27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaGaya HidupKereta terbabas naik bukit, kerjasama rakyat Malaysia tanpa mengira kaum selamatkan mangsa...

Kereta terbabas naik bukit, kerjasama rakyat Malaysia tanpa mengira kaum selamatkan mangsa jadi perhatian warganet

Kejadian kemalangan jalan raya boleh berlaku pada bila-bila masa dan di mana jua. Adakalanya kemalangan itu terjadi berpunca daripada kecuaian orang lain dan ada kalanya pula berpunca daripada sikap pemandu sendiri yang tidak berhemah sehingga boleh mengakibatkan korban nyawa.

Baru-baru ini telah tular di Facebook sebuah video berdurasi 5 minit 33 saat memaparkan kejadian sebuah kenderaan tersadai di lereng bukit. Tidak dapat dipastikan bagaimana kejadian itu boleh berlaku namun berdasarkan kedudukan kereta tersebut, kereta dan juga pemandu di dalamnya bakal berhadapan dengan bahaya sekiranya tersilap langkah.

Mujur kejadian ini disedari oleh beberapa orang awam yang sudi datang untuk menghulurkan bantuan. Meskipun takut dihempap kereta ketika cuba membantu mengeluarkan mangsa, namun keprihatinan mereka wajar diberikan kredit.

Penularan video ini sehingga kini berjaya meraih sebanyak 395 ribu tontonan dan ribuan komen yang rata-ratanya memuji tindakan semua individu yang menghulurkan bantuan. Antara komen yang sempat diambil adalah:

“Apa yang penting adalah kerjasama. Aku tengok banyak benda boleh dipelajari daripada video ini. Amalan tolong-menolong tidak mengira bangsa dan agama, rakyat yang begitu prihatin. Syabas”.

“Perkara yang aku suka di Malaysia ialah perpaduan 6anpa mengira bangsa dan agama. Terbaik”.

“Inilah keluarga Malaysia. Harmoni tolong-menolong walaupun berlainan bangsa dan agama. Tahniah semua. Anda semua adalah contoh tauladan yang baik”.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI