25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGaya HidupPemandangan indah di permukaan berbau meloyakan, ramai tidak kisah ‘lokasi cantik’ sebenarnya...

Pemandangan indah di permukaan berbau meloyakan, ramai tidak kisah ‘lokasi cantik’ sebenarnya loji kumbahan janji dapat bergambar

Zaman kini semacam menjadi lumrah apabila terlihat sesuatu tempat menarik untuk menjadi tular mengindahkan khabar.

Pasti akan ada ramai orang yang berpusu-pusu menerjah tempat itu janji dapat bergambar dan memuaskan rasa ingin tahu.

Facebook

Baru-baru ini, tular di media sosial penampakan pemandangan indah di lokasi bertasik yang dipenuhi bunga cantik dan mekar berwarna ungu, yang menjadi tarikan kepada orang ramai untuk bergambar.

Tidaklah pula kita yang tidak pergi ke sana menyangka di sebalik gambar-gambar indah terpamer di media sosial seperti berada di luar negara, rupa-rupanya berlokasi di sebuah loji kumbahan yang terletak di Jalan Bakar Sampah, Paya Nahu, Sungai Petani, Kedah.

Facebook

Sebelum ini tular di TikTok dan Facebook dengan muat naik rakaman video dan gambar pemandangan indah itu, tetapi mereka kemudian memberi isyarat terpaksa menghentikan rakaman video dan bergambar kerana tidak tahan dengan bau busuk dan meloyakan.

Tetapi masih ramai juga yang sanggup ke sini disebabkan lokasinya yang cantik walaupun terpaksa menghidu bau yang kurang menyenangkan.

Facebook

Walaupun ramai yang mengatakan mereka bergambar di loji kumbahan, seorang warganet dan penduduk tempatan telah tampil memberi penjelasan di TikTok bahawa lokasi berkenaan pada asalnya adalah sebuah tasik semula jadi yang telah di salah guna sebagai tempat pembuangan sisa-sisa kilang berhampiran.

Difahamkan, bunga berwarna ungu yang cantik itu adalah bunga keladi bunting (Eichhornia crassipes) yang tumbuh sejak beberapa tahun yang lalu. Tumbuhan ini amat biasa dilihat berada di tasik atau kolam. Keladi bunting boleh memberi kebaikan dan keburukan kepada alam sekitar dalam beberapa situasi.

Facebook

Tumbuhan akuatik ini biasa digunakan sebagai kaedah untuk rawatan air sisa. Ia akan berkembang di atas kumbahan dengan cara menyerap dan mencerna nutrien serta mineral daripada sisa air kumbahan.

Tetapi, menurut penyelidik tumbuhan ini dikenali sebagai spesies invasif kerana keupayaaannya berkembang dengan cepat sehingga menutup sebahagian besar tasik atau kolam menyebabkan hidupan akuatik di dalamnya tidak menerima bekalan cahaya matahari dan oksigen. 

Facebook

NST melaporkan keladi bunting ditanam oleh Majlis Perbandaran Sungai Petani (MPSP) sebagai penyelesaian secara semula jadi dan lebih murah bagi menangani isu bau busuk di loji atau kolam kumbahan.

Menyebabkan loji kumbahan menjadi cantik dan mulalah orang ramai datang berpusu-pusu untuk bergambar yang boleh mendatangkan bahaya jika secara logik difikirkan.

Dalam satu hantaran Facebook oleh Kedah Kini pada 14 Disember, lokasi itu kini telah ditutup untuk kunjungan orang ramai atas faktor keselamatan.

Kedah Kini /Facebook

Jika diperhatikan secara realiti, kawasan berkenaan nampaknya agak tidak selamat walaupun kecantikan luaran bak berada di kayangan itu nampak terserlah.

Jadi tidak perlulah kita bergambar untuk nampak cantik di luar, namun secara dalamannya adalah busuk-busuk belaka.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI