29.7 C
Kuala Lumpur
Friday, July 12, 2024
UtamaBerita UtamaObjek dipercayai ambergris ditemui wanita di Marang, UMT terima sampel untuk analisis

Objek dipercayai ambergris ditemui wanita di Marang, UMT terima sampel untuk analisis

Ramai yang tidak sabar untuk mengetahui apakah objek ditemui wanita di Marang, Terengganu adalah muntah ikan paus atau ambergris yang asli dan bernilai tinggi.

Universiti Malaysia Terengganu (UMT) memaklumkan akan membuat analisis terhadap objek seberat 5 kilogram yang didakwa muntah ikan paus atau ambergris yang ditemui oleh Aida Zurina Long, 41 tahun ketika memancing berhampiran jeti Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) pada akhir November lalu.

Pengarah Pusat Perkhidmatan Penyelidikan dan Lapangan (PPPL) UMT Profesor Madya Dr. Hasrizal Shaari berkata pihaknya sudah menerima sampel tersebut daripada Jabatan Perikanan Negeri Terengganu.

Twitter

“Kami terima sampel seberat empat gram malam tadi dan keputusan analisis akan diketahui dalam tempoh seminggu lagi. Ini selaras dengan MoU yang terjalin antara UMT dengan Jabatan Perikanan untuk sentiasa bekerjasama dalam apa sahaja berkaitan spesies marin terancam dan kelautan,” katanya.

Sampel tersebut perlu dipastikan sama ada ia benar-benar muntah ikan paus atau hanya gumpalan sisa-sisa lain yang dibawa ombak, kata Pengarah Perikanan Negeri Terengganu, Ruzaidi Mamat.

Di Malaysia, hanya UMT sahaja yang berupaya menentu dan mengesahkan ketulenan sampel ambergris itu berdasarkan kepakaran PPPL yang turut dibantu pakar di Fakulti Sains dan Sekitaran Marin UMT dengan kerjasama Universiti Plymouth di England.

Muntah ikan paus yang bernilai tinggi akan mempunyai bahan aktif yang terdiri daripada tiga bahan utama iaitu ambrein (25 hingga 45 peratus), epicoprosterol (30 hingga 40 peratus) dan coprostanone (tiga hingga empat peratus).

Aida sebelum ini memaklumkan kepada Harian Metro, ayahnya cuba membakar objek tersebut dan ia meleleh seperti lilin serta mengeluarkan bau wangi dan mengesyaki ia adalah muntah ikan paus selepas membuat rujukan di internet.

Twitter

Rekod UMT menunjukkan sebanyak 18 sampel objek yang didakwa muntah ikan paus telah dibuat kajian setakat ini, namun hasil analisis yang dijalankan mendapati kesemua sampel tersebut tidak menunjukkan kehadiran tiga bahan aktif itu dan tidak mempunyai harga di pasaran.

“Proses analisis ini hanya menggunakan sedikit sahaja daripada kuantiti sampel yang diberikan, bakinya akan kita kembalikan kepada Jabatan Perikanan,” kata Dr. Hasrizal.

Sementara itu, Ruzaidi Mamat berkata, orang ramai diminta melaporkan sebarang penemuan kepada Pejabat Perikanan Negeri Terengganu sekiranya terjumpa objek yang menyerupai muntah ikan paus. 

“Ini kerana ia adalah sebahagian bahan daripada spesies marin terancam yang dilindungi di bawah Peraturan-Peraturan Spesies Ikan Terancam 1999, Akta Perikanan 1985,” jelas Ruzaidi.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI