beli kereta tersebut. Walaupun pada awalnya mereka sepatut perlu menunggu selama dua hingga tiga bulan tetapi semuanya dapat diselesaikan dengan lebih cepat daripada yang disangka.

Kereta pacuan empat roda berjenama Mitsubishi Triton itu kemudian terus dihantar ke rumah Abang Viva yang terletak di Alor Gajah, Melaka. Melalui ‘live’ di TikTok yang dikongsikan kelihatan ibu bapanya menangis kesyukuran kerana tidak menyangka akan mendapatkan hadiah istimewa tersebut. Terharu dengan pemberian tersebut, ayah kepada Abang Viva sempat mendoakan supaya usahawan itu sumbuh daripada sakit tulang bengkok yang sedang dialaminya.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI